E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiAlmanya'da yatırımcıların ekonomiye güveni düşük---

Almanya'da yatırımcıların ekonomiye güveni düşük

Almanya'da yatırımcıların ekonomiye güveni düşük
13 Eylül 2022 - 13:09 borsagundem.com

Almanya'nın ZEW endeksi Eylül'de -61.9 seviyesine gerileyerek beklentilerin altında kaldı. Enerji krizinin sanayiye yönelik beklentileri daha da olumsuz hale getirdiği açıklandı.


Alman yatırımcıların Avrupa'nın en büyük ekonomisinin görünümüne ilişkin eğilimlerini gösteren ZEW endeksi Eylül ayında ​-61.9​ seviyesine geriledi ve beklentilerin altında kaldı. Ekonomistler verinin ​​​​​​​​​​​-60 seviyesine gerileyeceğini tahmin ediyorlardı.

Enstitüden yapılan açıklamada önümüzdeki kış yaşanması beklenen enerji sıkıntıları Alman sanayisinin büyük bölümü için beklentilerin daha olumsuz hale gelmesine yol açtı denildi.

Açıklamada son istatistiksel rakamların siparişlerde, üretimde ve ihracatta düşüş yaşandığına işaret ettiği belirtildi.

ZEW eğilim endeksi Ağustos'ta -55.3​ seviyesinde açıklanmıştı.

Alman ekonomisinin mevcut durumuna ilişkin ayrı bir gösterge de ​​​​-47.6 seviyesinden -60.5​ seviyesine geriledi. Ekonomistler bu verinin -52.2 seviyesinde olacağını tahmin ediyorlardı.

ZEW Başkanı Prof. Dr. Achim Wambach, konuya ilişkin değerlendirmesinde, kışın başta gaz olmak üzere enerji kıtlığı ihtimalinin Alman sanayisinin çoğu dalı için beklentileri daha da olumsuz hale getirdiğini belirterek, “Ayrıca, Çin'deki ekonomik büyüme de daha az olumlu değerlendiriliyor. En son istatistiksel rakamlar, gelen siparişlerde, üretimde ve ihracatta zaten bir düşüş olduğunu gösteriyor.” ifadesini kullandı.

Avrupa'nın en büyük ekonomisine sahip Almanya, Moskova'nın Kuzey Akım 1 doğal gaz boru hattı üzerinden gaz akışını durdurma kararının tetiklediği sarmal bir enerji kriziyle karşı karşıya bulunuyor.

Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin endişeler, enerji kaynakları üzerinde baskı oluşturmaya devam ederken, Alman hükümeti de bu kış sanayi çarklarının dönmesini, ışıkların açık kalmasını ve evlerin sıcak kalmasını sağlamak için çabalıyor.

Ülkede enerji maliyetlerindeki artış, enflasyonu yukarı yönlü körüklerken, hane halkı ve şirketler üzerinde de baskıyı artırıyor.

Almanya ekonomisi yerinde saydı

 

Almanya ekonomisinde büyük daralma

 

Almanya ekonomisi 2. çeyrekte rekor seviyede daraldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)