E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAlternatif yatırımlar zirveye hazırlanıyor---

Alternatif yatırımlar zirveye hazırlanıyor

Alternatif yatırımlar zirveye hazırlanıyor
29 Nisan 2021 - 11:02 borsagundem.com

ABD’nin dev yatırım bankası JPMorgan Bitcoin’de fiyat hedefini 130 bin dolara yükseltti. Giderek daha fazla yatırımcı kripto paralar ve emlak gibi alternatiflere yöneliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Alternatif yatırımların yaygınlaşmasının son işareti ABD’nin yatırım bankası JPMorgan’ın Bitcoin’de fiyat hedefini 130 bin dolara yükseltmesi oldu. Yatırımcılar alternatif yatırım araçlarına giderek daha fazla ilgi gösteriyor ve portföylerinde yer veriyor. Connection Capital tarafından 2020 yılında yapılan bir anket çalışması, ankete katılan bireysel yatırımcıların %87’sinin gelecek 12 ayda alternatif yatırımlara daha fazla ağırlık vermeyi planladığını gösterdi.

Alternatif yatırımlara ilginin artmasının ise 5 nedeni var.

1. Yatırımcılar volatiliteden kaçınmak istiyor

Geçtiğimiz yıl piyasalarda volatilite rekor seviyelere ulaştı. 2020’nin mart ayında 11 yıl süren boğa piyasası aniden sona erdi ve VIX volatilite endeksi rekor seviyeye yükseldi. S&P 500 endeksi yılı %16 yükselişle kapatmış olsa da volatilite tüm yıl boyunca yüksek seyretti. VIX endeksi kasım ayında gerçekleşen ABD başkanlık seçimleri sürecinde sert yükseldi. Volatilite tüm sektörlerde aynı seviyelerde görülmedi. Korona virüs pandemisi seyahat, giyim ve hizmet sektörlerinde önemli ölçüde volatilite yükselişlerini tetiklerken, sağlık ve telekom gibi sektörler daha az etkilendi.

Alternatif yatırımlar genellikle piyasaların seyriyle bağlantısızdır. Bu nedenle bu yatırımlara portföylerde yer vermek çeşitlendirme oranını yükselterek portföy volatilitesini düşürebilir. Örneğin en iyi bilinen iki alternatif altın ve gümüş, değeri korurken, hisselerle düşük bir korelasyon gösteriyor. Emlak yatırımları da konum ve pazar koşullarına kıyasla piyasaların volatilitesinden koruma sağlayabilir.

2. Hisse fiyatları yüksek ve gelecekteki getiri beklentileri çekici görünmüyor

Birçok açıdan ABD borsalarında şimdilerde oldukça yüksek değerlemeler görülüyor. borsagundem.com'un derlemesine göre, önde gelen 3 hisse endeksi de rekor seviyelerde ve S&P 500’ün fiyat/getiri oranı geçmişteki seviyelerin üzerinde. “Buffett Göstergesi” olarak bilinen bir başka popüler ölçüt ise ABD hisselerinin toplam piyasa değerini gayrisafi yurtiçi hasılaya bölüyor. Bu ölçüt de tüm zamanların en yüksek seviyesinde. Bunun yaklaşan bir balon piyasası sinyali olduğu da düşünülebilir. Ancak balon piyasası görülmese de hisse fiyatları çok yüksek.

Birçok analist aynı zamanda borsaların gelecekte sağlayacağı getiriler konusunda karamsar. Charles Schwab ABD’nin büyük sermayeli hisselerinde getirilerin nisan 2020 ve mart 2030 arasında %1,7 düşeceğini öngörüyor. ABD’nin küçük sermayeli hisselerinin getirilerinde de düşüş beklentileri dikkat çekiyor. Bu durum ise uzun vadeli yatırımcıların alternatiflere dönmesine neden oluyor.

3. Düşük faiz oranları getirileri düşürüyor

Düşük faiz ortamı birçok güvenli liman varlığın satışlarını düşürdü. 

ABD’nin hükümet tahvilleri daha önce bireysel yatırımcıların güvenli limanıyken, bugünlerde enflasyonun altında getiri sağlıyor ve OECD ülkelerinin birçok yüksek kaliteli kamu borcu da eksi getiri sunuyor. Bu durum ise yatırımcıların artık geleneksel %60 hisse, %40 tahvilden oluşan portföy dağılımıyla sağlıklı getiriler elde edemeyeceğini gösteriyor. Bu portföy modeli aynı zamanda artık sermaye kaybını önlemek için de yeterli görülmüyor.

Bunun yerine birçok yatırımcı güvenli liman yatırımı olarak emlak yatırımlarına yöneliyor. Bu varlık sınıfı geleneksel güvenli liman yatırımlarının sahip olduğu birçok avantaja sahip. Bunlar arasında hisselerle korelasyona sahip olmama, düşük volatilite ve piyasa döngülerinde güçlü performans da bulunuyor.

4. Yatırımcıların beklentisi yüksek enflasyon

Yatırımcıların alternatif varlıklara yönelmesinin bir başka nedeni ise enflasyonda yükseliş beklentisi. Bloomberg tarafından gerçekleştirilen bir anket çalışmasına göre, analistler enflasyonun 2021’in haziran ayında %2,9 seviyesine ulaşmasını ve 2022’de %2,2 seviyesinde konsolide olmasını bekliyor. ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell gibi bazı ekonomistler enflasyonun kısa vadeli bir durum olduğunu düşünse de diğer ekonomistler yükselen enflasyonun çok daha tehlikeli ve uzun vadeli bir sorun olabileceğini öne sürüyor.

Özellikle de uzun vadeli tahviller, enflasyonun yükseldiği dönemlerde oldukça kötü performans gösteriyor. Bunun yerine yatırımcılar daha iyi bir değer koruma aracı olarak rol oynayabilecek alternatif yatırımlara yöneliyor. Altın uzun zamandır enflasyon endişesi taşıyan yatırımcıların tercih ettiği bir alternatif.

5. Teknoloji alternatif yatırımları demokratikleştiriyor

Alternatif yatırımların yükselişini tetikleyen beşinci neden ise teknoloji. Kurumsal yatırımcılar ve net varlığı yüksek kişiler alternatif yatırımların geleneksel varlıklar karşısında olumsuz olmayan getiriler sağladığını fark etti. Ancak bireysel yatırımcılar için birçok alternatif yatırım aracına erişmek oldukça zor ya da imkansızdı. Bunun nedeni ise yüksek yatırım limitleri, alternatif varlık piyasalarında şeffaflığın olmaması ve bu varlıkları anlamak ve değerlendirmek için uzman bilgisi gerekmesiydi.

Ancak şimdi teknolojinin imkan tanımasıyla ortaya çıkan dijital yatırım platformları bireysel yatırımcıların daha önce oldukça küçük bir kitlenin erişebildiği alternatif yatırımlara erişebilmesine olanak sağlıyor.

Altın, Fed’den destek buldu

 

Ethereum tahvil açıklamasıyla yükselişte

 

Enflasyon Raporu öncesinde: Kurlar güne nasıl başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)