E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAlman vekillerden Türkiye'ye karşı ambargo teklifi---

Alman vekillerden Türkiye'ye karşı ambargo teklifi

Alman vekillerden Türkiye'ye karşı ambargo teklifi
21 Kasım 2020 - 13:12 borsagundem.com

Almanya'da muhalefetteki Yeşiller ile Sol Parti, insan hakları ihlalleri, Doğu Akdeniz, Dağlık Karabağ, Libya ve Suriye politikası gerekçelerini öne sürerek Türkiye'ye silah ambargosu uygulanması için meclise teklif sundu.

Almanya’da muhlefetteki Yeşiller ve Sol Parti, Avrupa ile Türkiye arasında yaşanan Suriye, Libya, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs gerilimlerini gerekçe göstererek Türkiye’ye yönelik silah ambargosu kararı alınması için meclise birer teklif sundu.

Sözcü'de yer alan habere göre, Sol Parti’nin hazırladığı ve “Türkiye’ye silah yok” başlıklı teklif bu hafta Federal Meclis’e gönderildi. Önümüzdeki hafta da meclis gündemine alınması bekleniyor. Her iki partinin çoğunluğu sağlamaları zor olsa da, sunulan tekliflerle konu Federal Meclis’in gündemine taşınmış oldu.

Sol Parti’nin hazırladığı ve meclise önceki gün gönderilen teklifte, Ankara’nın modern silah sistemlerine sahip olmak istediği, geniş ve bağımsız bir askeri endüstri inşaa etmeyi hedeflediği, kara, hava ve deniz kuvvetlerinin ihtiyacı olan büyük cihazların imalatı ile savaş tankı, uçağı, orta menzilli füze, insansız hava aracı (İHA) ve denizaltı üretim kapasitesini genişletmeyi amaçladığı vurgulanıyor.

9 YILDA 33 ASKERİ İHRACAT

DW Türkçe’nin aktardığı teklifte, federal hükümetin onayladığı askeri ihracat izinleri sayesinde Alman şirketlerin Türkiye’ye 12 milyon 800 bin euro değerinde parça ve donanım sattığını ve bu sayede Türkiye’nin bir İHA donanması kurduğu belirtiyor. 2009-2018 yılları arasında verilen 33 satış onayı ile yollanan malzemelerin askeri İHA donanımında kullanılan türden olduğu savunuluyor. Sol Parti, teklifinde “Ankara’nın Türkiye’nin güneydoğusunda Kürtlere yönelik yürüttüğü savaşta, Irak ve Suriye’nin kuzeyinde ve Libya’da askeri İHA’lar kullandığını kaydedip aynı şekilde Dağlık Karabağ’da da Türk askeri İHA’ların görev aldığına dair raporlar bulunduğunu” öne sürüyor.

GAZ FAALİYETLERİNE DİKKAT ÇEKTİLER

Sol Parti’nin hazırladığı teklifte, özellikle yaz aylarında Yunanistan-Türkiye ve Güney Kıbrıs arasında Ankara’nın Doğu Akdeniz’deki gaz arama faaliyetleri ve kıta sahanlığı tartışması nedeniyle artan tansiyona dikkat çekiliyor ve Türkiye’nin bu çalışmalarında savaş gemilerini de görevlendirdiği belirtiliyor.

Bu nedenle de Yunanistan’ın Almanya’dan denizaltı satışlarına eleştiri getirdiği ve durdurulmasını talep ettiği belirtiliyor. Yunanistan’ın Avrupa Birliği’nden Türkiye’ye yönelik silah ambargosu talep ettiği hatırlatılıp Almanya ile Macaristan, İtalya, İspanya ve Malta’nın bunu bloke ettiği vurgulanıyor.

AB’YE DE DESTEK VERECEKLER

Hazırlanan teklifteki talepler şöyle sıralanıyor:

– Türkiye’ye her türlü silah, mühimmat, teknik malzeme, parça ve know-how transferini durdurmak ve daha önce onaylanmış askeri ihracat izinlerinin iptal edilmesi,

-Türkiye’ye silah ambargosunu delecek yasal boşlukların kapatılması, Türkiye’de yapılan Almanya lisanslı üretimin ve Alman şirketlerin Avrupa’daki yan kuruluşları veya şirketleri üzerinden yapılan ihracatın yasaklanması,

- Macaristan, İtalya, İspanya ve Malta’nın silah ambargosunu reddeden tutumuna karşı tavır alma ve AB’nin Türkiye yönelik silah ambargosu kararı almasını destekleme.

YEŞİLLER’İN ODAĞI DENİZALTI

Muhalefetten Yeşiller partisi de benzer bir önergeyi geçen ay federal meclise gönderdi. Onların hazırladığı ve “Türkiye’ye denizaltı satışı izinlerini iptal edin” başlıklı teklif, Alman hükümetinin son dönemde Türkiye’ye sadece deniz kuvvetlerinin kullandığı malzeme satışı yapıldığına dair açıklaması nedeniyle bu alana odaklanıyor. Ancak Yeşiller’in hazırladığı teklif de Sol Parti’ninki gibi temelde Türkiye’ye silah ambargosu uygulanmasını hedefliyor.

Almanya, 2008 yılında Türkiye ile 214 tipi altı denizaltı satışı için anlaşma imzaladı. Almanya’da yasalara göre Alman şirketlerinin başka ülkelere askeri silah ve teçhizat satışı, Alman hükümetinin onayı ile yapılıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (22)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Berber Bekri22 Kasım 2020 21:30

    Cemaatler tarikatlar ile yönümüz AB bence olur neden olmasın tv. Günah seyretmeyiz mikrofon şey gibi konuşmayız imam nikâhı söylemeyiz KADINA şiddeti saklarız olur gideriz yönümüz AB olur mu olur

  • Bozkurt 22 Kasım 2020 20:58

    Ülken politikadının sedat peker ve Alaatin çakıcıya çok ihtşyacı var diye çıkarılmışlardır . İkiside de çok milli olduğu için akp çıkaedı milli işler yapsın diye. Sedat peker yeterli düzeyde etkili olamadı diye, alaatin çakıcı içeriden çıkarıldı ve iş Alaatin Çakıcıya devredildi sanırım.

  • halk22 Kasım 2020 16:02

    demekki bu hükümete kızdıklarına göre içerdeki ve dışardakiler  tayyib başkan ve hükümet dogru yolda lar  demektir  yanlış yapsalar hiç konuşmazlar yola devam  rabbim ülkemizin yolunu acık etsin 

  • Yunus22 Kasım 2020 12:29

    Arınç haklı.Bu ulkede yer altina mensup kisiler ana muhalefet liderini tehdit edemez.Milyonlarca kisiye yapilan bir tehfittir bu.Bu bahceli iyice milletin gozunden dustu.

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU22 Kasım 2020 19:42

    Muhalefet lideri herkesi tehdit ederse., hpd li milletvekileri dediklerimiz olmaz ise ülke kan gölüne çeviririz demelerine ne diyorsun.

  • Ggff22 Kasım 2020 02:05

    Şimdi Osmanlıcılık bittimi. Beyaz bir sayfa mi açılacak. Hiç dost kalmadı . kırık vazolar tamir mi edilecek . Para bitti tatil mi bitti. Para kazanirsak .yine tatile çıkacak miyiz. Sonuç .istikrar istikrar.

  • 👍🏻22 Kasım 2020 08:17

    En iyi şey kıvırmaktır oda bir sanattır herkes yapamaz.

  • Yeter be22 Kasım 2020 01:59

    Adına yakışmayan bir parti, saçmalamışsınız nerden ambargo koyacağınızı şaşırdınız afedersiniz ama siz şöyle önden yürüyün biz ne koyacağımızı size gösterelim,

  • serok agopyan22 Kasım 2020 00:05

    Dostumuz almanların amborga kararırını destekliyorum.doğu akdenizde ne işimiz var.sondaj ve arama faaliyetlerine son verirsek dostumuz almanlar ambargoyu kaldırırlar.iyi ki varsın almanya.en büyük almanya.Yaşasın almanya federal cumhuriyeti.

  • Gürel21 Kasım 2020 23:50

    Kimse kusura bakmasın Almanlar ambargo uygular bizim milletimiz daha çok onların malını alır beğenmediğiniz Araplar kadar olamaz bizim milletimiz

  • Pazzat22 Kasım 2020 08:17

    Özellikle pazzat almak için sıraya girerler ama o alamaaan derler :))((( parayı bulamamıs tekstilci arabasu

  • Can22 Kasım 2020 02:03

    Ne alaka, Araplar bize ambargo koydu ürünlerimizi marketlerde satmıyorlar onlarda almıyor, ama Türkiye ye gelip maşallah insan dışı bir eforla yiyorlar içiyorlar nusretten çıkmıyorlar, onlarınki gösteriş am bir yerde haklısın onların bile parası bizden daha kıymetli onlar kadar olamadık, gidip Dubai de sudii Arabistan’da bizde yiyip içemiyoruz

  • Tarık Tufan21 Kasım 2020 22:49

    Maalesef Türkiye'de çok münafık var

  • Rafet Durak21 Kasım 2020 22:45

    Avrupa sizi yani Türkiye'yi başına bela mı alsın?

  • öneri güleni21 Kasım 2020 21:05

    hemen uygulayın mercedes bmw audi ve tospağayı vermeyeceyiiiz deyin lütfen yerse . ya da iyisi mi siz değil biz -0 kat vergi bırakalım siz de biz de kazanırız 😉

  • Kamil21 Kasım 2020 20:20

    Almanya'da solcular saçmalamışlar yine. 6500 Alman şirketi faaliyette Türkiye'de. Cirolarını da siz temin edin  bari

  • Tolqa yıldız 21 Kasım 2020 17:24

    ALMANYA bizdeki markalarını Ana ve Yan san. Hesaplamışlarmı acaba Ambargo nasıl uygulanır 1 Ay ürünlerini almasak felç olurlar güzel ülkemin güzel insanı öyle bir ders verirki

  • Türkoğlutürk21 Kasım 2020 18:07

    Birileri alman lüks otomobillerini,birileri Fransız kıyafetlerini bıraksın.

  • Ahmet kal21 Kasım 2020 15:48

    Halkbanki bir kurtarin artik

  • pazarci21 Kasım 2020 15:20

    TURK,un tam ozgurlugune az kaldi

  • oktaydoğaner21 Kasım 2020 15:04

    it ürür kervan yürür

  • İzmitli21 Kasım 2020 13:28

    Avrupalı kendini zeki zanneden siyasetçilerin ambargoları sayesinde bu İHA ve SİHA ları yaptık.Onlar istiyor ki bunların motorlarını ,donanımlarını, aktarma organları ve alt sistemlerini de üretebilelim bunları %100 milli olarak yapabilelim. Kötü komşu -ev sahibi ilişkisi