E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın 1900 doların üstüne nasıl çıkar?---

Altın 1900 doların üstüne nasıl çıkar?

Altın 1900 doların üstüne nasıl çıkar?
01 Ekim 2023 - 10:00 borsagundem.com

İki ayın en düşük seviyesine gerileyen altın 1900 doların üstüne nasıl çıkar? Uzmanlar altının 1900 doların üzerini görmesi için doların ve tahvil getirilerinin zayıflaması gerektiğini ifade ediyor.

Rusya-Ukrayna savaşı gibi küresel ekonomiyi tehdit eden gelişmelerin yanı sıra yüksek enflasyon ve resesyon tehdidi gibi birçok sorunun yaşanmasına rağmen altın bir türlü yatırımcıların güvenli limanı olamadı. Eylül ayında yüzde 4.7'lik kayıpla 1.848 dolar seviyesine gerileyen altın yatırımcısını üzdü. Altın fiyatlarında bu düşüş neden yaşandı? Altının onsunun yeniden 1900 doların üzerine çıkması için neler gerekiyor? Altın için olumlu ve olumsuz senaryolar neler? Mehtap Özcan Ertürk, Sözcü'deki haberinde bu soruların yanıtlarını veriyor. İşte Ertürk'ün o haberi: 

Küresel finans piyasasındaki risklere rağmen altın ‘yatırımcıların sığınağı' olmayı başaramadı ve iki ayın en düşük seviyesine geriledi. Spot altın fiyatı, cuma günü ons başına 1.880 dolar seviyesindeki kritik desteğini bile kırarak 1.848 dolar seviyesinde sona erdi. Böylece 1.939 Dolar seviyesinde başladığı eylül ayını yüzde 4.7 (91 dolar) kayıpla tamamladı. Böylece yaklaşık 91 dolarla şubattan bu yana en büyük aylık düşüşü kaydetti. Ons altın sene başından bu yana tüm kazançlarını geri verdi. Altının ons fiyatı son olarak 4 Mayıs'ta 2.085 dolara kadar yükselerek yılın zirvesini görmüştü. Emtia piyasası uzmanlarına göre dolardaki aralıksız yükseliş değerli metal üzerinde baskı yarattı.

Uzmanlar ne diyor?

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) şahin politikasının bir süredir devam ettirmesi sonucu dolar ve 10 yıllık Hazine tahvil getirileri üçüncü çeyrekte son bir yılın en sert artışını yaşadı. Uzmanlara göre, düşüş trendi devam ederse ve 1.830 desteği de kırılırsa, fiyat 1.800 dolara kadar çekilebilir.

UCity Index'in kıdemli analistlerinden Matt Simpson, altının 1.900 doların üzerine çıkması için doların ve tahvil getirilerinin zayıflaması gerektiğini, bunun da özellikle zayıf enflasyon setiyle ve şahin Fed tahminlerinin azalmasıyla mümkün olabileceğini belirtti. Simpson şu anda bunun pek olası görünmediğini söyledi. HDFC Securities Emtia ve Döviz Müdürü Anuj Gupta ise yatırımcıların parayı gayrimenkulden altın da dahil olmak üzere diğer güvenli limanlara kaydırmasının beklenmesi nedeniyle Çin'de devam eden gayrimenkul kaygısının da altın fiyatlarını destekleyebileceğini söyledi.

Altın niçin güvenli liman olamadı?

ABD hükümetinin kapanmasının bile altına sürekli destek sağlayamayacağını belirten Acme Investment Advisors Baş Stratejisti Sugandha Sachdeva “Şaşırtıcı bir şekilde altın, finansal piyasalarda riskten kaçınmanın hakim olduğu bir ortamda bile güvenli liman talebini çekemedi” yorumunu yaptı. Son dönemde altın fiyatları esas olarak reel faiz oranlarından etkileniyor. Uzun vadeli bir yatırım olarak altın olumlu görünüyor ancak çok kısa vadede genellikle hiçbir şey kazandırmıyor.

Altının kilogram fiyatı geriledi

 

Ons altın 6 ayın en düşük seviyesinde

 

Altın fonları yüzde 50 kazandırdı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • aç gözünü01 Ekim 2023 19:59

    küresel piyasalarda finansal çöküşe hazır olun batı değerli madenleri  daha ne kadar baskılayacak hep beraber göreceğiz

  • Kasbiyikbutunkiliboyatan tamyobazfemi01 Ekim 2023 19:11

    Uyutuyorlar altın pink yapacak ghhhouhgaaaa fena krkliyola milleti huuohhgaaaaa 

  • Altın01 Ekim 2023 14:13

    Cıkmaz. Londra daki altın traderlarının hepsi son 4 senedir kısa poziyonda. Covid zamanında kucuk yatırımcı dunyada altına yatırım yaptı hala da ellerinde tutuyorlar. Buyukler de satmasını bekliyorlar. Daha 5 sene daha altın fiyatları artmaz. Aynı donemde parasını dolar faizine koyan yuzde %20 aldı zatne. Kısaca Altında para tutmak kekliktir

  • HASAN HÜSEYİN KARTAL01 Ekim 2023 11:00

    Karşılıksız dövizleri basın milletin elindeki altın gümüş ve değerli madenleri toplayın.