E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarAlgoritmik sabit coin’lerin sonu geliyor---

Algoritmik sabit coin’lerin sonu geliyor

Algoritmik sabit coin’lerin sonu geliyor
03 Haziran 2022 - 16:30 borsagundem.com

Karmaşık algoritmalar üzerinden dolarla denklik yakalamaya çalışan sabit coin’ler terraUSD’nin çöküşünün ardından tepkileri üzerine çekti. Uzmanlar bu tür sabit coin’lerin yakında yok olacağını düşünüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Algoritmik sabit coin’ler (stablecoin) özellikle terraUSD’nin çöküşünün ardından kripto para piyasalarında tartışmaların odağına yerleşti. CNBC’nin haberine göre dijital para birimi tether’in Kurucu Ortağı Reeve Collins algoritmik tabanlı sabit coin’lerin kripto para piyasalarında hayatta kalmasının güç olduğunu söyledi.

Sabit coin’ler kripto para piyasalarının genellikle gerçek dünya varlıklarıyla eşleştirilmesi için kullanılır. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre sabit coinler algoritmik ve reel varlıklara bağlı olmak üzere ikiye ayrılır. Reel varlıklara bağlı sabit coin’ler bünyesinde ABD Doları ve ABD Hazinesi tahvilleri gibi reel varlıklar bulundurur. Buna karşın TerraUST gibi algoritmik sabit coin’lerse sahip oldukları özel yazılımlar üzerinden dolar gibi reel varlıklarla denk hareket etmeyi hedefler.

Ancak geçtiğimiz ay UST, dolar ile olan denkliğini kaybetti ve ardından kardeş kripto para birimi olan Luna’nın değeri 0 dolara kadar geriledi. Bu çöküş algoritmik sabit coin’lerin bir geleceği olmadığı yönündeki uyarılara yol açtı.

Dijital token şirketi BLOCKv’nin Kurucu Ortağı Reeve Collins UST’nin çöküşü ile ilgili açıklamasında, “Para kaybedilmesi üzücü ancak bu bir sürpriz değil. Bu algoritmik destekli bir sabit coin’di. Yani sadece dolarla eşliğin nasıl yakalanabileceğini bulmaya çalışan birkaç zeki insanın ürünüydü. Bununla birlikte birçok insan son birkaç ayda paralarını bu varlıklardan çekti. Zira bunun sürdürülemez bir şey olduğunu fark ettiler. Bu çöküşün bir tür çağlayan etkisi oldu ve bu muhtemelen algo sabit coin’lerin birçoğunun sonu olacak” ifadelerine yer verdi.

Collins aynı zamanda reel varlıklara dayalı sabit coin olan tether’in kurucuları arasında. Tether nakit varlıklar, ABD Hazinesi tahvilleri ve şirket tahvilleri tarafından desteklendiğini savunuyor. Geçen ay kripto piyasalarındaki kargaşa sırasında tether de kısa bir süreliğine dolar ile olan eşliğini kaybetmişti.

Bir diğer sabit coin olan USDC’inin ihracının başındaki şirketlerden biri olan Circle’ın CEO’su Jeremy Allaire insanların algoritmik sabit coinler üzerine çalışmaya devam edeceğini savundu.

Allaire, “Algoritmik sabit coin’leri gençlik pınarı veya kutsal kase metaforlarıyla benzeştiriyorum. Diğerleri ise bunun finansal simyacılık olarak nitelendiriyor. Siğirli iksir bulmaya veya sabit değerin kutsal kasesi, algortimik dijital varlıkları bulmaya çalışacak insanlar var olmaya devam edecek. Bu sebeple bu arayışın sürmesini bekliyorum” ifadelerine yer verdi.

CEO, “Şimdilerde bu alanın etrafında yapılacak düzenlemelerin ne olacağı ise farklı bir soru. Pazarla neyin etkileşime gireceği konusunda net sınırlar çizilecek mi. İçeriğinde bulundurduğu riskler göz önüne alındığında hangi varlıklar finansal sistemle etkileşime geçebilir?” açıklamasında bulundu.

Düzenlemeler yaklaşıyor

Sabit coin’ler dünyanın dört bir yanındaki düzenleyici kurumlar ve hükümetler için odak noktası haline gelmiş durumda. Bu yılın başlarında ABD'de, Senato Bankacılık Komitesi Derecelendirme Üyesi Pat Toomey, sabit coin’lerin düzenlenmesine ilişkin bir dizi kural taslağı yayınladı.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen geçen ay milletvekillerini sabit coin’lerle ilgili yasaları geçirmeye çağırdı.

Nisan ayında, İngiltere hükümeti sabit coin’lerin düzenleyici kapsamı altına alma planlarını açıkladı. Salı günü, İngiliz hükümeti ayrıca "sistemik" bir risk oluşturabilecek sabit coin’lerin çöküşünü yönetmek için mevcut kuralları değiştirme önerisinde bulundu.

Kripto endüstrisini, özellikle terraUSD'nin çöküşünden sonra sabit coin'ler üzerinde daha sert düzenlemeler bekliyor. Web3 Vakfı CEO'su ve Facebook destekli Diem sabit coin projesinin eski direktörü Bertrand Perez, düzenleyicilerin bu tür kripto para birimlerinin gerçek varlıklar tarafından desteklenmesini talep etmesini bekliyor.

Perez açıklamasında, “Sabit coin’ler hakkında net bir düzenlemeye sahip olduğumuzda, düzenlemenin temel kurallarının, güçlü bir dizi varlığa sahip net bir rezervin bulunması, bu rezervlerin düzenli denetimlerine tabi olması gibi şartları içereceğini umuyorum” dedi. Perez bu tür denetlenebilir rezervlerin piyasa koşulları kötüleşse de varlıkları gerçek anlamda güvende tutabileceğini sözlerine ekledi.

Bitcoin yükselişe geçti

 

İngiltere sabit coin'lere el atacak

 

Yellen: Terra'nın düşüşü sabitkoinlerin risklerini gösterdi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)