E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAlbayrak: Vatandaş rahat olsun---

Albayrak: Vatandaş rahat olsun

Albayrak: Vatandaş rahat olsun
20 Eylül 2018 - 17:10 borsagundem.com

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak esas hedeflerinin enflasyonu düşürmek olduğunu söyledi

Sabah düzenlenen toplantıda Yeni Ekonomi Programı'nı tanıtan ve detaylarını anlatan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, programa ilişkin yeni açıklamalarda bulundu.

Albayrak CNN Türk'te yaptığı açıklamada esas hedeflerinin enflasyonu düşürmek olduğunu söyledi.

İşte Albayrak'ın açıklamaları:

Güçlü bir programı dünyaya lanse etti. Sac ayağı enflasyonla mücadeleydi. Enflasyonun kronikleşmiş bir probleme dönüşmesi çok tehlikeli. Küresel ve bölgesel sıkıntıların yaşandığı iklimde enflasyonu gündemimizden çıkararak, aşağı yönlü patikaya taşımamız lazım. Konsolide bazda baktığımızda güçlü ve koordineli enflasyon sürecini başlatıyoruz. Enflasyon Ekim ayından itibaren düşecek. Yaklaşık 1,5-2 aydır yaşananlara baktığımızda özellikle özel sektöre tahribat. Son 1,5-2 yıldır yaşananlar bankacılık sektörüne de etkisi oldu, oluyor, olabilir. Bu çerçevede sağlıklı ekonomi için sağlıklı bankacılık ve reel sektör önemli. Karşı karşıya kalabileceğimiz sorunlarla etkin mücadele için bugün açıkladığım mali durum tespit çalışması başlatacağız. Pazartesi günü mali durum tespitine başlayacağız. algıyı değil gerçekliği sahaya koyalım. Enflasyonda ekim'den itibaren tepe noktayı gördüğümüz, yıl sonuna kadar aşağı yolun başladığı, 2019'da düştüğünü görmeye başladığımız bir çerçeve olacak. Türkiye'nin temelleri sağlam. Türkiye toplam borçlulukta iyi durumda.  Güçlü ve cesur adımlar korkusuzca atılacak. eylem planları bu yıl bitmeden açıklanacak, açıklanacak planların 3 yıl boyunca zaman, hedef ve atılması gereken adımlar 3 ayda bir periyodik olarak somut noktaya erişecek.

ÖZEL SEKTÖR BORCU

Özel sektörün borcunu zamana göre değerlendirmek lazım. Kısa, orta ve uzun vadeli borçlara bakmak lazım. 220 milyar dolarlık borç var. Likidite ve ihtiyaç konusuna bakmak lazım. Kamunun sorunu yok, kamu bankalarının sıkıntısı yok. Özel bankaların sendikasyonlarına bakıyoruz, kalan tutar 7-8 milyar dolar civarında. Aldığımız sinyaller olumlu. Uluslararası piyasalarda oluşan süreç, kredibilite açısından bakıldığında mali politikalarla atılan adımlar, TCMB'nin bu ayki adımları ve OVP ile bu sürecin ekonomi açısından sağlam bir şekilde devam edeceği görülüyor. Türkiye'nin bilanço düzeyi çok güçlü.  En kötü senaryoda bile Türkiye'nin toplam ülke borçluluğu gelişmekte olan piyasadaki ülkelerin ortalamasının yarısı kadar, bunu doğru okumamız lazım.

TASARRUFLAR

Bakanlıklar, teşvikler gibi alanlarda tasarruflarda bulunulacak. Gelir-gider anlamında marjlar koyduk. Sıkı para politikası yeni dönemde iyi bir bilanço yönetimi ortaya koyacağımız bir husus. Değişim ve Dönüşüm Ofisi kurduk. Koordineli şekilde işleyiş olacak. 2019 bütçesi atılacak adımlarla birlikte takip eden yıllarda çok daha etkin, çok daha verimli bir süreci beraberinde getirecek. Türkiye ekonomisinin temelleri, bilançoları, üretime dayalı ekonomisinin daha iyi bir istikamete gideceğine yönelik inancım tam.

BANKA BORÇLARI

BDDK'nın aldığı karar var. BDDK'nın prensipleri çerçevesinde fahiş fiyatlamalar kenara konularak, firmalarla masaya oturulup, tahrip edici etkiler minimuma indirilip yeniden yapılandırma süreci başladı. Bu süreçte en önemli noktalar banka ve bilançoların sürdürülebilir olması. Reel sektör de aynı gemide. Firma bazında tüm bankalarımız teker teker masaya oturup yeni mimari oluşturacak. Devlet olarak piyasayı, bankacılığı ve özel sektörü yakından izlemek zorundayız. En güçlü reflekslerle süreci yönetmemiz gerekiyor. 

YEP'TEKİ HEDEF RAKAMLAR

Türkiye'nin temel dinamikleri büyümeye meyilli. Kaliteli ve sürdürülebilir büyüme. Nüfus ve üretim! İkisi de var Türkiye'de. Bölge coğrafyasında avantaja sahip olan tek ülke Türkiye. Türkiye üretim anlamında da avantajlı ülke. Cari denge kurdaki avantajla dengelenmeye başladı. Yerli ürün tüketimini destekleyecek hareketlere başladık. Dünyada üretilen herşey Türkiye'de de üretiliyor. En kalitelisi de var. Türkiye'de cari dengeyi olumsuz etkileyecek ve bu kur seviyeleri bir fırsat noktası. Turizm rakamları çok ümit verici. Turizmde 50 milyar dolarlık seviyelerden bahsediyoruz. Büyüyen ekonomi stratejik aklıyla Türkiye kararlılığa sahip. Türkiye'nin elinde çok güçlü 5 yıllık siyasi iktidar var. Vatandaş çok rahat olsun. Küresel ve bölgesel sınamalardan geçiyoruz. 

YABANCI YATIRIMCILAR

Küresel anlamda tüm resme baktığımızda, ekonomi, ekonomik trendler, dünyada son 10 yıldır gelişmekte olan piyasalarda çok farklı dönem yaşandı. Türkiye son 10 yıldaki küresel gelişmelerden güçlenerek çıkan ülkelerden bir tanesi. Türkiye hiçbir zaman bu kadar cazip olmayacak. Türkiye haketmediği bir operasyona maruz kaldı. Dünyanın merkezi bir coğrafyadayız. Türkiye bu alanda rekabet avantajına sahip. Türkiye'de yetişmiş iş gücü var. Türkiye'nin kararlılığını görenlerle birlikte varız diyoruz.

KALKINMA BANKASI VE EMLAK BANKASI GELİŞMESİ

Stratejik alanda iki bankayı konumlandıracağız. Emlak Bankası küllerinden doğacak. Liyakatli ve kaliteli insan kaynağı olacak. ABD'nin konut piyasasındaki pozisyonuna baktığımızda Emlak Bankası konut piyasasına heyecan getirecek. Bakanlık olarak sonuna kadar destek olacağız. Kalkınma Bankası'nı duyunca mutlu olanlar varken, bazıları da risk olarak görüyor. Türkiye'nin büyük bankalarından biri Kalkınma Bankası'nı risk olarak görüyor. Bu banka niye sıkıntı oluştursun. Güçlü kaldıraç oluşturacak, uzun vadeli ucuz finansman yaratacak. Eximbank'ın büyük bilançoya ulaşması için destek vereceğiz. Türkiye güçlü bir kurumsal altyapıya sahip olması lazım. Sigortacılık anlamında da güçlü bir ekosistem oluşturmamız lazım. Adım adım nakış gibi işleyeceğiz hedefleri YEP'e koydum. 

Albayrak YEP'i açıkladı! İşte tüm detaylar

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (50)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kenan21 Eylül 2018 16:26

    yandaş olarak rahat olsunlar tabi.

  • yiğit21 Eylül 2018 15:20

    öncelik ihracat içindeki döviz ithalaını yerli yan sanayilere üretirmeli dövizdeki al sat kur farkını açmalı ve ne alırsan 1 lira ithalatını ve büyük sanayilerin binlerce yan ürünlerin içerde yapılmasını sağlamak sanayicilerle anlaşarak 4- borsada sıcak para ile girilen dövizlerin çıkarken yüksek fiattan çıkmasını sağlamak dövizin bir kısmını içerde bırakmak 5- büyük ihracata dönük yatırımlar anadoluya cazibe bölgelerine taşımak yap işlet devretleri aşırı karla vermemek gerekir

  • evett21 Eylül 2018 11:35

    uyumaya devam ediyoruz sayın bakanım. uyuyoruz mışıl mışıl :D kaç yıl daha uyuruz bilmem milletçe rahatız :D

  • Türkoğlutürk 21 Eylül 2018 08:06

    Cümleler güzelde matematik SIFIR. Program yanlış. Hastalığın tesbiti yanlış. Tedavi yanlış. Hoş sende doktor değilsin. Hasta ölecek. Herşey serbest.

  • KILIÇ21 Eylül 2018 07:30

    KOLTUKTA OTURMAYIN KURUMLARI BİR DENETLEYİN ÖZELLİKLE SPK ÇÜNKÜ BORSADA YATIRIMCI KALMADI SOYULDU SOYANDAN HESAP SORULMUYORSA ...

  • MERT 20 Eylül 2018 23:59

    FAİZLER YÜZDE YÜZ OLMUŞ KREDİ KARTI NORMAL BANKA FAİZLERİ BİZDEN ALDIKLARI KREDİ KARTI BANKOMAT FAİZİ BİR KG PEYNİR GECENSENE 12.00 TL İDİ ŞİMDİ 24.00 TL HER ŞEYE YÜZDE YÜZ ZAM MEMUR MAAŞI EMEKLİ MAŞINA GELİNCE YÜZDE 6 ZAM BU ÜLKEDE NE ZAMAN ÖBÜR DÜNYAYA MEZARA GİDECEGİZ BİR AN ÖNCE ÖLELİMDE KURTULALIM BARİ RAHAT UYURUZ ÖBÜR DÜNYADA

  • emre20 Eylül 2018 22:53

    lafla çok rahatız merak etme ama gerçek de size lanet yağdırıyor olmak...

  • Papua yeni gene20 Eylül 2018 22:46

    Allah sizi ve başkanımızı başımızdan eksik etmesin yoksa dolar sefil olur.

  • Sela nik20 Eylül 2018 22:37

    Sayın berat usta ben%49 olarak rahatım seçimde de oyum size %51 için degil güçlü dolar için AKP

  • Tamam Berbat bey20 Eylül 2018 21:41

    Rahatız,siz merak buyurmayın.Aç yatınca insana bir rahatlık çöküyor.Tavsiye ederim.

  • sait20 Eylül 2018 21:30

    Gul gibi damadi harcamayin

  • dayı20 Eylül 2018 21:12

    emeklıye yuzde 50 zam asgarı ucrete yuzde 50 zam.

  • Vatan sever20 Eylül 2018 21:11

    Allahtan korkun bari kuldan utanın hepinizin elinde 5 bin lık telefon karınızda aynı çocuklarınızı hiç saymıyorum altınızda 70,80 binlik araba utanmadan birde kriz var diyorsunuz kriz sizin beyninizde

  • Ali imran21 Eylül 2018 00:22

    Kardeşim kriz var ben bir işçiyim yarın 200 kişi çıkartıyor

  • Safa20 Eylül 2018 23:24

    Benim yok kardeş ne 70 binlik araba nede telefon kiraciyim borcum var gecinemiyorum nasıl olacak kendi adına konuş vatandas rahat olsunmus ben olamıyorum sizin gibi hava su bedava degil bizde devletin imkanlari yok ordan atmak kolay gel asgari ücretle rahat ol bakalım

  • alf20 Eylül 2018 23:09

    o telefonlar ve o araçlar dış borç olarak alındı, senin payınada onları ödemek için fatura ve vergi düştü kardeş.

  • Pompei' nin son günleri20 Eylül 2018 22:20

    Vatan sever efendi, halk' ın sorumsuzca yaşadığı konusunda son derece haklısın, ama maçaları sıkıyorsa bahsettiğin lüks hayatı bundan sora devam ettirsinler bakalım.

  • Bengin20 Eylül 2018 21:00

    Damat bey gerçekten çok rahatladık Reis yerel seçimde bu sefer faiz yükseltmek için mi oy isteyecek yoksa gene aynı hikayeyi mi duyacağız oy verin görün bakalım faizle nasıl mücadele edeceğim mi diyecek vatandaşta alıştı kandırılmaya yola devam durmak yok.

  • Cezmi20 Eylül 2018 20:48

    Umumi helaya bile zam yapanlar var nasıl rahatlayacaz

  • Cezmi20 Eylül 2018 20:46

    Erdoğanı düşürmek için ekonominin çarklarına çomak sokan dallamalardan da hesap sorun sorun sorun

  • Merak etmee20 Eylül 2018 20:42

    Merak etme saldik zaten. O kadar rahatiz ki sey olmus seyin davasi sey olmaz diyoruz

  • alf20 Eylül 2018 20:26

    ben rahatim sayin bakan. size hiç oy vermedim, vicdanim çok rahat.

  • Rahatolmak20 Eylül 2018 20:06

    Ne rahatı 1 e aldığımız olmuş 4 tl bu nasıl rahatlık ben

  • metin20 Eylül 2018 20:27

    1 e aldigindan zamaninda 1000 kat alsaydin, simdi 3’e yok satardin demek ki. mantik!

  • Merhaba 20 Eylül 2018 19:55

    Vatandaş rahat bi eli yağda bi eli balda.Kaçak sarayda yaşayıp organik sebze meyvryle besleniyor.Millet rahat,katar emirinin uçağıyla keyif sürüp Marmariste tatil köyü yaptırıyor.Vatandaş rahat,yiye yiye semirdi,hiç bir şeyi umursamıyor.Siz üzülmeyin bu vatandaş akıllanmaz!!!

  • Vatan sever20 Eylül 2018 21:03

    ULAN korkak gerçek adınla yazsana erkeksen

  • bahadir20 Eylül 2018 20:28

    evet milletin bir eli yagda digeri balda. %52 aldi la , demekki öyle.

  • Km yol 20 Eylül 2018 19:55

    Vatandaş rahat bi eli yağda bi eli balda.Kaçak sarayda yaşayıp organik sebze meyvryle besleniyor.Millet rahat,katar emirinin uçağıyla keyif sürüp Marmariste tatil köyü yaptırıyor.Vatandaş rahat,yiye yiye semirdi,hiç bir şeyi umursamıyor.Siz üzülmeyin bu vatandaş akıllanmaz!!!

  • KILIÇ20 Eylül 2018 19:19

    RAHAT OLMAK İSTİYORUZ ZAM SAGNAGINA YAKALANDIK BİM MARKETTE BİLE FİYATLAR KATLANMIŞ GARİP GUREBA SOYULUYOR.

  • Doğru Yorum20 Eylül 2018 21:34

    Şu bim örneğine bir yorum yapayım dedim.Yıllardır milleti toptan fiyatına perakende yalanıyla soyuyorlar.Ya kardeşim toptan ve perakende satış deseler problem yok. Toptan fiyatına perakende diye kandırıyorlar. Ne demektir bu ben perakende aldığım ürünü toptan fiyatına alacağım demektir. Peki böyle mi hayır? Güya ucuz gösterilen tüm ürünler ne olduğu belirsiz belkide merdiven altı ürünler veya ikinci kalite ürünler. Biraz ucuz olduğu için millet senelerdir yiyor bu palavrayı, hiç dikkat ediyor musunuz bazen bu tip marketler markalı ürünlerde getiriyor ve piyasa ile aynı fiyata satıyorlar. Hani sen toptan fiyatına satıyordun? Şimdi fahiş zamlar yaptılar. Sadece söylüyoruz ortada kalıyor. Söylemekle hiçbirşey elde edilmez. Peki ne yapmalı, öyle 100 kişi 1000 kişi hatta 100 binkişi ile olacak bir iş değil, 80 milyon tek yürek olacak ve bu tip marketlere fazla değil 3 gün gitmeyecek. 3 gün boyunca 10 kuruş dahi ciro yapmasın, kimse girmesin bakın nasıl mum oluyorlar.

  • köfteci20 Eylül 2018 19:41

    gariban kendisi ekti şimdi ektiğini biçecek

  • Nikito salamanov20 Eylül 2018 18:55

    Allah başımızdan eksik etmesin..sizlere güvenimiz tam...herseye % 40-50 zam geldi ama olsun, sizler oldukça biz rahatız zaten..dolar 10 da olsa, enflasyon % 40 da olsa önemli değil....sizinleyiz..

  • Nowar20 Eylül 2018 19:08

    Hahahah hahahah nerelerini bulursak yalayalım dvm hahaha hahahahah

  • Günaydın hayırlı 20 Eylül 2018 18:50

    Vatandaş rahat olsun emlak vergileri ne yüzde 100 zam kazıkkkkkkk birdahaki seçimde biZde sizeee

  • alf20 Eylül 2018 20:29

    oy verecen kardes, kendini kandirma.

  • he he20 Eylül 2018 18:35

    Hep yalan dolan. Ninni yavrum ninni. E. E. E pis pis pis

  • fafa20 Eylül 2018 18:30

    Elinle sardın başına belayı,boşa dolamışsın yalan dünyayı.Alaydın bir kıytırık bakanlık,keyfine bakaydın.

  • S.Çetin20 Eylül 2018 18:24

    Sn bakanın inandırıcılığı ve güvenirliliği açıklamalarıyla piyasalaların hareketliliğinden belli. Maalesef beklentilerle ters orantılı

  • ıtri20 Eylül 2018 18:23

    kayınpedere söyle tasarrufa Katar'dan gelen uçaktan başlasın. 400 milyon doları alıp dış borçları kapatsın

  • dogi20 Eylül 2018 18:15

    Biz rahatladık zaten.Zamlar kol gibi olunca.

  • emir20 Eylül 2018 18:01

    sn bakani piyasa kabullenmiyor bir turlu

  • Ejder Komodolu20 Eylül 2018 18:00

    Tadını çıkarın diyor....Nasılsa ....Kaçınılmaz diyor....Rahatlarken ejder suyu da içecez mi?

  • Pars20 Eylül 2018 23:26

    Deveye diken .. demiş zamanında birileri

  • baturayersin20 Eylül 2018 17:51

    vatandaş çok rahat her şeye 100/100 zam elektirik dogal gaz çarşı pazar alev alev

  • Ne programı ya20 Eylül 2018 17:24

    Kriz miriz yok yok yok

  • Alper Yılmazatilla20 Eylül 2018 17:24

    Sayın bakan piyasaya pek sempatik gelmiyor, ne yapsa acaba

  • WERS20 Eylül 2018 17:19

    bankalara gelen satış ne olacak bu ülkede mali kriz var bankalar kredi veremezse ülke ekonomisi nasıl dönecek

  • KAMIL SAYAR20 Eylül 2018 17:17

    :-*

  • YATIRIMCI3320 Eylül 2018 17:16

    Allah rızası için artık bi sus.Her konuşma yaptığında dolar şahlanıyor.Mahsus yapıyorsunuz diye düşünmeye başladım.

  • Önce vatan20 Eylül 2018 22:53

    Aynen öyle yapıyorlar.