E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın fiyatlarında düşüş sürüyor---

Altın fiyatlarında düşüş sürüyor

Altın fiyatlarında düşüş sürüyor
14 Haziran 2021 - 13:08 borsagundem.com

Gram altın fiyatları yaklaşık 1 ay sonra ilk kez 500 liranın altını görürken; ons altın fiyatları ise, 1854 dolar seviyesine kadar geriledi. Altın fiyatları için kritik gün ise, gerçekleşecek olan Fed toplantısı yani çarşamba günü.

Gram altın fiyatı, geçtiğimiz hafta kritik ABD enflasyon verisine odaklı hareket ederken; yeni haftada ise çarşamba günü gerçekleşecek olan ABD Merkez Bankası'nın (Fed) toplantısını takip edilecek. Fed’in para politikasında önemli bir değişiklik yapması beklenmezken, toplantıda yapılacak projeksiyonlar önemli olacak. ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki hareketler de altının ons fiyatı üzerindeki etkisini sürdürüyor. Bunların yanında, küresel enflasyon endişeleri ve para politikalarının geleceğine ilişkin belirsizlikler piyasaların gündemindeki odağını koruyor.

Yurt içi piyasalarda ise gözler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden'ın NATO Zirvesi'nde yapacağı görüşmede olacak.

GRAM ALTIN 1 AYIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE

Gram altın fiyatı geçtiğimiz haftayı 506 lira seviyesinden tamamlarken; yeni haftanın ilk işlem gününe 502 lira seviyesinden başladı. Altının gram fiyatı, dolar kurunda ve altının ons fiyatında yaşanan düşüşün etkisiyle gerilerken; 18 Mayıs tarihinden beri ilk kez 500 lira seviyesinin altını gördü.

Gram altın, gün içerisinde en yüksek 506,82 lira seviyesini, en düşük ise 496,61 lira seviyesini görürken; gram altın, saat 11.52 itibarıyla yüzde 1.58 oranında düşüşle 498,64 lira seviyesinde bulunuyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 814 lira, Cumhuriyet altını da 3 bin 353 liradan satılıyor.

ONS ALTINDA BASKI SÜRÜYOR

Ultra gevşek para politikasının bir süre daha süreceğine ilişkin beklentilerle azalan risk algısı altının ons fiyatını baskı altında tutarken; ons altın bugün içerisinde en yüksek 1877 dolar seviyesini görürken; en düşük ise 1854 dolar seviyesini gördü. Ons altın, şu dakikalarda ise yüzde 1.05 oranında düşüşle 1857 dolardan işlem gördü.

YAŞANAN DÜŞÜŞTE PİYASA OYUNCULARININ DA ETKİSİ VAR

Mehmet Ali Yıldırımtürk - İstanbul Mücevherciler Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkan Yardımcısı

Altında yaşanan düşüş ons fiyatlarının gerilemesinden kaynaklanıyor. İç piyasada dolardan dolayı geçen hafta gerilemişti. Ons altın 1850 seviyelerine inince yansımalar böyle oldu.

Özellikle ABD'de enflasyon ve faizde artış beklentisi oluşmuştu. Son gelen açıklamalarda enflasyonun korkulan düzeyde olmadığı ifade edildi. Ons altında yaşanan düşüşün temel sebeplerinden biri bu. Ons altın 1840 dolara kadar da gerileyebilir.

Yaşanan bu düşüşte piyasa oyuncularının da etkileri var. Daha önce altından çıkıp kripto paralara bir yönelme vardı. Orada yaşanan sert dalgalanmaların ardından tekrar altın tarafına yönelmişlerdi. Şu an da para altında da diğer emtialarda da değil. Yatırımcıların tercihi şu an için petrol. Petrol şu an 70-72.5 dolar seviyesinde muhtemelen de burada kalmayı sürdürecek. Altında yaşanan düşüşün temelinde bunlar yatıyor.

ALTIN BEKLEMEYE GEÇTİ

Fiyatlar için en önemli gelişme Fed'in faiz kararı olacak. Altın şu anda beklemeye geçti diyebiliriz. Fed'den bir faiz artışı beklenmiyor. Çünkü ABD enflasyonunun şu an bu seviyelerde kalacağı tahmin ediliyor. Sonbaharda yine bir artış beklenebilir. Toplantı öncesi de bu beklenti satın alınıyor. Toplantı sonrası yapılacak açıklamalar altını bir miktar yukarıya atabilir. Eğer ons altında 1925-1930 seviyesi kırılsaydı 1950 beklenebilirdi.

G7 ZİRVESİNDEN ÇIKACAK SONUÇ KRİTİK

G7 zirvesinden çıkacak sonuç da jeopolitik risklerin artmasına neden olabilir. Bu durum da altın fiyatlarını yakından etkileyebilir. Şu an için bu gelişmeler fiyatlanmıyor.

Önümüzdeki aylarda 1950'yi geçeceğini düşünüyorum. Yılın üçüncü çeyreği sonunda ise 2000 dolar üstü beklentimizi koruyoruz.

(Hürriyet - Şenay ZEREN & Barış ÖZKAN)

Borsalar kötü haberleri bekliyor

Avrupa borsaları yükselişle açıldı

Cari açık nisanda 1,7 milyar dolar oldu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)