E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAlman devi ruble ile ödemeyi kabul etti!---

Alman devi ruble ile ödemeyi kabul etti!

Alman devi ruble ile ödemeyi kabul etti!
29 Nisan 2022 - 14:17 borsagundem.com

Ruble ile Rus gazını almaya yanaşmayan Polonya ve Bulgaristan'ın gazının Putin'in kararnamesi gereği kesilmesinin ardından Almanya'nın en büyük şirketlerinden Uniper, gazı ruble ile alabileceğini duyurdu.


Rus gazını ruble ile almaya yanaşmayan Polonya ve Bulgaristan'ın gazının Putin'in kararnamesi gereği kesilmesinin ardından Almanya'nın en büyük şirketlerinden Uniper, gazı ruble ile alabileceğini açıkladı. Uniper, ödemenin Gazprom'un yurt dışı hesabına euro olarak yapılacağını ancak bu paranın Kremlin'in talep ettiği şekilde ikinci bir hesapta Rus Rublesi'ne çevrileceğini açıkladı.

Peskov, Polonya ve Bulgaristan'a doğal gaz sevkiyatını durdurmaya yönelik açıklamasında "Her şeyi hesapladık, tüm riskleri öngördük ve önlemler aldık. Kimin kabul edip kimin etmediğine gelince, Başkan'ın muhataplarına defalarca, fiili olarak hiçbir şeyin değişmediğini açıkladığını biliyorsunuz. Tek yeni şey Gazprombank'ta iki hesap açma gerekliliği. Herhangi bir sıkıntı veya kayıp, kur farklılıklarından kaynaklanan fiyat değişimleri söz konusu değil." şeklinde konuşmuştu.

Bulgaristan ve Polonya hamlesinin ardından Avrupa gaz fiyatı 124 euroyu aşmıştı, Uniper'in kararının ardından ise fiyatlar megavatsaat başına yeniden 100 euro seviyesinin altında işlem görüyor.

"RUS GAZINDAN MAHRUM KALMANIN EKONOMİMİZ AÇISINDAN DRAMATİK SONUÇLARI OLACAKTIR"

BBC'ye konuşan bir Uniper yetkilisi, "Yaptırım yasasına ve Rus kararnamesine uygun bir ödeme dönüşümünün mümkün olduğunu düşünüyoruz. Şirketimiz ve Almanya için kısa vadede Rus gazından mahrum kalmanın ekonomimiz için dramatik sonuçları olacaktır" dedi.

Eurostat verilerine göre Avrupa Birliği doğalgazda yüzde 80'in üzerinde dışa bağımlı ve ihtiyacının büyük bölümünü Rus gazıyla karşılıyor. Eurostat'ın 2019 verilerine göre ithalatta Rusya'nın payı yüzde 41'in üzerinde. İthalatta en fazla paya sahip diğer ülkeler ise Norveç yüzde 16.2, Cezayir yüzde 7.6 ve Katar yüzde 5.2.

Tedarik sıkıntılarının oluşmaması için Avrupalı pek çok ​​enerji firmasının Uniper ile aynı doğrultuda harekete edebileceği iddia ediliyor. Financial Times, İtalyan Eni ve Avusturyalı OMV'nin Uniper'in açıkladığı mekanizmayı adapte edebileceğini iddia ederken Almanya'nın en büyük enerji tedarikçisi RWE, Rus doğalgazını nasıl ödeyeceği konusunda yorum yapmadı.

YAPTIRIM İHLALİ Mİ DEĞİL Mİ?

Öte yandan, Uniper'in açıkladığı yöntemin yaptırım ihlali olup olmadığına dair tartışmalar sürüyor.

Avrupa Komisyonu geçen hafta, Rus gazının alıcılarının ödemelerini euro cinsinden tamamlayabilmeleri ve rubleye herhangi bir dönüşüm gerçekleşmeden önce bunun makbuzla onayını almaları halinde, yaptırım ihlali gerçekleşmeyeceğini söylemişti.

Bazı AB yetkilileri ise ikinci hesap ile rubleye dönüşümde Rusya Merkez Bankası'nın işleme dahil olması nedeniyle yöntemin yaptırım ihlali olduğunda ısrarcı.

Putin'in doğalgaz satrancı: Avrupa devlerinin gazını keser mi?

 

Kremlin: Diğer ülkelere de gazı keseriz

 

Bulgaristan: Rusya gazı savaşta silah olarak kullanıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hım29 Nisan 2022 19:24

    Ruslar kendİ ayağına sıkıyor farkında değİl almanlar bİr kaaç senede rus gazına alternatİf bulurlar sonra ruslar kİme satacak gazını

  • Alperen30 Nisan 2022 03:08

    Kriz yaratmamış olsa 10 senede kazanacağı parayı 1 senede kazanamazdı. Fosil yakıtların zaten sonu geldi. Kapanışı sağlam yapıyor adam. Üstelik bu kozu avantaj elde etmek adına da güzel kullanıyor. Bir süre daha bu sorun bütün dünyada devam eder ama sonrasında yenilenebilir çözümlerle biter diye düşünüyorum. Rusya zaten petrol ve dgaz rezervleriyle ömrünü uzatan "hasta adam"

  • okiman0729 Nisan 2022 15:48

    lafa gelince mangalda kül kalmıyor...nasıl teker teker kabul ediuorlar.

  • Mucise Reis ;)29 Nisan 2022 14:59

    Trump ne yaptı ? almanya avrupanın öncüsü diz çökerse avrupa bana diz çöker dedi. Almanyaya ambargolar yaptırımlar uyguladı el altından. Almanya bunu fark etti Derken İngilizlerin brexıt çıkışını ABd destekledi birlikte yaparız bişeler dedi almanya dışlandı bir kez daha. Şuan Bİden Rusya yaptırımı ile aragaz veriyor, çünkü Almanya tökezler ise, avrupa tökezler. Avrupa tökezler ise ABD nin istedikleri kabul olur. askeri üzler topraklar hava üsleri vb. vb. Almanya oyuna gelmedi Akıllılık etti. Rusyada bunun farkında.  5liralık urunu 10 liraya satıyor yüzde 50 karlı hemde :D  her satışıda ukraynaya askeri marsaf karşılayacak nakıt oluyor :D stratejı akıl ilr olur. Putin dedimi hiç ? inşallah maşallah, peki Bİden dedi mi ? yada Almanya şansölyesi ? :D biz de demeyen yok :D stratejide bu zaten. matematık ilim bilim öngörü...

  • Gazcı29 Nisan 2022 14:41

    Ahahahaha Almanlar bulgar polonya kadar olamamış mıı yoksa gazsız hayat yemedimi? İttifak çatlamış potin kazanır

  • İtri30 Nisan 2022 07:15

    Çeçen katili putini desteklemen boşuna, 2 3 seneye kadar ruslar doğalgazı sadece turkiyeye satabilecek, avrupa alternatiflerini planlıyor şimdiden