E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltına yatırım yapacaklar dikkat!---

Altına yatırım yapacaklar dikkat!

Altına yatırım yapacaklar dikkat!
09 Kasım 2014 - 16:22 borsagundem.com

Altın fiyatlarının düşmesiyle birlikte vatandaş altına hücum etti. Peki altın alırken nelere dikkat etmeli?

Altın fiyatları düştü vatandaş Kapalıçarşı'ya akın etti. Ama altını satın alırken kazanmak için bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Takvim Gazetesi yazarı Kadir Tuna altın almanın inceliklerini yazdı...

Aile ekonomisinin temel yatırım aracı olan altın, fiyatının düşmesi ile yeni yatırım fırsatları sunuyor. İyi bir kazanç elde edebilmek için doğru fiyat seviyesinden almak kadar hangi altına yatırım yapacağınızı bilmek de önemlidir.

Kültürümüzde altın, takı olarak kullanımı kadar kötü günler için güvence olarak da saklanmaktadır. Her altın yatırımı aynı getiriyi sağlar mı? Bu soruya cevap vermeden önce altına dair bazı detayları hatırlamak gerekiyor.

Altının en saf hali 24 ayardır. Ayar seviyesi düştükçe altın esnekliğini kaybeder. Altın, gümüş ve bakır gibi madenler ile birlikte işlenerek üç farklı ayarda satılır. 22 ayar altının yüzde 91.6'sı altın yüzde 8.4 ü ise diğer katkı madenleridir. Daha yumuşak olduğu için 22 ayar genellikle bilezik yapımında kullanılır. Darphane tarafından basılan çeyrek, yarım ve ata liralarda 22 ayar altındır. 18 ayar altında bu oran yüzde 75 altın, yüzde 25 katkı madeni ile oluşurken, 14 ayar altında ise yüzde 58.5 altın yüzde 41.5 ise katkı madenleri kullanılmaktadır. Son dönemde bilezik ve diğer altın takıların imalatında kullanılan 8 ayar altında ise bu oran yüzde 33.3 altın yüzde 77.7 ise katkı madenlerden oluşmaktadır. 

ZİYNETTEKİ FARK
Günümüzde genellikle çeyrek, yarım, tam, 2.5 ve 5'li olarak satılan cumhuriyet ve ziynet altınları yatırımlar olarak saklanmaktadır. Çeyrek ziynet altın 1.75 gram, Cumhuriyet ise 1.8 gramın katlarından oluşur. Örneğin ziynet ve Cumhuriyet altını daha kârlı olarak biliriz.

İlginçtir, son yıllarda ziynet altın bilezik fiyatlarına göre daha fazla işçilik farkı koyularak satılmaktadır.

İŞÇİLİK FARKI
Daha önce bununla ilgili bir yazıda yazmıştım. Karakaş Atlantis Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Karakaş da 2013 yılında beni teyid eden bir açıklama yapmıştı. Karakaş; ziynet altında işçilik farkının yüzde 10'un üzerinde, bilezikte ise yüzde 2 ile 5 arasında olduğunu söyleyerek, bu nedenle yatırım için bilezik alınması önerisinde bulunmuştu. Ziynet ve Cumhuriyet altınında yine böyle bir risk var. Hafta içi altın fiyatlarının düşmesini fırsat bilen birçok yatırımcı, yüksek işçilik bedelleri ile Cumhuriyet ve ziynet altın almak zorunda kalabilir. Ziynet altına talep yoğunlaşınca, bunu fırsata dönüştürmeye çalışan ziynetçiler ortaya çıkıyor. Buna dikkat edilmeli.

ÇEYREK Mİ GRAM MI?
Çeyrek altın yatırım için avantajlı değil. Maliyetinin çok üzerinde satılması ve alım-satım arasındaki farkın yüksek olması nedeniyle çeyrek yatırım için avantajını kaybetmiş durumda. Gram altın, 24 ayar olduğundan ve alım-satım arasındaki farkı düşük olduğu için yatırımın için daha uygun.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)