E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın düşüşün ardından dalgalanıyor---

Altın düşüşün ardından dalgalanıyor

Altın düşüşün ardından dalgalanıyor
22 Ocak 2014 - 09:40 borsagundem.com

Altın, birbirini dengeleyen faktörlerin etkisi ile, hızlı düşüşün ardından dalgalı bir seyir izliyor...

Altın, yatırımcıların ağırlıklarını, Fed'in varlık alımlarını azaltmaya devam edeceği beklentilerine karşılık fiziki talepteki güçlenme işaretlerine vermeleri sonucu, son üç haftanın en hızlı düşüşünün ardından dalgalı seyretti. Platin değer kazandı.

Spot altın, seans içinde en az yüzde 0.2 yükselip düştükten sonra, dünkü seviyesi olan ons başına 1,241.41 dolardan, Singapur saati ile 15:13'te 1,240.77 dolara geldi. Fiyatlar dün yüzde 1.1 ile 30 Aralık'tan bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Endeksi, altı gün üst üste yükselerek dört ayın zirvesine çıktıktan sonra fazla değişmedi.
Fed politika yapıcıları, geçen ay, ekonomidek iyileşme ile birlikte, altının 12 yıllık boğa çıkışını sona erdiren aylık varlık alım miktarını düşürme kararını aldıktan sonra, 28-29 Ocak'ta biraraya gelecek. Şanghay Altın Borsası'nda gösterge altın kontratının işlem hacmi, fiyatların Londra'da yaklaşık altı haftanın zirvesine çıktığı 20 Ocak'ta iki haftanın en düşük seviyesini gördükten sonra, 6 Ocak'tan bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Çin 2013 yılında muhtemelen Hindistan2'ı geçerek dünyanın bir numaralı altın kullanıcısı haline geldi.

HSBC Securities (USA) Inc. analisti Howard Wen, bilgilendirme notunda, "Çin'den gelen fiziki talep altına desteğe yardımcı oldu," dedi ve "Altın, yaklaşan Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı öncesi yatay bir seyir gösterebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Dünyanın en büyük altın destekli exchange traded fonu (ETF) SPDR Gold Trust'taki altın varlıkları, 17 Ocak'ta yüzde 0.9 ile Kasım 2011'den bu yana en hızlı günlük yükselişini gerçekleştirdikten sonra dün değişmedi. Morgan Stanley analistleri, altın tahminlerini düşürdükleri bugünkü raporlarında, hisse senedi piyasalarındaki ilave kazançların güvenli liman niteliğindeki varlıklara olan ihtiyacı azaltması ile birlikte, altın fiyatları için "daha fazla sıkıntının gelmekte" olduğunu kaydetti.

Platin Kazançları

Şubat vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.2 düşüşle ons başına 1,239.30 dolara geriledi. Kontrat dün yüzde 0.8 ile 30 Aralık'tan bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 31 altındaydı.

Platin yüzde 0.6 yükselerek ons başına 1,459.50 dolara kadar çıktıktan sonra 1,453.56 dolara geldi ve son beş günün dördünde yukarı yönde hareket etti. Metal 20 Ocak'ta, Güney Afrika'da 70,000 kadar maden işçisinin yarın greve çıkacak olması ile birlikte, 1,472 dolara kadar yükselerek 7 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Bir ons platin ile 1.1756 ons altın alınabiliyor. Bu oran Haziran 2011'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Gümüş yüzde 0.2 düşüşle ons başına 19.8455 dolara indi. Metal dün yüzde 2.1 düşerek 30 Aralık'tan bu yana en hızlı kaybını gerçekleştirdi. Palladyum yüzde 0.2 kayıpla ons başına 746 dolara geriledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)