E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAlibaba’ya rekabet cezası ilk kez zarara neden oldu---

Alibaba’ya rekabet cezası ilk kez zarara neden oldu

Alibaba’ya rekabet cezası ilk kez zarara neden oldu
14 Mayıs 2021 - 11:50 borsagundem.com

Anti-tekel cezası, Alibaba'yı halka açık şirket olarak ilk işletme kaybına itti

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çin'in en büyük e-ticaret platformu Alibaba Group, ülkenin piyasa düzenleyicisinin rekor düzeyde tekel karşıtı para cezası nedeniyle 2014'te halka açılmasından bu yana ilk üç aylık faaliyet zararını Perşembe günü açıkladı.

Şirket, salgın kaynaklı çevrimiçi alışverişe geçişin dirençli kalacağını iddia ederek, güçlü 2022 geliri tahmin etmesine rağmen, dalgalı işlemlerle ABD borsasındaki hisseleri yaklaşık % 3 düştü.

Bununla birlikte, görünüm, Çin'de, bağlı kuruluşu Ant Group'un 37 milyar dolarlık halka arzının askıya alınmasına ve Nisan ayında rekabete aykırı iş uygulamaları için 2.8 milyar dolarlık para cezasına yol açan bir düzenleyici baskı nedeniyle gölgede kaldı. 

Para cezası, 31 Mart'ta sona eren dördüncü çeyrekte 7.66 milyar yuan (1.19 milyar dolar) işletme zararına yol açtı.

İcra Kurulu Başkanı Daniel Zhang, "Ceza Kararı bizi platform ekonomisi ile toplum arasındaki ilişkinin yanı sıra sosyal sorumluluklarımız ve taahhütlerimiz üzerine düşünmeye motive etti" dedi.

Alibaba, Mart 2022'de sona eren yıl için 928.25 milyar yuan beklentisinin üzerinde 930 milyar yuan (144.12 milyar dolar) yıllık gelir tahmin etti.

Çekirdek ticaret geliri, dördüncü çeyrekte % 72 artışla 161,37 milyar yuan'a ulaştı. Ancak bulut bilgi işlem birimindeki büyüme, bir önceki yılki % 58'den % 37'ye yavaşlayarak 16,8 milyar yuan'a geriledi, bu 2016'dan beri en zayıf rakam. Alibaba bunun, "ürünle ilgili olmayan nedenlerle" işini sonlandıran "Çin dışında önemli bir varlığa sahip" önde gelen bir müşteriden kaynaklandığını söyledi.

Dördüncü çeyrekte toplam gelir 187.4 milyar yuan'a yükseldi ve Refinitiv'in 180.41 milyar yuan tahminini aştı. Alibaba'nın ABD'de borsada işlem gören hisseleri, kurucusu Jack Ma'nın Şangay'da Çin'in mali düzenleyicilerini eleştiren bir konuşma yaptığı Ekim ayı sonlarında rekor seviyeye ulaştıktan sonra % 30'dan fazla düştü.

Hong Kong merkezli Adamas Asset Management'ın baş yatırım sorumlusu Brock Silvers, düşen hisse fiyatının düzenleme konusundaki yatırımcı endişesini yansıttığını söyledi ve ekledi: "Şirket, şu anda tüm teknoloji sektörünü tehdit eden haydut düzenleyici risk dalgalarıyla karşı karşıya kaldı."

Çek kasabasından dijital kuponlu para birimi

 

İngiltere’den küresel ısınma için kömüre fren planı

 

Teknoloji hisselerinde başlayan satışlar genele yayılmaya başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)