E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAltay Tankı, Güney Kore motoruyla 2023’te hazır olacak---

Altay Tankı, Güney Kore motoruyla 2023’te hazır olacak

Altay Tankı, Güney Kore motoruyla 2023’te hazır olacak
02 Kasım 2021 - 20:25 borsagundem.com

BMC’nin üstlendiği Altay Tankı için geçen hafta G. Kore ile motor ve transmisyon tedariki için iyi niyet anlaşması yapıldı. Bu anlaşmayla birlikte Altay'ın 2023'te hazır olması bekleniyor

Habertürk'ten Güntay Şimşek, Altay Tankı'yla ilgili geçen hafta yaşanan önemli gelişmeyi yazdı. Rekabet Kurulu'nun marketlere kestiği cezalara ve ABD ile devam eden S-400 ve F-16 konularına da değinen Şimşek'in yazısı şu şekilde:

İlk prototipini Otokar’ın geliştirdiği, ancak seri üretimine geçişte sorumluluk alamadığı Altay Tankı’nda yaklaşık 3 yıldır motor tedarik sorunu yaşanıyor. Seri üretim sorumluluğunu BMC’nin üstlendiği Altay Tankı için geçen hafta önemli bir gelişme yaşandı. Prototipinin geliştirilmesinde destek alınan G. Kore ile bu defa da motor ve transmisyon (güç gurubu) tedariki için iyi niyet anlaşması yapıldığı duyuruldu. Böylece, Altay Tankı’nın 2023’te hazır olması sağlanacak. Yerlileştirme süreci ise devam edecek.

Türkiye, Altay Tankı’nın motorunu İngiliz şirketi Royce-Rolls’un çatısı altında yer alan Almanya merkezli MTU’dan alacaktı. Ancak Almanya başta Suriye’deki gelişmeler olmak üzere çeşitli bahaneler göstererek MTU’nun Türkiye’ye ihracatına karşı çıkıp, ambargo uygulayınca ‘Altay Tank’ı motorsuz kaldı. Farklı ülkelerle motor için görüşmeler oldu, ama gelişme olmadı.

Almanya’nın ambargo uygulamaya yeni başladığı dönemde ziyaretime gelen Rolls-Royce yetkilileriyle konuştuğumda MTU’nun gurupları bünyesinde olmasının kendilerini bu olayın bir parçası yapmadığını söylemişlerdi. Çünkü Almanya tescilli MTU, tüm lisansları ve yönetimiyle İngiliz Rolls-Royce sahipliğinde bir Alman şirketi.

Geçen hafta Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun G. Kore ile bu konuda bir gelişmeler olduğunun açıklamasının akabinde biraz araştırma yapınca Türkiye’nin 2023’te ‘Altay Tankı’nı piyasaya çıkarmayı hedeflediğini öğrendim. Önümüzdeki 2 yıl içinde yerli motorun yetişme şansı olmadığı için böyle bir çözüm bulunmuş. Ancak Türkiye’nin uçak ve tank motorları konusunda çok önemli çalışmalara imza attığını biliyorum. Önümüzdeki 3 yıllık kritik bir süreç var. Sonrası güzel olacak, yeter ki ayrı kanallarda, aynı konuda çalışmalar yapılarak kaynak israfı yapılmasın.

Öte yandan Türkiye - G. Kore ilişkileri Almanya gibi fazla zikzaklı değil. Önemli bir mesele çıkmadığı taktirde motor için Doosan, transmisyon için de S&T Dynamics şirketi devreye girerse Altay Tankı, 2023’te ilk gösterisini yapabilir.

Ayrıca Türkiye’nin G. Kore ile böyle bir iş birliği yapması Almanya’nın ambargosunu da gevşetebilir. Böyle bir ihtimal de var. Bir ihtimal da bu konuda daha önce görüşme yapılan ülkelerden de yeni yaklaşımların, çözümlerin gelmesi…

Marketlere kesilen cezalar çare değil!

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (19)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mehmet kotur03 Kasım 2021 10:18

    Biz ne zaman uyanacagiz.kandirilmayi o kadar çok seviyoruz ki.

  • emekci03 Kasım 2021 09:54

    birşey 2023te bitecek deniyorsa seçim propagandasıdır, uzatmaya gerek yok. he de geç, yerli ayran var iç.

  • mustafa yaşar03 Kasım 2021 09:05

    2018 de çoktan envantere bir çok tanesi girmişti bile, hak edene hakkı verilseydi.

  • Serdengeçti03 Kasım 2021 08:43

    Elbette  her yalanın bir alıcısı vardır.   Ne demişler  "insanı kandırmaktan daha zor olan, o nu kandırıldıgına inandırmaktır"

  • ali k9c03 Kasım 2021 05:45

    eskiden neden yapilmadi madem yerli değilse öncekiler de yapsaydı görseydik

  • Biraz haber izleyin03 Kasım 2021 01:46

    'Bunun neresi yerli', 'Hani yerli olacaktı', 'Motoru ithalse biz demir mi üretiyoruz' şeklinde hezeyanda bulunan hödükler... Biraz kafanızı kaldırın da güncel haberleri izleyin. Bir nebze de olsa aşağılık kompleksinden kurtulun. Günümüzün en büyük sorunu tedarik krizi. Çip ithal edemedikleri için dünyanın en ünlü otomobil fabrikaları üretim durduruyor. Hiç aklınıza gelmiyor mu? Bunlar çipini uzak doğudan alıyor, motoru yapan zaten birkaç firma var. Yan sanayiini Bursa'dan temin ediyorlar. Bu nasıl özgün marka diye sormak. Gelmez, çünkü sizin derdiniz kendi ülkenizle. Kendi ülkenizin gıdım ileri gitmesi bir yerlerinize dokunuyor. 

  • Kerim03 Kasım 2021 00:55

    Bir yerlerden başlamamız gerekiyordu başladık inşallah gerisini de getirebiliriz. Boş oturmaktan ele avuç açmaktan iyidir. Türk öğün çalışa güven..

  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ02 Kasım 2021 23:29

    çok yanlış düşünüyorsunuz arkadaş.eğer % 100 yapamıyorsanız % 50 üzerinde yapmakta başarıdır.bugün mercedes parcalarını bir kısmını f 35 lerin bir kısmını biz yapıyoruz ne var bunda kocunacak.

  • ASTOR03 Kasım 2021 08:28

    ulen dümbük bmc etem sancaka vereli kaç yıl  oldu ne üretti ne için verilmişti sonra ne oldu etem tuttu tosyalıya sattı. şimdi senin gibi geri zekalılar savunma yapar ortada fol yok yumurta yok lafla yürümez bende 2023 de uzya gitcem inandınmı. önce üretimi gör sonra konuş.

  • Cıx02 Kasım 2021 22:34

    Yani ne bu şimdi ? Motorunu ithal ediyorsak demirinimi yapıyoruz biz sadece? Yani iphone yaptık ama işletim sistemi yok gibi bir şey bu.Olmadı motoruda bizim yapmamız lazım herifler vermiyoruz dese java motorsikletten bozma motormu takıcaz?

  • Erol g.02 Kasım 2021 22:23

    UÇAKLAR BIZİM DE OLSA F 16 LARLA MECLİSİMİZE SALDIRDILAR PATRİOTLAR F 16 YA KARŞI HAREKETE GEÇMEZ/GEÇMEDİ ÜLKEMIZE KOMŞU/DOST BILDİĞİMİZ ULKELERDEN YNANISTANDAN/İSRAILDEN MISIRDAN F 16-18-21 B SERISİ BOMBARDUMAN UCAKLARI İLE SALDIRI OLUR İSE TEK SAVUNMAMIZ S 400 LERLE OLUR/OLACAKTIR BUNU AÇIK AÇIK DİLE GETIRMELİYİZ

  • Hadi oradan02 Kasım 2021 22:22

    Ben seni seviyorum ama kalbim baskasina ait diyen sevgiliye ne dersin.... A=inaniyorum yerli ve milli polyana B=bu avrat beni kandiriyor.... C=ben aQpliyim...sorguladan evetderim

  • Güner 02 Kasım 2021 22:21

    Hani Yerli idi... ??

  • azılı solcu02 Kasım 2021 22:18

    birine kes dersin o da kesilmişi var  abi der ve karşı taraf sus pus olur.bu da ona benziyor.hazır tank motoru varken yenisi imal etmek abesle iştigaldir,güney kore bizim dostumuz olduğuna göre yarın birgün dostumuz amerika bunlara posta koysa ve türkiyeye tank motoru satmayacaksın kardeşim o kadar derse yine de sorun çıkacağını sanmıyorum.önemli olan rusya yada çin gibi düşmanların türkiyeye karşı güney koreyi sıkıştırmamasıdır. onlar sıkıştırırsa vay halimize

  • Berber Bekri 02 Kasım 2021 21:56

    Yani en önemli kısmı ithal adı Altay soran olursa yerli ve milli dersiniz

  • Asena02 Kasım 2021 21:08

    Daha önce 2022 diyordunuz şimdi 2023 hepsi yalan verirsen aleleme fsbrikayı daha çok beklersiniz

  • Mucise Reis ;)02 Kasım 2021 20:43

    Hele şükür.. Nato devletleri ile uzlaşmacı olup problemleri çözmeliyiz. Yada avrupalı devletlerle bu teknolojı alınmalı. Hatta ortak uçak 5 nesil illaki yapılmalı. Güney Kore - kuzey kore tehdidinde Türkiye yi şöyl biliyor. Bİzim askerimiz gibi köprü etrafıdna mevsilendiler ve canlarını bizler için sivil insanlar için riske attılar. Şehit düştürler.. Yani Güney  Kore den teknolojı ortaklığı, askeri silah, uçak, vb ortaklılı yapılmalı. Ya bu işlere özel devlet birimi kurulmalı  7/ 24 bu işlerin eşinden koşsunlar. Hükümettn bağımsız, bakanlıkdan bağımsız. ABD de böyle birimler var, biden, tramp, obama vb hiç biri karışmıyor bu özel kuruma... öyle olamadık... Güney Kore tehdit halinde Türkiye ye yine güveniyor. Biz askerlerimizi onlar için sivillerin güvenliği için kullandık. Şimdi o sivillerin torunları, bizleri askeri teknoloji ile desteklemeli. Teknolojının her dalı. Özel üniversite rektor atama yerıne, karşılıklı öğrenci programları yapılmalı mesela...  

  • yorum02 Kasım 2021 20:42

    afferim büyük başarı elin şeyiyle gerdeğe gircez.. 

  • Sait03 Kasım 2021 00:59

    Se hersey şeyine bağla.. Yangel yat.. Hazır ye.. Tohumluk sun ya...