E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAlternatif piyasalarda durum ne---

Alternatif piyasalarda durum ne

Alternatif piyasalarda durum ne
15 Haziran 2016 - 09:01 borsagundem.com

Işık FX; Brexit ateşi günden güne yaklaşırken, paritedeki ateş gitgide alevleniyor

Piyasaların merakla beklediği toplantı kararlarının açıklanmasına kısa bir süre kaldı. Geçtiğimiz dönemlerde piyasaların faiz artırımı beklentisi içerisinde olduğu Haziran ayı FOMC toplantısından herhangi bir artış hamlesi beklemiyoruz. Piyasalarında benzer beklentiler içerisinde olduğu Haziran ayı toplantısındaki umutları yıkan veri tarım dışı istihdam oldu. Komite üyelerinin istihdam görünümüne ne kadar çok güvendiklerini biliyoruz. Bu güvenlerinin sarsıldığı son verinin ardından iş gücü piyaslarına dair yapılacak yorumlar hayati önem taşıyor.
Fed Başkanı Yellen'ın son konuşmasında küresel risklere uzunca bir süre ayırdığını göz önünde bulundurarak metinde global piyasalara dair yapılacak yorumların yeniden önem kazanabileceğini ifade edebiliriz. Özellikle Brexit ve Çin kaynaklı korkulara Fed'in nasıl bir yaklaşım sergilediği piyasalardaki hareketliliği etkileyecektir. Geçtiğimiz dönem metinlerinde yorumdan kaçınılan küresel risklere herhangi bir şekilde atıfta bulunulması güvercin olarak algılanıp dolar endeksindeki geri çekilmeyi beraberinde getirebilir.
EURUSD
Paritede kararsız seyir yavaş yavaş yerini satış baskısına bırakmaya hazırlanıyor. Hareketlilik açısından son derece önemli bir güne giriş yaptığımız paritede Fed'in Haziran ayı toplantısı sonuçları piyasaların dikkatinde olacak. Piyasalarda faiz artışı beklentisi yok. Yapılacak olan açıklamalar ise hayli önemli olacak. Sert fiyatlamalara neden olabilecek toplantıda 1.1130 ve 1.1100 aralığı önemli gözükürken bu seviyenin altında 1.1060 ciddi anlamda kuvvetli bir destek konumunda. Eğer Fed beklenenden şahin bir tavır sergilerse düşüş 1.1060 seviyesine kadar ilerleyebilir. Önümüzdeki döneme dair herhangi bir sinyalin verilmemesi dahilinde ise toparlanmaya başlayabilecek olan paritede 1.1300 seviyesi önemli. 1.1300 - 1.1320 aralığının üzerindeki kapanışlar bizi yeniden 1.1400 ve 1.1440 seviyelerine taşıyabilecek kuvvete sahip olacatır.
USDTRY
Paritede hareketli bir günü geride bıraktık. Genel itibariyle alıcıılıların piyasaya hakim olduğu günde, 2.94 seviyeleri test edildi. Yurtiçinde siyasi ağırlıklı bir gündem hakimdi. AB Türkiye Büyükelçisi'nin istafası ve hükumet tarafından yeni anayasaya yönelik yapılan açıklamalar günün öne çıkan başlıklarıydı. ABD tarafında ise perakende satışlar verisi takip edildi. Mayıs ayında yüzde 0,5 oranında artış gösteren perakende satışlar paritedeki alış hareketlerine destek verdi. Bugün ise oldukça kritik olacak. Akşam saatlerinde açıklanacak faiz oranı kararında herhangi bir değişiklik olması beklenmiyor. Ancak yapılabilecek sürpriz bir değişiklik ve ya önümüzdeki dönemlere ilişkin sözlü yönlendirmeler parite üzerindeki volatiliteyi arttırabilir. Direnç seviyeleri olarak 2,9530-2,9680, destek seviyeleri olarak ise 2,9170-2,8990 seviyeleri takip edilebilir.
GBPUSD
Brexit ateşi günden güne yaklaşırken, paritedeki ateş gitgide alevleniyor. Dün itibariyle satışların paritdeki egemenliğini koruduğunu gördük. Referanduma ilişkin son anketlerde ayrılmak isteyenn kısmın ön planda olduğunu görüyoruz. Referanduma ilişkin bu son anketler de paritedeki satışları destekliyor. ABD tarafına döndüğümüzde ise dün açıklanan olumlu perakende satışlar verisinin ardından bugün FED'in faiz kararı takip edilecek. Daha önce Haziran ayında faiz artışı olabileceğine dair açıklamalara rağmen bu toplantıda yüzde 0.50 olan faiz oranında herhangi bir değişikliğe gidilmesi beklenmiyor. Paritedeki satışların devamı halinde 1,4090-1,4000 ve 1,3840 destek seviyeleri takip edilebilir. Yukarı yönlü tepkiler sonrasında ise 1,4230-1,4350 seviyeleri izlenebilir.
BRENT PETROL
Petrol fiyatlarındaki satış hareketi üçüncü gününde de devam etti. Geçici arz kesintileri ve yaz aylarında periyodik olarak artan talep ile 53 dolar seviyelerine kadar yükselen Brent petrol, satış baskısının tekrar hacmini artırmasıyla 50 Dolar seviyesinin altına geriledi. Dün yayınlanan Uluslararası Enerji Ajansı'nın Mayıs ayı raporuna göre petrol piyasalarının beklenenden daha güçlü artan talep ve arzzda yaşanan beklenmedik sıkıntıların etkisiyle bu yılın ikinci yarısında dengeye yaklaşacağı öngörüsü yapıldı. Raporda, yılın ilk yarısında petrolde arz fazlasının 1,5 milyon varil olan ilk tahminlerin altında 800 bin varil civarında olduğu, 2016 yılı için petrol talebinde büyüme tahminin ise 1,2 milyon varilden 1,3 milyon varile çıkartıldığı belirtildi. Teknik olarak ise 50 dolar Brent petrolün gün içindeki seyrinde belirleyici olacak. Bu seviyenin altında hacim kazanacak satış baskısı ile 49.00 ve 48.70 seviyeleri görülebilir. 50 doların üzerine tekrar çıkılması durumunda ise 50.50 ve 50.80 seviyeleri gündeme gelecektir.
ALTIN
Geride bıraktığımız günde altın fiyatları, yaklaşık bir ay aradan sonra 1290 seviyesine ulaştı. İngiltere'nin AB referandumuna ilişkin belirsizliği ve Fed'in Haziran ayı ihtimallerinin ortadan kalkmasıyla altın fiyatlarında alış hareketlerinin daha baskın olduğunu görüyoruz. Bugünkü FOMC toplantısı ise altının yönü açısından son derece önemli olacak. Toplantıdann faiz artırım adına bir karar çıkması beklenmiyor. Sonrasında Başkan Janet Yellen'ın açıklamaları son derece önemli olacak. Yellen'ın özellikle istihdam piyasasının genel görünümü hakkında olumlu yorumlarda bulunması veya Temmuz ayına dair şahin bir tavır takınması durumunda altın fiyatlarında geri çekilmeler görebiliriz. Açıklamaların dolara değer kaybettirecek nitelikte olması halinde ise onsta 1300 seviyelerine doğru yükseliş hareketi görülebilir. Teknik olarak ise yeni günde alıcılı bir görüntü ile başlanması durumunda 1290 direnci takip edeceğiz. Üzerinde kalıcılık sağlanırsa 1300-1305 seviyelerine doğru yükselişler görebiliriz. Geri çekilmelerde ise 1276-1273 aralığını geçilmesi durumunda 1270 ve 1265 seviyeleri hedeflenebilir.
 


 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)