E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAlternatif enerji hisselerinin rallisi yaklaşıyor---

Alternatif enerji hisselerinin rallisi yaklaşıyor

Alternatif enerji hisselerinin rallisi yaklaşıyor
01 Aralık 2020 - 12:29 borsagundem.com

ABD’de göreve başlayacak yeni Biden yönetiminin, alternatif enerji konusunda oldukça iddialı planları var. Alternatif enerji şirketlerine yatırımlar artarken, borsalarda bu şirketlerin hisselerinin rallisi yaklaşıyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de göreve yeni başlayacak Biden yönetimi açıkça, “ABD’yi dünyanın temiz enerji lideri olarak konumlandırmak” istediğini söyledi. Seçilmiş başkanın iddialı planları var. 

Bunlardan bazıları, 2050 yılına kadar ekonomi genelinde emisyonları sıfıra indirme hedefi, 10 yıl içinde temiz enerji ve inovasyona 400 milyar dolarlık yatırım ve iklim teknolojisine odaklanan yeni bir araştırma merkezi kurulması.

Ayrıca, Biden yönetimi, 2035 yılına kadar, ABD’nin karbon ayak izini %50 düşürmeyi ve karbonla havayı kirletmeyen bir enerji sektörü hedefliyor. Yönetim bunun iddialı altyapı planlarıyla birlikte 10 milyon kişiye istihdam yaratacağını tahmin ediyor.

Benzer bir şekilde, Avrupa Komisyonu 2019 yılının Aralık ayında, 2050 yılına kadar dünyanın ilk iklim dostu kıtası olma hedefi için bir planlama yaptı. 

Plan 28 üye ülke için 2030 yılına kadar sera gazı etkisini %50 ila %55 oranında azaltmayı ve 2050 yılında %100 karbonsuzlaşmayı hedefliyor. Avrupa Birliği 10 yılda bu hedeflere yönelik 1 trilyon euro yatırım yapmayı tasarlıyor.

Plandaki hedefler arasında rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesini arttırmak, fosil yakıt kullanan bölgelerde yenilenebilir enerjiye geçişi sağlamak ve geleneksel enerji sektöründeki istihdam kayıplarıyla savaşmak da yer alıyor.

Alternatif enerji ya da temiz enerjinin önümüzdeki birkaç on yılda en büyük yatırım alanlarından biri olacağı açık. 

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) bu yılın ilk dönemlerinde bir rapor yayınladı ve dünyanın enerjiyle ilişkili karbon emisyonunun 2050 yılına kadar %70 oranında azaltılması gerektiğini savundu. Aynı zamanda, bu kesintilerin %90’ının yenilenebilir enerji ve enerji tasarruflu önlemlerden oluşması gerektiğini söyledi.

Yatırımcılar şimdiden küresel çapta, fosil yakıtın ağırlıkta olduğu yatırımlardan uzaklaşıldığının farkında. Forbes'un haberine göre iki büyük alternatif enerji borsa yatırım fonu (ETF), QCLN (First Trust Nasdaq Temiz Enerji Fonu) ve PZD (Invesco Temiz Teknoloji ETF) tüm zamanların en yüksek seviyelerinde ve Mart ayındaki düşüşlerinin ardından dikkat çekici bir performans gösteriyor. TAN (Invesco Güneş Enerjisi ETF), FAN (First Trust Küresel Rüzgar Enerjisi Fonu) ve ICLN (iShares Küresel Temiz Enerji ETF) gibi diğerleri de son on yılın en yüksek seviyelerinde. Bu fonların her birinin yükselişi kısa vadede duraklayacak olsa da, alım fırsatları yaratacak.

Bu performansın en önemli nedenlerinden biri, birçok alanda alternatif enerjinin, maliyetlerin düşmesiyle birlikte ekonomik olarak uygulanabilir hale gelmesi. 

Tamamlanan birçok temiz enerji projesi yüksek marjlar ve istikrarlı bir nakit akışı yarattı, bunun sonucundaysa sermaye akışının devam etmesi bekleniyor. Bu ortamda, rüzgar, güneş enerjisi ve elektrik depolama kapasitesini organik olarak ya da satın alımlar yoluyla genişleten şirketler öne çıkacak. Özellikle hükümet politikalarının yenilenebilir enerjiyi desteklediği bölgelerde yükseliş dikkat çekici olacak.

Negatif emisyon teknolojilerinin gelişmesi, yeni jenerasyon inşaat malzemelerinin ortaya çıkması ve yenilenebilir hidrojen enerjisi teknolojileri de çekici yatırım alanlarından bazıları olacak.

Borsadaki şirketler de Bitcoin alıyor

 

Evde kal hisselerinin yükselişi hız kesmiyor

 

Tepki alımları satış fırsatı olabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kutman01 Aralık 2020 21:47

    azılı manipülatör kutman'ın hissesi glyho da maalesef bu kapsamda 

  • KARAMEL ŞİRİNYERLİ01 Aralık 2020 17:08

    Bugün iyi kazançlar elde ettik.fakat bu ay genelde yatay bir hareket bekliyorum.ay sonuna doğru borsaya sert girilebilir.altının onsunu dikkatli takip edin.eğer 1.850 ons dolar olur ise buralardan alınıp 2,100 % dan satılabilir.

  • Karamurat01 Aralık 2020 16:14

    Türkiye de hangi şirketler???

  • Enercıa01 Aralık 2020 19:08

    Tabiki odaş, zorlu enerji naten ve enerji sa gibi rüzgar enerjisi güneş enerji sistemleri...