E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın ve Bitcoin arasında güvenli liman yarışı---

Altın ve Bitcoin arasında güvenli liman yarışı

Altın ve Bitcoin arasında güvenli liman yarışı
04 Mart 2021 - 15:33 borsagundem.com

Bitcoin enflasyondan koruma sağlayan bir yatırım aracı olarak yükselişine devam ediyor. Ancak yatırımcılar altını da gözden çıkarmamalı

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Enflasyona yönelik korkular son dönemde hisse ve tahvil piyasalarında volatilitenin yükselmesine neden oldu. Sınırlı arzı olan altın için bu durum oldukça iyi haber olmalıydı, zira altın enflasyonun yükseliş gösterdiği dönemlerde iyi performans gösteriyor. Merkez bankaları her zaman daha fazla para basabilirken, madenciler sihirli bir şekilde daha fazla altın yaratamıyor. Ancak altın son dönemlerde yatırımcıların Bitcoin’e yönelen ilgisiyle birlikte çekiciliğini kaybetti.

Altın fiyatları yıl başından bu yana %9 düştü ve geçen yaz ulaştığı zirve fiyatının neredeyse %15 altında seyrediyor. Bununla birlikte Bitcoin’de yaklaşık %70 yükseliş görüldü ve geçen ay ulaştığı rekor fiyatın oldukça yakınında. Yine de altın savunucuları, değerli metalin sert bir yükselişin eşiğinde olduğunu düşünüyor.

Denenmiş ve onaylanmış enflasyon koruması

Altın klasik bir korku yatırımı. Geçtiğimiz yıl altın fiyatları korona virüs karantinalarının küresel ekonomiyi zedeleyeceği endişeleri üzerine ralli yaşadı. Ancak altın aynı zamanda yatırımcılar, tıpkı şimdi olduğu gibi enflasyona yönelik korku duyduğunda da yüksek performans gösteriyor. Buna ek olarak Bitcoin fiyatlarında görülen volatilite, kripto parayı parasının değerini korumayı amaçlayan birçok büyük kurum için altın karşısında daha az çekici kılıyor.

Swissquote Analisti İpek Özkardeşkaya yakın zamanda kaleme aldığı bir notta, “yatırımcıların enflasyona karşı ciddi bir korumaya ihtiyacı var ve Bitcoin bu ihtiyacı karşılamayabilir” dedi. Bazı yatırımcılar, yeni ekonomik teşvik paketleriyle birlikte enflasyon korkusunun yeniden yükselebilceğini düşünüyor. Tüm dünyada korona virüs aşıları uygulanırken ve insanlar ofislere dönerken yüksek miktarlarda teşviklere ihtiyaç olup olmadığı tartışılıyor.

Yatırımcıların korkusu ise teşvik ödeneklerinin zaman içinde ekonominin aşırı ısınmasına neden olarak, enflasyonu yükseltmesi. Bu durumda, altın fiyatları yükselebilir. AvaTrade’in Baş Piyasa Analisti Naeem Aslam, “daha yüksek altın fiyatlarının bir başka nedeni de teşvik paketi. Enflasyona yönelik gerçek bir korku var” dedi. Açıklamasında daha fazla ekonomik teşvikin enflasyon “ateşini körüklemekten” başka bir etkisinin olmayacağını söyledi.

Amundi analistleri de ABD ekonomisi toparlanma gösterirken, yükselen faiz oranlarının ani bir enflasyon yükselişini tetiklemesinden endişe duyuyor. Analistler yatırımcıların “tetikte kalması” gerektiğini söylüyor ve bu enflasyon ihtimalinden daha fazla altın alarak koruma sağlamalarını tavsiye ediyor. Amundi analistlerine göre, “altın mevcut koşullardaki bol likidite döneminde destek sağlayabilir.”

UBS Global Wealth Management analistleri de salı günü kaleme aldığı raporda altında son dönemde görülen geri çekilmenin “aşırı” olduğunu ve “piyasalardaki belirsizliğin yükselmesiyle birlikte, kısa vadede artabileceğini” söyledi.

Bitcoin’in altını neden geride bıraktı?

Altındaki yükseliş Bitcoin’deki geri çekilmeyle aynı döneme gelmek zorunda değil. Aslına bakılacak olursa kripto paralar tahvil verimlerinin yükselmeye devam etmesinin beklendiği bir dönemde iyi bir yatırım olabilir. Alger’in Piyasa Stratejisi Direktörü Brad Neuman, CNN ile gerçekleştirdiği röportajda, “altın hafif yüksek enflasyon için iyi bir yatırım ancak çok daha yüksek reel faiz oranları için geçerli olmayabilir” dedi.

Neuman’a göre enflasyona genellikle yükselen faiz oranları eşlik etse de, sorun oranların sert bir şekilde yükselerek altın getirilerine zarar verebilecek olması. Bu durum ise altının son dönemlerde Bitcoin’e kıyasla düşük performansını açıklıyor. Bu nedenle Bitcoin ve PayPal gibi kripto paralarla ilişkilendirilen şirketlerin hisseleri, altından çok daha iyi yatırımlar olabilir.

Bitcoin savunucuları aynı zamanda kripto parayı yüksek enflasyon dönemlerinde, değer koruma aracı olarak gören yatırımcıların, Bitcoin’deki yükselişi sürdüreceğini düşünüyor. Bitcoin’in bu yıl gösterdiği yükselişin en büyük nedenlerinden bir tanesi, yüksek ihtimalle yatırımcıların kripto paranın arzının altın ve diğer değerli metallerden çok daha sınırlı olduğunu fark etmesi. Kaynak kodda yer alan yalnızca 21 milyon Bitcoin var ve 18,6 milyonu şimdiden dolaşımda.

Voyager Digital’ın CEO’su Steve Ehrlich, “sınırlı sayıda Bitcoin var. Bu nedenle Bitcoin altının yerini alabilir” dedi. Açıklamasının devamında, “kripto para gerçekten dijital bir altın gibi ve bir ödeme aracı değil” ifadesini kullandı. Birçok tüketici alışverişlerinde altın ya da Bitcoin kullanmıyor, ancak iki varlık da tüketici fiyatları yükselirken yatırım alanının kazananları olabilir.

Bitcoin'de güçlü direnç

 

Teknoloji hisselerindeki düşüş alım fırsatı mı?

 

Borsa rallisinde sonun yaklaşmadığını gösteren sektör

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)