E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAltın boğaları azalıyor---

Altın boğaları azalıyor

Altın boğaları azalıyor
31 Aralık 2013 - 12:32 borsagundem.com

Altın fiyatlarının 32 yılın en sert düşüşünü kaydetmesiyle altın boğaları azaldı

Amerikan ekonomisinin güçlenmesi ve enflasyonun hızlanmamasıyla, altında yükseliş bekleyen hedge fonları 8 haftadır 7. kez azaldı; değerli metalin fiyatı 32 yılın en sert yıllık düşüşünü kaydetti.
ABD'deki Commodity Futures Trading Commission'ın verilerine göre 24 Aralık'ta sonlanan haftada altındaki net uzun pozisyonlar yüzde 12 azalarak 28,702 vadeli kontrata ve opsiyona geriledi. Kısa pozisyonlar yüzde 1.1 artışla 76,052'den 3 haftanın en yükseğine tırmandı. Bakır vadelilerinin 34 ayın zirvesine tırmanmasıyla ABD'de işlem gören 18 emtia genelindeki yükseliş öngören net pozisyonlar yüzde 4.5 artarak 768,354 kontrata çıktı.

Yatırımcılar 2013'te altından çıkarak, 12 yıldır devam eden kazanç dönemini sonlandı.  Küresel hisseler, ilerleme gösteren büyüme beklentileri ve enflasyonun hızlanmamasının, altın taleplerini azaltmasıyla ralli  yaptı. Altın destekli ETF'lerdeki varlıklar, aralarından milyarder yatırımcı George Soros ve John Paulson'ın da bulduğu yatırımcıların satışa geçmesiyle 2009'dan bu yana en düşük düzeyine geriledi. Uluslararası Para Fonu (IMF) bu ay ABD ekonomisinin beklentilerin üzerinde büyüyeceğini söyledi.

Altının önledikleri bir şey olduğunu söyleyen Marketfield Asset Management LLC'nin CEO'su Michael Shaoul, "Gelişmiş ekonomiler büyüyor ve hisseler ilgi çekici olmaya devam ediyor. O nedenle altında olmak için bir neden yok" dedi.

New York'taki vadeli altın kontratlarının ons fiyatı bu yıl yüzde 28 düşerek 2000'den bu yana ilk ve 1981'den bu yana en sert düşüşünü kaydetti. MSCI Tüm Dünya Hisse Senedi Endeksi bu yıl yüzde 20 yükselirken, 24 hammaddeyi kapsayan Standard&Poor's'un GSCI Spot Endeksi yüzde 1.8 düştü. Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 3.4 yükseldi; Bloomberg ABD Hazine Tahvili Endeksi ise yüzde 3.2 geriledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ağabey tahmini31 Aralık 2013 12:44

    onsu en geç 2014 eylül gibi 850 dolara dek düşebilir dikkat etmeli bakıra dönmesin altını olanlar.