E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiAlmanlardan çağrı: Enerji fiyatları düşmezse, ekonomi çökecek---

Almanlardan çağrı: Enerji fiyatları düşmezse, ekonomi çökecek

Almanlardan çağrı: Enerji fiyatları düşmezse, ekonomi çökecek
26 Eylül 2022 - 20:50 borsagundem.com

Almanya Belediye Şirketleri Birliği Genel Müdürü Ingbert Liebing, ülkede elektrik ve gaz fiyatlarına sınırlayıcı önlemler getirilmemesi halinde "ekonomik çöküş" yaşanacağını belirtti

Almanya'da belediyeler ve enerji şirketlerinin politikacılara yönelik elektrik ve gaz fiyatlarını en kısa sürede düşürme baskısı giderek artıyor. Almanya Belediye Şirketleri Birliği (VKU) Genel Müdürü Ingbert Liebing, ülkede elektrik ve gaz fiyatlarına sınırlayıcı önlemler getirilmemesi halinde "ekonomik çöküş" riski olacağını belirtti.

Enerji şirketleri, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle artan gaz ve elektrik fiyatlarını düşürmek için politikacıların "acil ve cesurca" müdahalede bulunmasını istiyor.

Almanya'daki son müşterilerin yüzde 62'sine elektrik sağlayan ve yüzde 67’sine gaz sunan belediye şirketlerinin temsilciliğini yapan Almanya Belediye Şirketleri Birliği (VKU) Genel Müdürü Ingbert Liebing, ülkede elektrik ve gaz fiyatlarına sınırlayıcı önlemler getirilmemesi halinde "ekonomik çöküş" riski olacağını belirtti.

Hızlı yükselen tüketici fiyatları, sıkıntılı tedarik zincirleri ve sanayi için enerji tedarik sözleşmelerinin eksikliğinin tüm ekonominin zayıf noktası haline geldiğini vurgulayan Liebing, şimdi ihtiyaç duyulan şeyin "hızlı ve kolay bir şekilde uygulanabilen büyük yardım paketleri" olduğunu savundu.

Bunu başarmanın en iyi yolunun vergi indirimleri ve muhtaç hanelere doğrudan yardım olduğunu belirten Liebing, "Ancak sürekli artan gaz ve elektrik fiyatlarının gücünün ek fiyat desteğini gerekli kıldığını da görüyoruz. Bu nedenle VKU, özel konutları ve sanayiyi rahatlatan geçici bir elektrik ve gaz freni çağrısı yapıyor." ifadelerini kullandı.

"Yüksek enerji fiyatları, toplumu temellerinden sarsma potansiyeli taşıyor"

Almaya Enerji ve Su İdaresi Birliği (BDEW) Genel Müdürü Kerstin Andreae de yüksek enerji fiyatlarının insanlar ve ekonomi üzerinde önemli bir yük olduğunu ve toplumu temellerinden sarsma potansiyeli taşıdığını vurguladı.

Andreae, Handelsblatt gazetesi aracılığıyla yaptığı değerlendirmede, Alman politikalara "acil bir çağrı" ile enerji fiyatlarıyla ekonominin ve insanların üzerindeki yükün hızlı ve fark edilir şekilde hafifletilmesinin merkezi bir öneme sahip olduğunu belirtti.

Rus enerji şirketi Gazprom, Kuzey Akım boru hattı üzerinden Avrupa'ya günlük doğalgaz sevkiyat kapasitesini 27 Temmuz'da yüzde 20'ye düşürmüş ve eylül başında ise tamamen durdurmuştu.

Enerji ithalatında büyük oranda Rusya'ya bağımlı olan Almanya, Moskova'nın Kuzey Akım 1 doğalgaz boru hattı üzerinden gaz akışını durdurma kararı sonrası enerji kriziyle karşı karşıya kalmıştı.

Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin endişeler, enerji fiyatları üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturmaya devam ediyor. Alman hükümeti de bu kış sanayi çarklarının dönmesi, elektrik temininin kesintiye uğramaması ve konutların ısınmasını garanti altına alabilmek için politikalar geliştirmeye çalışıyor.

Ülkenin enerji maliyetlerindeki artış; enflasyonu körüklerken, hanehalkı ve şirketler üzerindeki baskıyı artırıyor.

Bu arada, yüksek enerji ve gıda fiyatları, Almanya'da enflasyonun ağustosta yaklaşık 50 yılın en yüksek seviyesine çıkmasına neden oldu. Temmuzda yüzde 7,5 olan yıllık enflasyon, ağustosta yüzde 7,9 ile ilk petrol krizinin yaşandığı 1973-1974 kışından bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Almanya'ya her ay 250 bin ton dizel yakıt gidecek

 

Almanya'da enerji fiyatlarına toplumsal tepki endişesi

 

S&P, Almanya'nın kredi notunu teyit etti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ZABİR KÖMÜŞ27 Eylül 2022 10:46

    Almanya batarsa batsın bize bir şey olmaz başımızda RTE ve BAHÇELİ gibi birer dünya liderleri var.biz o zaman daha da ileri gideriz.

  • Ahmet 27 Eylül 2022 14:42

    Cahil herif adamlar %8 enflasyonla durum kötü diyor turkiyede resmî açıklanan %80 Ne durumdasın anlayabildin mi acaba ?

  • Mucise Reis : )27 Eylül 2022 08:12

    Üretim hatlarını, Türkiye ye getirecek plan ve projeler hadi... :D Bütün elçilikler, iş insanları, herkes görev başına ..Almanyada hammadde, bazı fason ve parça işlier oluyor Almanyaya gidiyor ise, almanya ülkemize gelsin teşvikler ile devamını yüne ülkemizde üretsin. Güzel bir demir yolu, deniz yolu, kara yolu bağlantılı bir şehrimiz bu tarz gelecek firmalara kucak açsın. Aynı sorun güçlenen ABD doları ve ülkesindeki fabrikalar içinde geçerli...Tersi durumda bizim tedarikçilerde enerji olsada üretimi durduracak, avrupa üretmez ise tedarik istemez... tüketim zaten yapmaz...çok karışık piyasalar bekliyor bizleri.. gıdamıi yeme içmem konaklamamı sanayimi yedek sanayi ürün parçalarımı, karman çurman

  • Mucise Reis : )27 Eylül 2022 10:53

    Ga Haklısın. Güven olması için yasama, yargı hukuk ve global sözleşmelere tabi ülke olduğumuzu, bu güveni vermek lazım. Laf ile değil, uygulamalar ile göstermek lazım.

  • MUHALET KUŞUÖTMEZ27 Eylül 2022 10:45

    Kemal kılıçtaroğulu Türkiye yi tüm dünya ya şikayet ediyor aman Türkiye ye yatırım yapmayın güvenilir bir ülke değil diye nasıl yatırım gelecek güldürmeyin beni.

  • G a27 Eylül 2022 09:06

    Güven olsa zaten çoktan gelirlerdi bu durumda bile yabancı gelmiyorsa ciddi bir güven sorunu olabilir bize karşı

  • ealeae27 Eylül 2022 04:41

    Yıllık 8 enflasyon olsa biz ekonomik şahlanış deriz ona. :)) bide eleştiriyolar, kendinden haberi yok.

  • ALİ HAYDAR KIRMIZIALEV26 Eylül 2022 23:58

    Bizim ülkede uyanık olmamız ve siyasilerin tuzaklarına düşmememiz birlik ve beraberlik içinde hareket etmez isek bizim sonumuz bunlardan daha kötü olacaktır.bize siyasiler iç ve dış projelerini ve vizyonlarını anlatsınlar.öyle ben özgünlük getirecem ben ülkeye huzur getirecem ben üç kuruş fazla verecem laflarına kanmayalım.ülkemizi parçalamak için abd her türlü oyunları yine denemektedir.

  • Ali26 Eylül 2022 23:13

    Daha durun BAKALIM...biz. %300 enflasyonu gördük...dahada görecez...sizde takipte kalın

  • Adaam27 Eylül 2022 00:34

    Oyun bu CORONO OYUNU BİTTİ YENİ OYUN BİRSEY OLMAZ..BİZDE ENFLASYON VARMİRDİ VAR HAYAT PAHALİ DOLAR ALTİN OYUN BU OYUNDA TURKİYENİ OYUNU BUYUYEN TURKİYE YERSEN..

  • ALİ KODUŞ26 Eylül 2022 23:56

    Öyle şeyler olabilir ki ekonomiler de akla hayale dahi gelmeyecek şeyler dahi üst akıl ve dünyanın zengileri yaparlar hatta bir tane yiyecek ekmek dahi bulamayabiliriz.

  • Ahmet26 Eylül 2022 21:55

    Almanya çok geç kalirsa eger hasar çok büyük olur ekonomide

  • ALİ YILDIRIM26 Eylül 2022 23:54

    Ne demek geç kalır ise.ne yapacak almanya uzaydan doğalgaz ve petrol mü getirecek.ya rusyanın elini öpecek yada batacak ekonomileri abd bunlara akıl veriyor idi gelsinde kurtarsın bakalım.

  • T.E.26 Eylül 2022 21:48

    Zaten bütün dünyada ekonomiler çöksün ve kaos olsun diye körükleniyor.hükümetlerde olanları bilerek seyrediyorlar. yoksa el birliği ile maşiah ı nasıl çıkaracaklar. Önce Kaos Sonra Düzen yani Novus ordo seclorum

  • Numan26 Eylül 2022 21:36

    Daha durun ,yeni başlıyor film dünya büyük çalkantılar olacak isyanlar iç savaşlar kargaşa Avrupa ve ABD'de başlayacak

  • Adam26 Eylül 2022 21:14

    Aldında hepimiz kalırız ne güzel...