E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiPMI verileri resesyon sinyali veriyor---

PMI verileri resesyon sinyali veriyor

PMI verileri resesyon sinyali veriyor
22 Ağustos 2019 - 10:54 borsagundem.com

Beklentinin üzerinde gelmesine karşın 50 seviyesinin altındaki seyrini sürdüren imalat verisi, sektörde art arda sekizinci ayda da daralmayı işaret ederek resesyon sinyali veriyor

Almanya'da satın alma yöneticileri endeksi (PMI ), IHS Markit verilerine göre Ağustos ayında 43.6 seviyesinde gerçekleşerek 43.0'lık beklentiyi geride bıraktı. Önceki ayın verisi 43.2 idi.

Beklentinin üzerinde gelmesine karşın 50 seviyesinin altındaki seyrini sürdüren imalat verisi, sektörde art arda sekizinci ayda da daralmayı işaret ederek Avrupa'nın en büyük ekonomisinde şirketlerin olası bir resesyona hazırlandığının sinyalini veriyor.

Hizmet sektörü verisi ise 54.4 ile 54.0'lık beklentiyi aşmasına karşın yedi ayın düşüğünde gerçekleşti. Temmuz verisi 54.5 olmuştu. Buna karşın büyümeye devam eden hizmet sektörü imalattaki daralmayı dengelemeyi sürdürüyor.

Bileşik PMI aynı dönemde 51.4 ile 50.6'lık beklentinin üzerinde geldi. Buna karşın bileşik veri altı yılın düşüğüne yaklaştı. Temmuz verisi 50.9 idi.

Fransa PMI verileri sürpriz bir şekilde güçlü geldi

Fransa'da özel sektör, hizmet sektöründeki güçlü performansın imalattan da destek bulmasıyla Ağustos ayında beklenmedik şekilde hız kazandı.

IHS Markit verilerine göre Fransa'da bileşik PMI 51.9'luk Temmuz rakamından Ağustos'ta 52.7'ye yükseldi. Ekonomist beklentileri hafifçe gerileme olacağı yönündeydi.

PMI verisindeki yükselişte, yeni siparişlerin Kasımdan bu yana en hızlı artışını gerçekleştirmesiyle birlikte talepteki geniş çaplı artış etkili oldu.

Avrupa'nın en büyük ikinci ekonomisinde, özellikle imalat sektöründe görülen toparlanma Euro Bölgesi'nde yıl sonuna doğru büyümenin iyileşmesini bekleyen politika yapıcıların elini rahatlatıyor.

Euro Bölgesi yavaş büyüme ivmesini koruyor

Euro Bölgesi'nin tamamında özel sektörün ekonomik faaliyetleri aynı dönemde beklenmedik bir şekilde arttı.

IHS Markit verilerine göre Euro Bölgesi'nde bileşik PMI Ağustos'ta 51.8'e yükselerek Temmuz'a kıyasla hafifçe daha güçlü bir toparlanmayı işaret ediyor.

İmalat PMI verisi 47 seviyesinde gerçekleşerek 46.2 puanlık beklentiyi aşsa da 50 seviyesinin altında kalarak sektörün daraldığını gösteriyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bika22 Ağustos 2019 13:29

    Almanya ihracatta Türkiye için ilk sırada olan bir ülke, iç piyasanın zayıf olduğu Türk ekonomisi ihracat alanında da zayıflama gösterir.