E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın veriler öncesi değer kazandı---

Altın veriler öncesi değer kazandı

Altın veriler öncesi değer kazandı
05 Kasım 2013 - 09:00 borsagundem.com

Altın, ABD ekonomik verileri öncesi, beş günlük düşüşünün ardından yükseldi

Altın, ABD'de daha yavaş bir büyüme ve daha düşük bir istihdam artışı göstermesi ve bunun sonucu, Fed'in varlık alımlarını azaltacağı endişelerini azaltması beklenen veriler öncesi, değerkazandı ve beş gün süren kaybını tersine çevirdi.

Spot altın yüzde 0.3 yükselişle ons başına 1,318.54 dolara kadar yükseldikten sonra, Singapur saati ile 11:32'de ons başına 1,317.01 dolara geldi. Altın 1 Kasım'da 1,306 dolara gerileyerek 17 Ekim'den bu yana en düşük seviyesini görmüştü.

Altın, bazı yatırımcıların metalin değer koruma özelliğine olan güvenlerini kaybetmeleri ile birlikte, son 13 yılda ilk kez yıllık bazda düşüş göstermeye hazırlanıyor. Bugün ABD'de açıklanacak olan ISM imalat sanayi dışı endeksinin dört ayın en düşük seviyesine düşmesi beklenirken, Cuma günü açıklanacak olan Eylül ayı tarım dışı istihdamın verisinin önceki aya göre daha yavaş artması öngörülüyor. Fed geçen haftaki toplantısında, aylık 85 milyar dolar olan varlık alım programında değişikliğe gitmemişti.

Singapur'da Societe Generale SA stratejisti Mark Keenan, "Fed'in varlık alımlarını azaltması yüksek oranda verilere bağlı ve piyasa istihdam verisi üzerinde çok fazla odaklanacak," dedi ve "Teşviklerin devam ettirileceğini işaret edecek herhangi birşey altın için olumlu" şeklinde görüş bildirdi.

Politika konusunda oy hakkına sahip üç Fed yetkilisi, Guvernör Jerome Powell, Boston Fed Başkanı Eric Rosengren ve St. Louis Fed Başkanı James Bullard, dün yaptıkları açıklamalarda, Fed'in teşvikleri bir süre daha devam ettirebileceğinin işaretlerini verdi. Fed Eylül ayındaki toplantısında, beklenmedik bir şekilde, varlık alımlarını azaltmaktan kaçınmıştı.

İstihdam Verisi

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, ISM endeksinin, Ekim ayında, önceki ayın seviyesi olan 54.4'ten 54'e inmesi bekleniyor. Diğer bir ankete göre, 8 Kasım'da açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisinin, Ekim ayında, Eylül ayındaki 148,000 artışın ardından 120,000 artması öngörülüyor. Öte yandan, 7 Kasım'da açıklanacak olan üçüncü çeyrek gayrısafi yurtiçi hasıla (GSYİH) verisinin, diğer bir Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, önceki üç aydaki yıllıklandırılmış rakamla yüzde 2.5 artışının ardından, yüzde 2 büyümesi bekleniyor.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.3 artarak ons başına 1,318.10 dolara kadar çıktıktan sonra, 1,317.80 dolara geldi. Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları dün, Bloomberg'in derlediği verilere göre, fazla değişmeyerek, Nisan 2010'dan bu yana en düşük seviyesi olan 1,875.04 tonda kaldı.

Spot gümüş dün ons başına 21.60 dolar ile 17 Ekim'den bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra, yüzde 0.4 yükselerek 21.7326 dolara çıktı ve son dört günde ilk kez yukarı yönde hareket etti. Platin yüzde 0.3 yükselerek ons başına 1,458.70 dolara çıkarken, palladyum fazla değişmeyerek ons başına 748.50 dolarda kaldı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)