E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAlmanya yaptırımlara rağmen Rus kömüründen vazgeçemedi---

Almanya yaptırımlara rağmen Rus kömüründen vazgeçemedi

Almanya yaptırımlara rağmen Rus kömüründen vazgeçemedi
26 Şubat 2023 - 14:44 borsagundem.com

Almanya'nın geçen yıl kömür ithalatının yaklaşık yüzde 30'unu yaptırım uygulanan Rusya'dan satın aldığı bildirildi. Verilere göre Almanya'nın diğer tedarikçilerinden yapılan alımlar arttı, ancak yine de Rus hacimlerinin gerisinde kaldı.

Rusya, Ukrayna’daki durum nedeniyle Avrupa Birliği’nin (AB) uyguladığı yaptırımlara rağmen, 2022 yılında Almanya’nın en büyük kömür tedarikçisi oldu.

Bild gazetesinin Alman Kömür İthalatçıları Derneği verilerine dayandırdığı haberinde, geçen yıl Almanya’nın Rusya’dan 13 milyon ton kömür ithal ettiği vurgulanırken, bu hacimlerin 2021’dekinden yüzde 37 daha az olmasına rağmen Rusya’nın ülkenin en büyük kömür ihracatçısı konumunu sürdürdüğü ifade edildi.

Derneğe göre, Almanya 2022’de toplamda bir önceki yıla göre yüzde 8 daha az olarak 44,4 milyon ton kömür satın alırken, kömür ithalatında lider Rusya’yı tedariklerin yüzde 32 arttığı ABD izledi.

Almanya’nın ABD’den geçtiğimiz yıl 9,4 milyon ton kömür ithal ettiği açıklanırken, ithalatta üçüncü sırada 6,3 milyon tonla Avustralya yer aldı.

Bununla birlikte 2022’de Almanya’nın Güney Afrika’dan kömür ithalatı yıllık bazda yüzde 278 artışla 3,9 milyon tona ulaşırken, Kolombiya’dan ithalat yüzde 210 artışla 7,2 milyon tona yükseldi.

Rus enerji kaynaklarına bağımlılığı azaltmak için sürekli olarak adımlar atan Almanya, 10 Ağustos’ta AB ve İngiltere’nin Rusya’dan kömür ve diğer bazı malların ithalatına yönelik ambargosunu içeren yaptırım paketini desteklemişti.

Daha sonrasında 21 Eylül’de Avrupa Komisyonu revize edilmiş kılavuz yayınlarken, küresel enerji ve gıda güvenliğini sağlamak için Rus kömürünün teslimatına, finansmanına ve sigortalanmasına izin verdi.

Buna göre AB ülkeleri Rus kömürünü doğrudan satın alamazken, bununla birlikte üçüncü ülkelere tedarik edebiliyor. (Gazetemru)

Doğalgazı kesilen Avrupa'da kömür tüketimi artıyor

Almanya, Rusya'dan kömür ve petrol alımını durduracak

Avrupa'da kömüre dönüş

AB, Rus kömürüne uygulanan yaptırımları hafifletti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MERHALET KUŞUÖTMEZ26 Şubat 2023 17:04

    Ben rusya nın yerinde olsam vermem bu kömürü almanya o zaman sanayisi nasıl çalışacak.