E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAlp Zirvesinde Rus ve Yunan gölgesi---

Alp Zirvesinde Rus ve Yunan gölgesi

Alp Zirvesinde Rus ve Yunan gölgesi
08 Haziran 2015 - 06:20 borsagundem.com

Almanya’da Alp dağlarında yapılan G7 zirvesinde Ukrayna’daki Rus müdahalesi ve Yunanistan’daki ekonomik kriz ana gündem maddeleri

Sanayileşmiş 7 ülkeyi bir araya getiren G7 (Group of Seven - 7’li Grup) zirvesine Rusya ve Yunanistan damga vurdu. Bilindiği gibi daha önceleri Rusya ile birlikte G8 olarak yapılan zirvelerde, Kırım’ın işgali sonrası Rusya’nın katılımı donduruldu.   
Almanya’nın ev sahipliğindeki zirve, Bavyera Alplerindeki Krün kasabasında yapılıyor. Avusturya sınırına yakın lüks Elmau Sarayı otelindeki toplantıda Almanya’nın yanı sıra ABD, İngiltere, Kanada, Fransa, İtalya, Japonya ve Avrupa Birliği liderleri bir yandan Gündemdeki konular hakkında görüş alışverişinde bulunurken bir yandan da geleneksel kıyafetler içindeki yerel halkla temas kurarak bölgeye has bira, beyaz sosis ile pretzel’in tadına baktı. Zirve için Elmau Sarayı çevresine 16 kilometre uzunluğunda bir güvenlik şeridi çekildi.

Yaptırım genişleyebilir

Zirvede Ukrayna’daki politik ve Yunanistan’daki ekonomik krizler gündemin en ağır maddeleri. Liderler Ukrayna’daki Rus müdahalesine karşı sert tavrın devamını destekliyor. ABD Başkanı Barack Obama, küresel ekonomi ve ticareti tartışmanın yanı sıra, “Ukrayna’daki Rus saldırganlığına karşı duracaklarını” da söyledi. İngiltere Başbakanı David Cameron ve Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk da Rusya’ya karşı yaptırımlarda G7’nin birleşik bir cephe oluşturması gerektiğini dile getirdi. Tusk, “Rusya’yı, Ukrayna ve diğer ülkelere saldırgan davrandığı sürece bu toplantılara davet etmeyeceğiz” dedi. İtalya Başbakanı Matteo Renzi ve Almanya’daki bazı sol kanat politikacıların ise yaptırımlarla ilgili çekinceleri olduğu biliniyor. Rusya’ya karşı martta getirilen yaptırımların ateşkesle ilgili gerekli adımlar atılmadığı takdirde yıl sonuna kadar genişlemesi bekleniyor.

Protestocu yolu tıkadı helikopterle çıktılar

Krün’deki zirvenin ilk gününde zirve karşıtları gösteri düzenlendi. Yüzlerce gösterici Elmau’ya giden yolu kapattığı için liderler ve gazeteciler dağın zirvesine helikopterlerle taşındı. Yolu kapatanlardan yaklaşık 50 gösterici polis tarafından gözaltına alındı.
G7 zirvesine katılan liderlerin fotoğraflarının bulunduğu  balonlar taşıyan göstericiler ‘Fakirliğe karşıyız’ yazılı pankartlar taşıdı. Almanya zirve için bölgede 25 bin polis görevlendirildi.
Aralıkta Paris’te yapılacak geniş kapsamlı Birleşmiş Milletler iklim zirvesi öncesi küresel ısınma da toplantının ana gündem maddeleri arasında. G7 içinde Japonya ve Kanada’nın iklimle ilgili çekinceleri olduğu biliniyor.
Zirvede, IŞİD ve Boko Haram’ın ortaya koyduğu terör tehdidi de ele alınacak. Nijerya, Tunus ve Irak liderleri bu bağlamda G7 liderleri ile bir araya gelecek.

Almanca selamladı...

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean - Claude Juncker ise mali yardım karşılığı reform programına ayak direyen Yunan Başbakanı Aleksis Çipras’ın açıklamalarını absürd bulduğunu belirtirken Yunanistan’ın euro’dan çıkmasının bir seçenek olmadığını, ancak buna karşın “şapkadan tavşan çıkaramayacaklarını” da söyledi.
Amerika’nın Almanya’daki casusluk faaliyetleri iddiasıyla gerilen Alman - Amerikan ilişkileri de zirveyle birlikte yumuşadı. Obama, Krün’deki köy meydanında halkı Almanca selamlarken, dostluk ve ittifak mesajları verdi. Merkel de ABD’yi dost ve esaslı bir ortak olarak tanımladı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)