E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizAlternatif piyasalarda beklentiler---

Alternatif piyasalarda beklentiler

Alternatif piyasalarda beklentiler
10 Kasım 2016 - 08:38 borsagundem.com

Işık FX; piyasaların durulması ile birlikte FED'in Aralık'ta yapacağı faiz artışına engel bir durum olmadığını belirtti

Brexit'ten sonra piyasalar ikinci şoku Trump ile yaşadı. Anketlerin aksine seçimden galip çıkan Donald Trump ABD'nin 45'inci başkanı oldu.

Trump'ın yarattığı politik belirsizlik güvenli varlık talebini artırırken, altın, yen ve hazine tahvilleri değer kazanırken endekslerde ise düşüş görüldü. Seçim sonrası balkon konuşması yapan Trump'ın açıklamaları ile birlikte piyasada normale dönüş sinyalleri gördük.
Seçime kısa vadeden çok uzun vadeli bakmalıyız. Trump'ın seçim öncesi açıklamaları piyasadaki tedirginliği artıran en önemli etken. Mevcut uluslararası ticaret anlaşmalarının feshedilmesini düşünen Donald Trump, dış ticarette ise Çin, Meksika gibi ülkelere yüzde 45 gümrük vergisi getirilmesini savunuyor.

FED Başkanı Yellen'ın tutumundan memnun olmadığını ifade eden Trump'ın yapacağı açıklamalar ve icraatları önemli olacak. Son FED toplantılarında seçim gündemlerinde dahi yoktu. FED, kararlarını bağımsız alıyor. Burada faiz artışının önündeki engel piyasadaki volatilite olabilir. Piyasaların durulması ile birlikte FED'in Aralık'ta yapacağı faiz artışına engel bir durum yok. 2017 yılı için ise projeksiyonlar Aralık toplantısında açıklanacak. 2017 yılında FED'in kaç faiz artışı yapacağı dolardaki görünümü belirleyecektir.

EURUSD
Seçim sonuçlarına dair ilk tepkiyi dolarda büyük bir değer kaybı olarak gördüğümüz paritede toparlanma gecikmedi. Trump'ın beklenildiği kadar sert bir tavır takınmaması olumlu olarak algılanırken gelişme ile dolar endeksi yeni bir yükselişin başlangıcını yaptı. Seçim öncesi seviyelerine gelen dolar endeksinde kuvvetli görünüm sürüyor. Parite açısından akşam saatlerinde 1.10 seviyesinin de altına gerileyen hareketlilik 1.0950 seviyesine yakın seyretti. Kuvvetli desteğimiz 1.0900 seviyesinde yer alıyor. Eğer bu seviye de geçilirse tepki alımları gecikmeyebilir. Yükselişlerde ise 1.10 seviyesinin üzerinde kapanışlar bizler için önemli olacak. 1.1050 ve 1.1100 seviyeleri ise gün içi fiyatlamalarda takip edeceğimiz önemli dirençler olarak karşımızaa çıkıyor. Trump'ın başkan seçilmesi FED'in planında bir değişime yol açıp açmadığı ise önümüzdeki dönem fiyatlamalarını etkilemeye devam decek. Bu nedenle komite üyelerinden gelecek açıklamalar piyasalar açısından yeniden önemli bir konuma geldi.

USDTRY
Trump'ın başkanlık yolunda önde olması ile kur tarafında gece saatlerinde 3.30 ile tarihi rekor seviye görüldü. Genel olarak orta vadede kurda yükselişin devamını bekliyoruz. Düşüşlerde alım fırsatı olarak değerlendirilebilir. 3.18-3.20 bölgesi önemli. Kısa vadeli trend desteğimiz ise 3.1280 seviyesinde. Bu seviyenin altında bir hareket beklemiyoruz. Kısa geri çekilme sonrası kurda yeniden yukarı hareket başlayacaktır. 3.23-3.25 ilk direnç bölgesi. Sonrasında ise yeniden 3.30'ları konuşabiliriz. BİST tarafında ise sert açılış sonrası toparlanma görüldü. 75 binin üzerinde 77 bin 500 denemesi olabilir. Ama orta vadede tekrar 73 bin 500 seviyelere dönebiliriz. Gram altın sabah saatlerinde hem ons hem de kurdaki yükseliş ile birlikte 138 TLL'yi gördü. 132 TL'nin üzerinde yükseliş devam edebilir.

ALTIN
Altın fiyatlamaları karmaşık bir boyuta ulaştı. Trump'ın başkanlığı 277 delege ile alması, piyasalarda öncesinde panik, Trump'ın başkanlık konuşması sonrasında ise, bir rahatlama olduğuna yönelik bir fiyatlama gördük. Durum şunu gösteriyor. Daha öncesinde oldukça fevri tavırlar takınan Trump'ın, özellikle ticaret anlaşmaları konusunda uzlaşmacı bir tutum sergilemesi, FED konusunda da daha birleştirici bir tutumda olacağına yönelik bir beklenti yarattı. Akşam saatlerinde yeniden canlanan Aralık ayı FED faiz artırımı ihtimalleri, ABD 10 yıllıklarını hızlıca 1.97'lere, Dolar endeksini 98.00 seviyesinin üzerine taşıdı. Altın fiyatlarında görülen realizasyonda 1280 seviyesine yeniden dönüş geldi. Ancak henüz bir geri çekilmenin gelme ihtimalini güçlü bulmuyor. Altında önemli teknik seviyenin 1267 olduğunu söyleyebiliriz. Bu seviyenin üzerinde 1300 denemeleri halen geçerliliğini koruyabilir. 1308 seviyesi ise, yukarıda en önemli sseviye olarak takip edilecek.

GBPUSD
Trump'ın şaşırtan zaferi geride bıraktığımız günde kurda oldukça hareketli fiyatlamalar yarattı. İlk tepki olarak 1.2550 seviyesi denendi. Trump'ın yaptığı konuşmadaki ılımlı hava ve altyapı harcamalarına yüksek mali bütçe ayrılacağı beklentileriyle seçim öncesi seviyelere dönüldü. Clinton dahi konuşmasında Trump'ın başkan seçildiğini ve kendisine bir şans verilmesi gerektiğinden bahsetti. Aralık ayı faiz artırımı ihtimallerinin de Fed vadelilere göre yeniden yüzde 70'i aştığını görüyoruz. Bugün ise kurda önemli veri akışı bulunmuyor, fiyatlamaların başkanlık gündemi üzerinden devam edebileceiğini söyleyebiliriz. Kurda teknik olarak baktığımızda ise hareket ilk şoku atlattıktan sonra seçim öncesi seviye olan 1.24 bölgesinde dengelendi. Yukarı yönlü hareketin hızlanması için 1.2550 seviyesi önemli direnç olarak karşımıza çıkıyor. Bu seviyenin üstünde kapanışlar görmeden ciddi bir toparlanmadan bahsedemeyiz. 1.2450 -1.2500 seviyeleri ara direnç olarakk takip edilebilir. Kurda satıcılı seyirde ise 1.2360 seviyesinin altında 1.2270 seviyesine doğru hızlı bir düşüş görebiliriz.

BRENT PETROL
Trump'ın ülke içerisindeki petrol üretimini destekleyeceği ve Kanada ile birlikte yeni bir sözleşme sözünü vermesi petrolde arz fazlası kaygılarının gündeme gelmesine neden olabilir. Son zamanlarda üretici ülkelerin arz konusunda anlaşma beklentisinin zayıfladığını biliyoruz. Eğer bu görünüm korunursa Brent petrolde yeni bir satış dalgası beraberinde gelebilir. Teknik açıdan son derece önemli seviyelerde olan Brent petrol'de yükseliş trendi korunuyor. 45,50 doların altında kapanışlar görmediğimiz sürece satıcılı seyrin biraz daha sınırlı kalacağını düşündüğümüz Brent petrolde 45,50 doların altında 45.00 seviyesi son derece kritik. Eğer toparlanma sürer ve 46,60 doların üzerine çıkabilirsek 47.15 seviyesi yükseliş hareketinin kısa vadeli hedefi haline gelebilir.

Işık Menkul Değerler A.Ş.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)