E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAlmanya'da işsiz sayısındaki artış hükümet üzerindeki baskıyı artırıyor---

Almanya'da işsiz sayısındaki artış hükümet üzerindeki baskıyı artırıyor

Almanya'da işsiz sayısındaki artış hükümet üzerindeki baskıyı artırıyor
29 Ağustos 2019 - 13:50 borsagundem.com

Almanya'da işsiz sayısındaki artış, hükümetin mali teşvikler ile ekonomiyi desteklemesi yönündeki baskıları artırıyor

Almanya'da işgücü piyasası, imalat sektöründeki durgunluğun ağırlığı altında eziliyor görünüyor ve bu durum, hükümet üzerinde mali teşvikler ile tepki vermesi yolundaki baskıları artırıyor.

Almanya'da işsiz sayısı Ağustos ayında 4,000 artarak 2.29 milyona çıktı ve böylelikle bu sayı, yaklaşık altı yıl boyunca kesintisiz düştükten sonra üst üste dördüncü ayda da artış göstermiş oldu. İşsizlik oranı ise yüzde 5 ile rekor düşük seviye yakınında kaldı.

İşgücü piyasasındaki gerileme Avrupa'nın en büyük ekonomisini resesyona itebilir. İmalat sektörü, küresel ticaret anlaşmazlıkları ve siyasi gerilimden dolayı ihracattaki sert düşüşün etkisi ile halihazırda daralıyor. Yüksek işsizlik, hizmet sektörünün güçlü kalmasına neden olan tüketici harcamaları için tehdit oluşturuyor.

Hükümet, yıllardır bütçe fazlası vermesinin ardından, ihtiyaç duyulduğunda mali destek sağlama konusunda istekli olduğunun işaretini verdi. Yüksek işsizlik Şansölye Angela Merkel'i bu adımı desteklemeye yöneltebilir.

Almanya ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 1 daraldı ve aralarında Bundesbank'ın da olduğu bazı önemli kurumlar ekonominin bu çeyrekte de daralmasını bekliyorlar. Bu durumda Almanya ekonomisi resesyona girmiş olacak.

İş dünyası güveni Ağustos'ta düşerek üst üste beşinci ayda da geriledi aralarında Henkel ve Continental'in de bulunduğu bazı önemli şirketler bu yıl için kar beklentilerini düşürdü. Anketler tüketicilerin daha kötümser hale geldiğini gösteriyor.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) da Almanya'ya bütçesini kullanma çağrısında bulundu. Zira Almanya'daki sorunlar Euro Bölgesi'nin bütünü için risk teşkil ediyor. Almanya'da bugün açıklanacak olan enflasyon verisinin Ağustos ayı için yıllık yüzde 1.2 seviyesinde çıkması bekleniyor. Bu beklenti, Temmuz ayına göre hafif bir iyileşmeyi gösteriyor, ancak bu seviye AMB'nin yüzde 2 olan enflasyon hedefine ulaşmsına yardımcı olmaya yetecek denli güçlü değil.

AMB politika yapıcılarının 12 Eylül'deki toplantıda eksi bölgede olan gösterge faizi daha da düşürmesi bekleniyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)