E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın bu hafta yüzde 1 yükseldi---

Altın bu hafta yüzde 1 yükseldi

Altın bu hafta yüzde 1 yükseldi
22 Ekim 2021 - 08:11 borsagundem.com

Altın fiyatı yatırımcıların yüksek enflasyon uzun süre devam edeceği endişesinden destek alıyor. Küresel altın fiyatları hafta başından bu yana yüzde 1 yükseldi. Gram altın, dolar/TL’nin yükselmesiyle 550 TL sınırında bulunuyor

Uluslararası piyasalarda altın fiyatı, ABD Doları'nın önde gelen para birimleri karşısında değer kaybetmesinden ve yatırımcıların yüksek enflasyonun öngörülenden uzun süre devam edeceği endişelerinden destek alıyor. Buna tedarik zinciri sorunlarına ilişkin endişelerde eklenince, güvenli liman metalinin cazibesini artırmasıyla spot altın 1.800 doların hemen altında fiyatlanmaya devam ediyor.

Haftaya 1.766 dolar civarında başladıktan sonra kademeli bir yükseliş kaydeden ons altın, yatırımcıların ABD’de enflasyonun yüksek kalmaya devam etmesi ve Fed’in faizleri artırmak konusunda çok aceleci olmayacağına dair beklentilerle haftayı yüzde 1 yükselişle kapatmaya doğru ilerliyor.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, çarşamba günü yaptığı açıklamada ABD’de faiz artırımlarının yakın zamanda gelmeyeceğini ama enflasyon beklentilerinin artarsa Fed’in harekete geçeceğini söyledi. Fed Yönetim Kurulu Üyesi Randal Quarles ise parasal teşviklerin gelecek ay başlamasını desteklediğini ve politika önlemlerinin uygulanmasını gerektirebilecek bir fiyat baskısından endişeli olduğunu belirtti.

Altın yatırımcıları, Fed Başkanı Jerome Powell’ın cuma günü katılacağı paneli politika gidişatıyla ilgili herhangi bir mesajını verilip verilmeyeceğini anlamak için yakından takip edecekler.

RJO Vadeli İşlemleri kıdemli piyasa stratejisti Bob Haberkorn, "Tedarik zincirinde küresel çapta yaşanan sıkışıklık ve enfl asyon sorunları nedeniyle hisse senetleri piyasasında yeni zirveler beklenemeyeceğini belirten Haberkorn, önümüzdeki birkaç ay boyunca altına girişlerin devam etmesini beklediklerini söylüyor. StoneX analisti Rhona O'Connell da, altının ons başına kilit önemdeki 1.800 dolar seviyesini aşması halinde yukarı yönlü hareketin sürmesinin beklenebileceğini belirtiyor. Özellikle dünyanın en büyük altın tüketicilerinden Hindistan'ın Diwali festivali döneminde artan talep ve Çin'de talebin yeniden istikrar kazanmasıyla altın fiyatlarında yukarı yönlü hareket beklediklerini ifade ediyor.

Gram altın, geçen hafta dolar/TL ve küresel altın fiyatlarındaki yükselişle beraber günü 530 TL’den kapatarak bu yılın zirvesine ulaşmıştı. Yeni haftaya 526 TL civarında başlayan gram altın, küresel altın fiyatları ve dolar/TL’deki paralel yükselişle haftanın ilk günlerinde 534 TL’ye kadar tırmanmıştı. Gram altın en son 6 Kasım’da gün içi 540 TL’ye ulaşarak tüm zamanların zirvesini gördükten sonra günü 534 TL’de kapatarak rekor gün kapanış seviyesine ulaşmıştı. 21 Ekimi 545 TL’den kapatan gram altın, cuma günü 547 TL civarında bulunuyor.

3-6 aylık dönemde yükseliş beklentisi korunuyor

Altın piyasası 1.800 doların altında kalsa da, stagflasyon etkisi nedeniyle yatırımcının altından vazgeçmeye niyetli olmadığı belirtiliyor. Birçok analist önümüzdeki 3 ila 6 aylık dönemde altın fiyatlarının belirgin bir yükselme yaşayacağını tahmin ediyor. Analistler, altının bulunduğu seviyelerde yatırımcılara alım fırsatı sunduğunu söylüyor. Yükselen enflasyon baskısına karşın Fed’in yakın bir dönemde faiz oranlarını artıracağı beklentisi altında güçlü bir hareketi engelliyor. Yüksek enflasyonun baharda da devam etmesi halinde Fed'in faiz artırımını öne çekebileceği ifadeleri altında yukarı hareketi sınırlandırıyor. Bununla birlikte yükselen enflasyonun aynı zamanda stagflasyon tehdidini beraberinde getirmesi sebebiyle altının hala çok çekici bir yatırım aracı olduğu belirtiliyor. Altında kısa vadede yükselişlerin sürmesi halinde yukarıda izlenecek seviyeler 1.803 ve 1.815 dolar. Olası geri çekilmelerde ise 1.763 ve 1.738 dolar seviyesinin destek oluşturabileceği belirtiliyor.

Rusya 128 milyar dolarlık altın tutuyor

Son yıllarda döviz rezervini çeşitlendirme hamlesi kapsamında en fazla altın alımı yapan merkez bankaları arasında yer alan Rusya Merkez Bankası verilerine göre ülkenin altın rezervi 1 Ekim itibariyle 73.9 milyon ons oldu. Rusya elindeki altın rezervinin parasal karşılığı ise 128,66 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Rusya rezervindeki altın miktarını son 3 yılda 2.036 tondan yaklaşık 2.300 tona yükseltti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)