E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın fiyatları ABD enflasyonunun ardından geriledi---

Altın fiyatları ABD enflasyonunun ardından geriledi

Altın fiyatları ABD enflasyonunun ardından geriledi
11 Şubat 2022 - 08:05 borsagundem.com

Altın fiyatları, ABD’de enflasyonun beklentilerin üzerinde gelmesinin Fed’in daha agresif bir faiz artırım kararı alacağına dair endişeleri artırmasıyla geriledi. Gram altın ise küresel altın fiyatları ve dolar kurundaki gerilemeyi takip etti.

ABD enflasyon verisi sonrasında piyasalar Fed'in 2022'de 7 faiz artırımı yapacağını fiyatlamaya başlarken, altın fiyatları da daha agresif bir parasal sıkılaşma döngüsü yaşanacağına dair beklentilerle geriledi.

ABD'de tüketici fiyat endeksi Ocak ayında yıllık olarak yüzde 7,5 arttı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi yıllık enflasyonun yüzde 7,3 açıklanması yönündeydi. Çekirdek enflasyon göstergesi olan gıda ve enerji hariç tüketici fiyat endeksinde de aylık ve yıllık bazda beklentilerin üzerinde artış görüldü.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard, Fed’in ülkede görülen son 40 yılın en yüksek enflasyon oranına cevap olarak 1 Temmuz 2022'e kadar 100 baz puanlık faiz artışı yapması gerektiğini açıkladı.

Mart toplantısında 50 baz puan faiz artışıyla başlayıp başlamama konusunda kararsız olduğunu söyleyen Bullard, tartışmaya liderlik etmesi için kararı Fed Başkanı Jerome Powell'a bırakacağını söyledi.

Swap piyasalarında ise Mart ayında 25 baz puanlık faiz artırımı yüzde 100 ihtimalle fiyatlanırken 50 baz puanlık bir indirim yapılacağı ise yüzde 97 ihtimalle fiyatlanıyor.

Buna ek olarak piyasalar bu yıl içerisinde Fed’in 7 kez faiz artıracağını fiyatlamaya başladı. Şubat ayı başında 2022 için sadece 5 faiz artırımı yapılacağı fiyatlanıyordu.

Ons altın haftaya 1.809 dolar civarında başladıktan sonra 1.840 dolara kadar tırmanarak son iki haftanın en yüksek seviyesini görmüştü. Enflasyon verisinin açıklanmasıyla hızlı bir gerileme kaydeden değerli metal, haftayı 1.824 dolar seviyesinde kapatmaya doğru ilerliyor.

Haftaya 788 TL seviyesinde başladıktan sonra salı günü 800 TL’nin üzerini gören gram altın, haftanın kalanında dar bir bant aralığında dalgalı bir seyir izledi. Gram altın, küresel altın fiyatlarındaki düşüş ve Dolar/TL ’deki gerilemeyle 793 TL civarında bulunuyor.

Altın 2 haftanın zirvesine yakın

 

Nebati: Yastık altındaki altın sisteme girecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)