E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAlbayrak'tan İsrail'e 6. parsel uyarısı---

Albayrak'tan İsrail'e 6. parsel uyarısı

Albayrak'tan İsrail'e 6. parsel uyarısı
13 Nisan 2017 - 06:17 borsagundem.com

Enerji Bakanı Albayrak, İsrail’in Kıbrıs açıklarındaki arama ve sondaj çalışmaları konusunda, “6. parsel muvazaalı bir saha. Burayı ihale ederseniz hukuki yaptırımları olacaktır muhakkak” dedi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, İsrail’in Kıbrıs açıklarındaki arama ve sondaj çalışmaları için, “6. parsel mesela böyle, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler nezdinde kayda geçirdiği bir saha. Muvazaalı sahayı siz ihale edip çıkarsanız bunun hukuki yaptırımları, farklı etkileri olacaktır muhakkak” dedi.

Albayrak, dün Kanal 24 televizyonunda şunları söyledi:

“Akdeniz’in muvazaalı tarafları, uyuşmazlık gösteren tarafları var. Örneğin Güney Kıbrıs’ın son dönemdeki yaptıkları kabul edilebilir bir şey değil. Bunun etkisinin hukuki zeminde de hem Kıbrıs’a bir katkısı yok, hem de oraya ilgi ve alaka noktasında girişimde bulunan özel sektör firmalarına da bir katkısı yok. Nitekim hukuki muvazaalı bir saha, size faydadan çok zarar getirir. Bunu da göreceğiz. Ötesi de var. Nitekim siz barış diyorsunuz ancak 2004’teki Annan Planı gibi bir taraftan öyle deyip diğer taraftan da barışa olumsuz etki yapacak şekilde Güney Kıbrıs’ın önünü açıyorsunuz. bugün geldiğimiz noktada müzakereler, gelinen süreç kopma noktası. Siz adanın tüm bütünlüğünü ortaya koyması gereken bir offshore siyaseti, enerji siyaseti izlemeniz gerekirken kimseyi dinlemeden parsel-parsel ayırıp gidiyorsunuz.”

Albayrak, o parsellerden bir tanesinin 6. parsel olduğunu kaydederek şöyle konuştu:

“6. parsel mesela böyle, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler nezdinde kayda geçirdiği bir saha. Muvazaalı sahayı siz ihale edip çıkarsanız bunun hukuki yaptırımları, farklı etkileri olacaktır muhakkak. Oraya giren firmalar açısından da. Nitekim görüştüğümüz firmaların bir kısmı hakikaten bu noktada hem barışa, bölgeye, Kıbrıs’a katkısı olmayacağından dolayı, hem de Türkiye’nin telkinleri noktasında mesafeli yaklaştılar, ortada bir değer varsa adayı ilgilendiren bu süreçler çözüldükten sonra bakılması gerektiği konusunda. Ama yoksa kimse kusura bakmasın, hele de Türkiye bu saatten sonra Akdeniz’de öyle eski Türkiye gibi davranmayacak. Türkiye daha etkin ve daha aktif olacak. Onun için de sismik dâhil sondajlar noktasında da kendi sahalarımız ve benzeri ve ötesi noktasında da daha aktif davranacak. Kimse kusura bakmasın. Biz bugüne kadar hep işin olumlu, yapıcı tarafında davrandık. Bundan sonra da öyle davranacağız. Ama Türkiye’nin bugüne kadarki iyi niyetli ve yapıcı tavrını, sessiz tavrını hatta hukuksuzluğun meşru gösterileceği bir zemine de izin vermeyeceğiz. Gerekli her türlü adımları da atacağız.”

RÜZGARDA DEV İHALE

Albayrak, Türkiye’nin milli enerji stratejisi çerçevesinde güneş enerjisine ilişkin adımları tamamladığını ifade ederek, “Rüzgar YEKA’yı da inşallah hazırlıyoruz bitireceğiz demiştik. Şartname Resmi gazete’ye gönderiliyor. Temmuz sonu ihaleyi hayata geçiriyoruz. 27 Temmuz’u takip eden günlerde rüzgarda da bu adımı atıp, 1000 megavatlık bir yapıyla ve yüzde 65’ten fazla yerlilik, yüzde 80’den fazla yerli mühendis şartıyla birlikte bu süreç ilerleyecek” dedi.

AKDENİZ'DE ARAMA HAFTAYA BAŞLIYOR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, “MTA Oruç Reis gemimiz önümüzdeki hafta Akdeniz’e gidiyor ve sismik arama sürecini başlatıyoruz. Türkiye kendi sahaları noktasında daha etkin ve daha aktif olacak. Kimse kusura bakmasın” dedi

Bakan Albayrak, “muvazaalı alanlarda arama yapacak mıyız” sorusu üzerine şöyle konuştu:

“Türkiye’nin stratejisini söyleyeyim. Karadeniz ve Akdeniz’de Türkiye, hukukun dışına çıkan hiçbir iş yapmamıştır, yapmaz da. Ama şunu bilmemiz lazım: Bugüne kadar kendi sahalarımızla ilgili bile çok etkin bir süreç işlememiştik. Çünkü maliyet analizleri vardı, şu, bu, birçok konu, önceliklerimiz vardı. Artık, büyüyen, ekonomisi güçlenen bir Türkiye bunları kaldıraç noktasında taşıyabilecek bir altyapıya sahip. İkinci gemimiz Oruç Reis Akdeniz’e gidiyor. Barbaros Hayreddin Karadeniz’de olacak.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)