E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriAlmalı mı - satmalı mı?---

Almalı mı - satmalı mı?

Almalı mı - satmalı mı?
11 Haziran 2016 - 11:13 borsagundem.com

İlk çeyrekte 1 milyar 238 milyon TL zarar açıklayan Türk Hava Yollarının hissesi alınır mı?

Efe Kalkandelen/İş Yatırım Araştırma Analisti
THY'nin geliri ilk çeyrekte yüzde 18 arttı. Bu artışta doların TL karşısında güçlenmesi ve yolcu trafiğinin yüzde 10,3 oranında artması etkili oldu. Ancak net kâr ve FAVÖK bizim beklentimizin ve piyasa tahminlerinin altında kaldı. Şirket, euro ve Japon Yeni'nin ABD Doları karşısında değer kaybetmesin­den dolayı 800 milyon TL kur farkı gideri yazdı. Rusya ile yaşanan kriz, rublenin TL karşısında değer kaybetmesi ve güvenlik kaygılan ile turizmin gerilemesi, doluluk oranlarını olumsuz etkileyerek yurtdışı gelir verimliliğini düşürdü. Diğer yandan Avrupa'daki havayolu firmalarının kol­tuk kapasitelerini artırması THY ile olan rekabeti etkileyerek bilet fiyatlan üzerinde ekstra baskıya neden oldu. Hisse son bir ayda borsanın yüzde 15 altında performans sergiledi. Kötü gelen bilanço sonuçlarından sonra düşüş devam etti. Bunlara rağmen uzun vadede hisse için tavsiyemiz "al" yönünde. THY için 11,68 TL hedef fiyat ve yüzde 73,86 getiri potansiyeli öngörüyoruz.

Ender Kaynar/Ata Yatırım Araştırma Analisti
Türk Hava Yolları'nın 2016 birinci çeyrekte net zararı 1 milyar 238 milyon TL seviye­sine ulaştı. Gerçekleşen zarar hem bizim hem de piyasanın genel beklentisinin üze­rinde bir tutara denk geliyor. Diğer taraf­tan operasyonel sonuçlar birim gelirlerin (RASK) yıllık bazda yüzde 16,9 düşmesi itibariyle gözle görülür biçimde beklenti­lerimizin altında kalıyor. Maliyet tarafın­da ise yakıt giderleri, özellikle hedging (koruma) maliyetlerinin 70 milyon ABD Doları beklentimizin üzerinde gerçekleşti. Oransal olarak bu durum beklentilerimi­zin yüzde 12 üzerine denk gelmekte. Aynı şekilde personel masrafları da beklentileri­mizin yüzde 6 üzerinde gerçekleşti. Birim giderler ise yıllık bazda yüzde 9,5 ora­nında düşüş gösterdi. Gerçekleşen veriler karşısında ilk çeyrek sonuçlarının olumsuz olduğunu düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemde talep tarafındaki zayıflığın ve güvenlik endişelerinin devam edebileceği­ni tahmin ediyoruz.  (Zeynep Aktaş/Fortune Türkiye Dergisi)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mali11 Haziran 2016 15:50

    Derhal kayyum atanmalı, şirketi acemiler yönetiyor.

  • faizde bekle11 Haziran 2016 11:55

    tabiki satmalı ülke seneye büyük krize girecek. tekstil turizm bu yaz iyice borca girecek çekler senetler tavan yapacak ve bir çok firma kepenk kapatacak. ülke istemese bile mecburi krize girecek.

  • Eskiborsacı11 Haziran 2016 11:48

    2015 12 aylık verieri çok iyiydi ama hissenin fiyatı neden yükselmedi?