E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarAltcoin’ler 2022’de portföy yöneticilerinin odağında olacak---

Altcoin’ler 2022’de portföy yöneticilerinin odağında olacak

Altcoin’ler 2022’de portföy yöneticilerinin odağında olacak
27 Aralık 2021 - 12:09 borsagundem.com

Altcoin’ler ve Bitcoin arasındaki korelasyon azaldıkça, bu küçük kripto paraların portföy çeşitliliğine katkısı giderek artıyor. 2022 yılında portföy yöneticilerinin odağında altcoin’ler olacak.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

2022 yılı yaklaşırken, kripto paraların halen risk ağırlıklı bir varlık sınıfı olarak görüldüğü düşünce şeklinin yeniden değerlendirilmesi gerekiyor. Kripto paraların beraberinde getirdiği riskler, 2022’de varlık dağılımlarının nasıl yapılacağını belirleyecek. Birçok yatırımcı için 2020’nin mart ayındaki devasa satış dalgası halen acı verici bir hatıra. Bircoin ve Ethereum ile diğer tüm kripto paralar, hisseler ve tahvillerle birlikte bu dönemde düşüşe geçti.

Aynı dönemde kripto paraların riskli varlıklar olduğu görüşü ortaya atıldı. Başka bir deyişle kripto paralar yatırımcılar macera arayışındayken iyi performans gösteriyor, temkinli yaklaşım ağırlıkta olduğunda ise düşüşe geçiyor. Yüksek riskli olsun olmasın, kripto paralar finansın geleceğine yönelik yatırımlar olduğu için, para blockchain üzerinde hareket ediyorsa, bu paraya yatırım yapmak geleceğe yönelik iyi bir hamle olabilir.

CoinDesk’in haberine göre hisseler de genellikle risk ağırlıklı yatırımlar olarak görüldüğü için, Bitcoin’in de ABD’nin ölçüt niteliğindeki endeksi S&P 500’le korelasyon içinde olması, en azından benzer yönlerde hareket etmesi gerekirdi. Ancak ABD hisseleri ve Bitcoin arasında herhangi bir fiyat ilişkisi görülmüyor. Zaman zaman dijital altın olarak da tanımlanan Bitcoin’in tıpkı değerli metal gibi enflasyona karşı bir koruma olduğu da öne sürülüyor.

Ancak geçtiğimiz dönemlerdeki hareketler Bitcoin ve altın arasında da herhangi bir korelasyona işaret etmiyor. Piyasa değeri açısından dünyanın en büyük kripto parası olan Bitcoin’in, tahvil getirileriyle de korelasyonu bulunmuyor. Aynı durum emtialar için de geçerli. Bitcoin’in önde gelen varlıklarla korelasyonunun bulunmamasının birden fazla nedeni var. Bunlardan bazıları Bitcoin’in değer önermesiyle ilişkili. Diğerleri ise kripto para piyasalarının halen erken dönemlerinde olduğu ve bu nedenle de az sayıda büyük yatırımcının hamleleriyle yön bulduğu gerçeği ile ilgili.

borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre portföy yöneticileri için olumlu yanı ise diğer varlıklarla düşük korelasyonun, kripto paraların portföylerde çeşitlendirme sağlama özelliğinin altını çizmesi. Olumsuz yanı ise kripto paraların oldukça yüksek volatiliteli olması. Yine de Bitcoin’in diğer riskli varlıklarla ya da altınla bir korelasyona sahip olduğu düşüncesi zaman zaman dile getiriliyor. Girşim şirketi Youbit Capital CEO’su Chen Li, önümüzdeki dönemlerde yaşanacak gelişmelerin bu tezin testi olacağını söylüyor.

Li ABD Merkez Bankası’nın (FED) tahvil alımı programını geri çekerken ve faizlerde artışa giderken riskli varlıkların düşüşe geçeceğini öne sürüyor. Li, “Bitcoin’in yerçekimine karşı koyup koyamayacağını göreceğiz” dedi. Ancak Li önümüzdeki dönemlerde Bitcoin ve riskli varlıklar arasındaki korelasyondan ziyade, Bitcoin ve altcoin’ler arasındaki korelasyonun azalma potansiyeline odaklanıyor. Bitcoin ve Ethereum arasında 90 günlük korelasyon katsayısı oldukça yüksek.

Buna rağmen Ethereum tıpkı diğer birçok kripto para gibi 2021 yılında, Bitcoin’i yükseliş oranıyla geride bıraktı. Bunun karşısında korelasyon katsayıları Ethereum rakipleri için çok daha düşük. Li bu korelasyonların, diğer akıllı kontrat platformları daha fazla benimsendikçe düşeceğini düşünüyor. Bu duruma katkı sağlayacak faktörlerden biri de bu varlıklara yatırım yapılma biçimi olacak.

Li, “merkezi ve merkeziyetsizleştirilmiş borsalarda, Bitcoin ve Ethereum işlemlerinden daha çok stablecoin işlemleri gerçekleşiyor”  dedi. Devamında, “alternatif token’lar ile stablecoin’ler arasında işlem yapıldığı için, Ethereum ve Bitcoin arasındaki korelasyon düşüyor” ifadesini kullandı. Eğer bir kripto para genellikle Bitcoin gibi bir başka kripto parayı temel alarak fiyatlanıyorsa, bunlar birlikte hareket ediyor. Genellikle dolara endeksli olan stablecoin’lerde yapılan işlemler ise bu para birimlerinin Bitcoin ve Ethereum’la olan ilişkilerini ortadan kaldırıyor.

Bu nedenle 2022 altcoin’lerin Bitcoin’le korelasyonunun düştüğü ve bu nedenle makro varlıklarla da ilişkisinin kalmadığı bir yıl olabilir.

Bu durumda geleneksel portföy yöneticilerinin, çeşitliliği sağlamak için altcoin’lere daha fazla önem verdiği bir sistemle karşılaşabiliriz.

İkinci el araç fiyatları Bitcoin’den hızlı yükseliyor

 

Kripto para borsalar Sırbistan’a yöneldi

 

Yaşlılara özel kripto para birimi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)