E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAltın alacaklar bu habere dikkat!---

Altın alacaklar bu habere dikkat!

Altın alacaklar bu habere dikkat!
04 Temmuz 2013 - 11:31 borsagundem.com

Darphane'nin altınları zamanında teslim etmemesinin faturası vatandaşa çıkıyor

Darphane’nin siparişleri zamanında teslim etmemesi nedeniyle çeyrek altın 10-15 lira pahalı satılıyor. Yani dünyada 1.250 $’dan satılan altın Kapalıçarşı’da 1.400 $.
Darphane’nin siparişleri zamanında teslim etmemesi ve düğünler nedeniyle artan talep Kapalıçarşı’da çeyrek altında işçilik maliyeti kilogram başına 4.500 dolar ile rekor seviyeye çıkardı. Altın bulmanın zorlaştığı Kapalıçarşı’da ons fiyatı ve kurların bulunduğu seviye dikkate alındığında 130 TL’den satılması gerekirken çeyrek altın şu an 144 TL’den satılıyor.
Vatan'dan Ufuk Korcan'ın haberine göre, çeyrek altının ons cinsinden satış fiyatı yaklaşık 1.400 dolara denk geliyor. Yani tüm dünyada 1.250 dolara satılan altının Kapalıçarşı’daki satış fiyatı 1.400 dolar.
Darphane’nin siparişleri yılbaşından bu yana zamanında teslim etmediğine dikkat çeken bir Kapalıçarşı esnafı, “Çeyrek altında işçilik 1 kilogramda 4.500 dolara ulaşmış durumda. Şu anda Darphane’nin elinde 4 parti mal var, yaklaşık 12-13 ton altın içeride. 4 hafta önce verdiğimiz altınları hala alamadık. Bu yüzden 130 TL olması gereken çeyrek altın dün 144 TL’ye satıldı” dedi.
Fatura vatandaşa çıkıyor
Kapalıçarşı’daki bu durumdan zarar gören ise sadece vatandaş. Çünkü hem toptancı hem de kuyumcu çeyrek altını normal fiyatın 15-20 TL üzerinden vatandaşa satıyor. Yani zaten kar ettiği bir üründen ekstra yüzde 10 daha kâr ediyor. 1.400 dolara vatandaşa satılan altınlar 1.250 dolardan yerine konuyor. Bu durum nedeniyle Kapalıçarşı esnafı “Stok niye yapayım? Mantıklı değil. Mevcut durum satıcı için karlı” açıklamasında bulundu.
Sorun yılbaşından bu yana yaşanıyor
Toptancılara göre yaşanan bu durumun en önemli sebebi, grev kararı alan ancak fiili olarak greve başlamayan Darphane’nin verilen siparişleri teslim etmemesi. Geçmiş yıllarda toptancı her hafta Salı günü elindeki külçe altını Darphane’ye veriyor ve Cuma günü “basılı Ata Lira, Cumhuriyet veya çeyrek” olarak geri alıyordu. Ancak bu düzen yılbaşından bu yana bozulmuş durumda. Kapalıçarşı esnafı, “Darphane’de grev fiili olarak başlamasa da bir iş yavaşlatma olabilir” yorumunu yapıyor.
Yatırım amaçlı düşünen için borsa fonu avantajlı
Ramazan nedeniyle düğünlerin erkene çekilmesi nedeniyle “hediye” amaçlı altın talebi yükselmiş durumda. Bu talebin yanında altının uluslararası piyasalarda 3 yılın dibine inmesiyle canlanan yatırım talebi de var. Ancak alış-satış fiyatı arasında açılan fark nedeniyle şu anda yatırım amaçlı olarak çeyrek yada Cumhuriyet Altını almak mantıklı değil. Yatırım amaçlı altın almayı düşünenler için başka bir alternatif daha var: Borsada işlem gören altın yatırım fonu (BigF).
BigF’te alım-satım arasındaki fark hisse senedi fiyat aralıkları kadar. Yani 1 gram altın için 23 kuruş. Bu fark çeyrek altında işçilik maliyeti nedeniyle şu an 1 gram için 9 TL’ye ulaşmış durumda.
Borsada işlem gören altın yatırım fonları, fiziksel olarak altın ve gümüşlerini İstanbul Altın Borsası’ndan alıyor ve onun kasalarında saklıyor. Fonların katılma belgeleri de Merkezi Kayıt Kuruluşu’nda kişisel hesaplarda bulunuyor.
Gece yarısı teslim tedirgin ediyor
Siparişleri zamanında teslim etmeyen Darphane’nin gece yarısı 11-12’de teslimat yapması kuyumcuları tedirgin ediyor. Gece yarısı yapılan teslimatların güvenlik açısından ciddi sıkıntılara neden olduğunu dikkat çeken kuyumcular, “Gece 12’de altın dağıtımı yapılıyor. Bu durum güvenlik açısından Kapalıçarşı esnafını zor durumda bırakıyor. Gece yarısı alınan altınlar saklamak dert. Ya dükkanı açacaksın altını kasaya koymak için ya da başına bir şey gelmemesi için dua edeceksin. Zaten sabit yerler soyulurken gece yarısı yapılan dağıtım insanları oldukça tedirgin ediyor” diyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)