E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAltın destekli borsa fonları rekor kırdı---

Altın destekli borsa fonları rekor kırdı

Altın destekli borsa fonları rekor kırdı
04 Şubat 2020 - 11:53 borsagundem.com

Altın destekli borsa fonlarındaki (ETF) altın varlıkları 2,573.9 ton ile tüm zamanların en yüksek seviyesine tırmandı

Küresel altın destekli Borsa fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, korona virüs krizinin genişlemesinden dolayı artan güvenli liman alımları ile güçlenen fiyatlar sonrası uzun süredir devam eden artış serisinin etkisi ile rekor seviyelere tırmandı.

Bloomberg'in hesaplamalarına göre, altın destekli borsa fonlarındaki (ETF) altın varlıkları Pazartesi günü küresel bazda 2,573.9 tona çıktı ve 2012'de görülen önceki zirvesini aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Varlıklar yıllık bazda art arda 4 yıl arttıktan sonra bu seyrini yeni yılda da sürdürdü ve bu hareket, fiyatların güvenli liman alımları ile 2013'ten bu yana en yüksek seviyesine çıkması ile birlikte gerçekleşti.

Altın fiyatları, ABD'de faizlerin bir süre daha düşük kalmasının beklendiği ve bazı yatırımcıların Fed'in daha da gevşemeye gitmesini beklediği dönemde, Çin'de ortaya çıkan virüs salgının risk iştahını azaltması sonucu yükseldi. Bu yatırımcılarında biri olan DoubleLine Capital LP CEO'su Jeffrey Gundlach, Cuma günü yaptığı açıklamada, Fed'in bu yıl faiz indirme olasılığını yüzde 90 olarak gördüğünü kaydetti. Artan jeopolitik gerilim de altına destek veriyor.

Sydney'de MineLife Pty kaynak analisti Gavin Wendt, "Altın 2019 yılını son 10 yılın en iyi kazançları ile bitirdi ve yılı yüzde 18 yukarıda kapadı. Bu nedenle ivme iyiydi ve korona virüsten önce de ETF'lerde artış vardı," dedi ve "Doların zayıflığına ilişkin işaretler artıyor ve bu durum en azından 2020'nin ilk yarısında ve ötesinde sürebilir ve bu seyir altını destekler değerlensirmesinde bulundu.

Varlıklardaki bu rekor, yatırımcıların ABD'de hisse senetlerinin tüm zamanların en yüksek seviyeleri yakınında seyretmesine rağmen ETF'lerde daha önce görülmemiş miktarlarda altın tutmakta olduğu anlamına geliyor. Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi geçen yıl yüzde 29 yükseldikten sonra, 17 Ocak'ta son tarihi zirvesini yaptı. Ancak endeks korona virüsün yayılmasından kaynaklanan endişeler ile son iki haftada düştü.

Dünya Altın Konseyi, 2019 yılı için talep trendleri raporunda, para politikası ve jeopolitik gelişmeler ETF'lere yıllık akışları desteklerken, fiyatlardaki yükselişin de ivme esaslı alımları getirdiğine dikkat çekti.

Fed'in adımları

Altın varlıkları en son rekor seviyeye, Fed'in ekonomik büyümeyi desteklemek ve işsizliği düşürmek için gösterge faizi sıfır seviyesi yakında tuttuğu ve varlık alımları yaptığı Aralık 2012'de ulaştı. ETF'lerdeki varlıklar 2015'e kadarki sonraki üç yılda daraldı.

Fed, rekor süredir devam eden ABD büyümesini devam ettirmek için 2019 yılında 3 kez faiz indirimine gitmesinin ardından geçen ay değişikliğe gitmedi. Aynı zamanda, ABD merkez bankası, Başkan Jerome Powell'ın bunun parasal genişlemeye dönüş olmadığını söylemesine karşın, repo piyasasındaki darlığı gidermek amacıyla aylık 60 milyar dolarlık Hazine bonosu alımı yapıyor.

Spot altın, geçen ay yüzde 4.7 yükseldikten sonra Salı günü yüzde 0.3 düşerek Londra saati ile 06:21'de ons başına 1,572.28 dolara geriledi.

Altın öte yandan jeopolitik gerginliklerden de destek buldu. Geçen ay, Tahran yönetimi Washington'ın üst düzey İranlı bir generali öldürmesine misillemede bulunarak ABD'nin Irak'taki askeri üssüne saldırdı. Bu gerginlik altının güniçi 1,600 dolar seviyesinin üzerine çıkmasına neden oldu.

MineLife'tan Wendt, "Dünya volatil bir yer olarak kalmaya devam ediyor ve bu durum altına 2020'de de destek sağlamaya devam edebilir ve ETF'lere girişleri daha da artırabilir" dedi.

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)