E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltına alternatif ‘Gümüş Serbest Fon’---

Altına alternatif ‘Gümüş Serbest Fon’

Altına alternatif ‘Gümüş Serbest Fon’
23 Kasım 2020 - 09:00 borsagundem.com

İş Portföy, yatırımcılardan yönelen soru ve talepler üzerine "Gümüş Serbest Fonu" oluşturdu

İş Portföy Genel Müdürü ve Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Başkanı (TSPB) Tevfik Eraslan, yatırımcılardan yönelen soru ve talepler üzerine İş Portföy olarak "Gümüş Serbest Fonu" oluşturduklarını bildirdi. "Gümüş Serbest Fonu"nun satışına bugünden itibaren başlayacaklarını belirterek, "Altın çok yükselince yatırımcılar alternatif araçlara yöneldi. Söz konusu yatırımcılar için gümüş bu araçlar arasına girdi. Aklımızda yoktu ama gelen talepleri dikkate alarak 'Gümüş Serbest Fonu'nu oluşturduk" dedi.

TÜRKİYE 20. SIRADA

Tevfik Eraslan, “ Dünyada yılda 31 bin 100 ton gümüş üretiliyor. Dünyadaki üretimin yüzde 22'si Meksika'da gerçekleşiyor. Üretim büyüklüğü açısından Meksika'yı Peru ve Çin izliyor. Türkiye gümüş üretiminde dünyada 20'nci sırada yer alıyor. Türkiye'de 2018 yılında 146.1 ton gümüş üretimi gerçekleşti” dedi

ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE GÜMÜŞ ÖNE ÇIKACAK

Dünyada üretilen gümüşün yüzde 55'i endüstride, yüzde 20'si de mücevherat sektöründe kullanıldığını belirten Eraslan, “Yüzde 17,5 düzeyinde de yatırımcılara dönük külçe işlemi gerçekleşiyor. Az da olsa çatal-kaşık-bıçak gibi ev eşyalarında da kullanılıyor. Ayrıca elektronik sektörü ve güneş panelleri üretiminde kullanım da söz konusu. Örneğin her güneş panelinde 20 gram dolayında gümüş yer alıyor. Gümüş çatal-kaşık-bıçak kullanımın pandemi dönemlerinde öne çıktığı görülüyor. Bugün yaşadığımız pandemide de gümüş iyonlaması tekniği kullanılıyor. Yani, önümüzdeki dönemde gümüş daha da öne çıkacak” yorumunu yaptı.

NİTELİKLİ YATIRIMCI

Eraslan fonla ilgili şu detayları paylaştı: "Gümüş Serbest Fonu"nun toplam değerinin yüzde 80'i fiziki gümüş, gümüşe dayalı para ve sermaye piyasası araçları, gümüşe dayalı yerli borsa yatırım fonları, gümüşe dayalı yabancı borsa yatırım fonlarına yatırılacak. Gümüş, zor erişilen bir değerli maden. Türkiye'ye düzenli getirmekte de sıkıntı var. Fonun fiyat hareketleri yüzde 100 gümüşe dayalı olacak. Gümüş Serbest Fonu"nu ilk aşamada Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) tanımlarında da yer alan "Nitelikli Yatırımcı"ya açacağız. Bu durumda bireysel yatırımcılar için de "finansal varlıkları toplamı 1 milyon lirayı aşanlar" sınırını uygulayacağız. Pandemi sonrası fiziki gümüşe erişim rahatlayınca bu fonu tüm bireysel yatırımcılara açabileceğiz.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Metin23 Kasım 2020 16:05

    Nitelikli yatırımcı nasıl oluyor. Birmilyonliramvar,bu özelliğe sahip değilim diye gümüş fonundan alamıyorum,hadi canım sende :o)  :o) 

  • fafa23 Kasım 2020 14:08

    Ben bu gün Akbank'ın altın ve gümüşün içinde yer aldığı fonu almayı düşünüyordum,keşke siz de karışık yapsaydınız.

  • Kaçan Grup23 Kasım 2020 13:10

    fon şeklinde olunca, devlet olası karın %10’unu cebe atar. zarar olursa karışmaz.

  • fafa23 Kasım 2020 14:16

    Alırda kaçar mısın?Tabi vergi olacak.Merak etme yine de kazanırsın.

  • Gold23 Kasım 2020 10:52

    Ya bırak Allah aşkına saçmalamayi altın ile gümüş aynı mi . Altındaki yatırımcının %5 ini bile gümüşe cekemezsin

  • fafa23 Kasım 2020 15:40

    Takip et fikrin değişir.