E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın güvenli liman olmayı başaracak mı?---

Altın güvenli liman olmayı başaracak mı?

Altın güvenli liman olmayı başaracak mı?
26 Ağustos 2021 - 18:03 borsagundem.com

Dev teknoloji şirketi Palantir’in büyük altın yatırımları, bireysel yatırımcılar için soru işaretleri oluşturdu. Geçtiğimiz yıl rekor bir yükseliş gösteren altın, bu yıl düşüşte olsa da halen rekor seviyesine oldukça yakın.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dev teknoloji şirketi Palantir, hiç kimsenin bilmediği bir şey mi biliyor? Palantir’in bu ay gerçekleştirdiği 50,8 milyon dolarlık altın alımının nedeni ne? Şirket altın piyasalarının parlamaktan oldukça uzak olduğu bir dönemde yüksek miktarda altın yatırımı yaptı. Oldukça şüpheli bir şekilde, şirket herhangi bir altın fonuna ya da diğer altın temelli finansal araca değil, külçe altına yöneldi. Şirketten yapılan açıklamada külçelerin “ABD’nin kuzeydoğusunda yer alan bir üçüncü parti kurumda güvence altında tutulacağı” söylendi.

Palantir bu kararın dünyanın giderek daha tehlikeli bir yer olduğu görüşüne dayanarak verildiğini söyledi. En azından ekonomik ve finansal görünümün tahmin edilmesi giderek zorlaşıyor. Şirketin Uygulayıcı Genel Müdürü Shyam Sankar, Bloomberg’e yaptığı açıklamada, “daha fazla ‘siyah kuğu’ olayının yaşandığı bir geleceğe hazırlıklı olmalısınız” dedi.

Yatırımın ardından internet hızla komplo teorileriyle doldu. Reddit’te bir kullanıcı, “Palantir’in en büyük müşterilerinden bir tanesi CIA… Eminim neler olacağını önceden biliyorlardır” dedi. 50,8 milyon dolar Palantir için büyük bir rakam değil. Zira mart ayı sonunda şirketin nakit rezervi 2,3 milyar dolara ulaştı. Aynı zamanda Financial Times’ın haberine göre şirketin milyarder kurucusu Peter Thiel, büyük bir teknoloji yatırımcısı olsa da Palantir’de finansal başarının bir garantisi yok.

Şirket kuruluşunun ardından neredeyse 20 yıl geçmiş olmasına rağmen zarar etmeye devam ediyor. Ana faaliyet alanı kar getirmiyorsa, Palantir’in altın yatırımları neden başarılı olsun? Ancak bununla birlikte değerli metale yakından bakmak faydalı olabilir. Geçtiğimiz yıl altın savunucularını sevindirdi ve pandemi başında geleneksel bir tepki verdi. Bu dönemde altın bir güvenli liman olduğunu kanıtladı.

Yatırımcılar finansal piyasalardan kaçarken ve küresel hisse senetleri düşüşe geçmişken altın 2019 yılının sonundaki 1,558 dolar seviyesinden, 2020’nin ağustos ayında 2,000 doların üzerine çıkarak rekor kırdı. O dönemden bu yana aşılama oranlarının artmasıyla dünya ekonomisi toparlanma gösterdi ve yatırımcılar yeniden hisselere yöneldi. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre altın ise 1,800 dolara geriledi. Altındaki aşağı yönlü baskıya enflasyon endişeleri de eklendi.

Merkez bankacıları bu durumun pandemi sonrası oluşan darboğazlara karşı bir tepki olduğunu söylüyor. Ancak istihdam yetersizliklerinin maaşları artırdığına yönelik işaretler var. Merkez bankaları enflasyona faiz oranlarını artırarak tepki verdiği takdirde tahviller daha yüksek getiriler sağlamaya başlayacak ve bu nedenle de altın ve diğer gelir sağlamayan varlıkların çekiciliği azalacak. JPMorgan’dan yapılan açıklamada, altın fiyatlarında gelecek çeyreklerde devam eden bir ayı piyasası görünümü olacağı söylendi.

Goldman Sachs da genel olarak emtialar için “trendin şimdilerde iyimser olmadığını” açıkladı. Ancak geçtiğimiz yılın rekor seviyesinin ardından gösterdiği düşüşle birlikte dahi altın halen 2020’den önceki rekor seviyesine yakın seyrediyor. Bu dönemde ise 2008 finansal krizinin ardından fiyatlar fırlamış, yükselişte enflasyon ve bankacılık krizleri de etkili olmuştu. Bununla birlikte altın yatırımları uzun vadeli getiriler için yapılıyor.

Geçtiğimiz 30 yılda altın ABD hisselerini oldukça geriden takip etmiş olsa da tahvillerle başa baş gitti. Yükselen tahvil getirilerine rağmen, yükselen enflasyon reel faiz oranlarının negatif kalacağı anlamına geliyor. StoneX Analisti Rhona O’Connell altın gibi gelir getirmeyen varlıkları bulundurmanın fırsat maliyetinin düştüğünü söyledi. Ancak yakın geçmişe bakıldığında fiyatlarda dev bir yükselişi, yeni bir kriz tetikleyebilir.

Aynı zamanda potansiyel kriz tetikleyicileri de oldukça bol: Afganistan’daki karmaşa, Ortadoğu’nun petrol arzındaki sorunlar, ABD-Çin gerilimi ve Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışma. Dahası eşi benzeri görülmemiş küresel kolay para rejiminden planlı çıkış da büyük bir bilinmezliği beraberinde getiriyor. Alternatif varlık yönetimi şirketi Livermore Partners Baş Yatırım Uzmanı David Neuhauser “bugün altında devasa fırsatlar” görenler arasında.

Bu ay yatırımcılarına yazdığı açıklamada, Neuhauser, ABD Merkez Bankası’nın (FED) kolay para politikalarını beklenmedik bir şekilde geri çekmesinin piyasalar ve ekonomi üzerindeki etkisinin ne olacağı konusunda şüpheleri olduğunu söyledi. 1970 ve 1980’lerde enflasyonda görülen küresel yükselişe bakıldığında, yetkililerin eyleme geçmekte geciktiği görülüyor. Bu nedenle bu koşullar altında yatırımcıların portföylerinin bir miktarında altına yer vermesi, bir noktada fayda sağlayabilir.

Borsa spekülasyonları neden artıyor?

 

ABD borsalarını yıl boyunca yükseltecek 9 sebep

 

Tahvillerdeki yükseliş altında baskı yaratıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)