E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAlbayrak: Kriz sevdalılarını hüsrana uğrattık---

Albayrak: Kriz sevdalılarını hüsrana uğrattık

Albayrak: Kriz sevdalılarını hüsrana uğrattık
20 Şubat 2020 - 12:13 borsagundem.com

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Gaziantep İş Dünyası ile Buluşma" etkinliğinde önemli açıklamalarda bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, aldıkları önlemler, ekonomideki tüm kurumların ortaya koyduğu güçlü koordinasyon ve iş dünyasına verdikleri desteklerle "kriz sevdalılarını" hüsrana uğrattıklarını söyledi.

Albayrak, Gaziantep Ticaret Odasında düzenlenen "Gaziantep İş Dünyası ile Buluşma" programında, "Türkiye için Değişim Başlıyor" ismiyle sürdürdükleri reel sektör buluşmaları çerçevesinde Gaziantep'in cesur, özgüvenli ve ülkesinin derdi ile dertlenen iş dünyasıyla bir araya geldiklerini ifade etti. 

"Gaziantep, bizim göz bebeğimiz" diyen Albayrak, kentin ihracata, istihdama ve katma değerli üretime dayalı büyüme modeliyle örnek olduğuna işaret etti.

Türkiye’nin en fazla ihracat yapan 6. şehri olan Gaziantep'in 7 milyar dolarlık ihracat hedefini de nerdeyse 2019 yılının son ayına gelmeden yakaladığına dikkati çeken Albayrak, şöyle konuştu:

"Rakamlara baktım. Antep'imiz ihracat hedeflerini, 2019 yılı gibi zor bir yılı, bölgemizdeki istikrarsızlığın artmasına rağmen bu rakam ile kapatıyorsak demek ki Gaziantep’te çok daha büyük bir potansiyel var. İşte bugün burada bu potansiyel için neler yapmamız gerekiyor, tek tek konuşacağız. Sadece Gaziantep’in ihracatını artırmanın yollarını değil, Türkiye’nin ithalatını ikame edecek üretim alanlarını güçlendirmek için, ithalatı azaltmak, ülkemizin küresel ticarette rekabet gücünü artırmak için neler yapabiliriz bunları konuşacağız. Gaziantep 19. ilimiz. İnşallah buradan Mardin’e geçeceğiz. Birileri bizim bu reel sektör buluşmalarımızdan, esnafımızla, sanayicimizle, çiftçimiz ile bir araya gelmemizden, 'Büyük ve Güçlü Türkiye' ideali için ekonomide yeni bir başarı hikayesi arzumuzdan rahatsız oluyor. Ankara'da oturup ahkam mı keselim? Her yolu denediler. Olmadı. Milleti korkutmaya, gelecekten karamsar hale getirmeye çalıştılar, çalışıyorlar ama olmadı. Dünya yanıyor, Türkiye dimdik ayakta. Biz aldığımız önlemlerle, ekonomideki tüm kurumlarımızın ortaya koyduğu güçlü koordinasyonla, iş dünyamıza verdiğimiz desteklerle 'kriz sevdalılarını' hüsrana uğrattık."

"Enflasyon ve faizlerle mücadelede kararlılığımızı sürdüreceğiz"

Albayrak, atılan adımları ve alınan neticeleri herkesin gördüğünü dile getirerek, şöyle devam etti:

 "Dün de Sayın Cumhurbaşkanımız anlattı. Enflasyonda, kurda ve faizlerde, ihtimal dahi verilmeyecek bir iyileşmenin başarısını sağladık ama yetmez. Enflasyon ve faizlerle mücadelede kararlılığımızı sürdüreceğiz. Sanayi üretimindeki rekor büyüme, kredi maliyetlerindeki düşüş, büyümenin öncü göstergelerinde özellikle Satınalma Yöneticileri Endeksi'ndeki (PMI) sıçrama ile Türkiye'yi yeniden sağlıklı ve sürdürülebilir bir büyüme trendine kavuşturduk ama yetmez. En az yüzde 5’lik bir yıl sonu büyümesini bu model çerçevesinde yakalayacağız. Dün Merkez Bankası, politika faizleri ile ilgili bir adım daha attı ve 50 baz puanlık bir indirime gitti. Merkez Bankası, elindeki tüm aygıtları, geçmişte örneği olmayan bir kararlılık ile finansal istikrar ve fiyat istikrarı hedefleri doğrultusunda kullanmaya devam ediyor. 1,5 yıldır 'Faiz inerse kur sıçrar,' 'Faiz inerse kredi büyümesi olur, enflasyon tutulamaz' ezberinden başka bir şey duymadık. Türkiye bu ezbercilikten çok çekti ama biz öyle düşünmüyoruz. Bizden ekonomiyi durdurmak isteyenlere prim vermemizi kimse beklemesin." 

İVME Paketi müjdesi verdi

Albayrak, 2020 yılının ilk verilerine göre birçok alanda iyi gidildiğini aktararak, şöyle devam etti:

"Bakın sadece İVME paketimiz ile sanayicimize 30 milyar lira finansman sağladık. 50 milyar lira kadar da tahsis edildi. İstihdam odaklı finansman paketimiz İSTOD ile de 35 milyar lira kredi tahsis edildi. 23 milyar lirası yatırıma dönüştü. İVME ile ilgili burada bir müjdeyi paylaşmak istiyorum. Yerli üretimi ve ihracatı desteklemek amacıyla devreye aldığımız İVME finansman paketimizde artık TLREF endeksli ve sabit faizli iki seçenekli döneme geçiyoruz. Sabit faizli seçenek 7 yıl vadeli ve yüzde 8,5 faizli olarak belirlendi. TLREF endeksli seçenekte ise 7 yıla kadar TLREF + yüzde 1,5, 7 yıldan fazla vadede TLREF+ yüzde 2 olarak uygulanacak. Daha önce 0-5 yıl ve 5-10 yıl olarak belirlenen vadeleri de 0-7 yıl ve 7-12 yıl olarak değiştiriyoruz. 2 yıllık anapara ödemesiz dönemi de 10 yıl ve üzeri vadelerde 3 yıla kadar uygulayacağız. Benzer şekilde İSTOD finansman paketinde de yine iş insanlarımızı sevindirecek bazı müjdelerimiz var. Orada da faiz oranlarını sektörlere göre 1-1,5 puan düşürüyoruz, 5 yıla kadar olan İSTOD kredisinde yüzde 10’dan yüzde 9’a indi. Bu adımların iş dünyamıza hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum."

Kalkınma Bankasında yeni dönem

İVME paketinin yanında farklı ve çok daha güçlü finansman modelleriyle de üretimi ve istihdamı artırmaya devam edeceklerini dile getiren Albayrak, şunları kaydetti:

"Bugün, Türkiye’nin ihracata, katma değerli üretime dayalı büyümesi için çok tarihi bir adımı daha atıyoruz. Bildiğiniz gibi, Kalkınma Bankamız uzun vadeli kredileri ancak döviz kredileri ile sağlayabiliyor. Bunu da belli alanlarla sınırlı tutuyordu. İşte, Türkiye’nin ithal ikamesi yapacağı, ihracatı artıracağı, yüksek katma değerli üretim yapacağı alanlarda uzun vadeli Türk lirasına dayalı bir fonlama modelini hayata geçireceğiz. Kalkınma Bankası aracılığıyla devreye alacağımız bu finansman modeliyle, stratejik sektörlerimizdeki yatırımları tamamen yerlileştirme amacıyla destekleyeceğiz."

Albayrak, hayata geçirilen yeniliği bir örnekle açıklayarak, "Stratejik bir sektörde, ithal ettiğimiz bir ürünün üretimini sağlayacak bir tesis düşünün. Bu tesise, kullandığı üretim cihazlarının yerli olma öncelikli şartıyla Kalkınma Bankamız çok düşük maliyetle, çok uzun süreli Türk lirası finansmanı sağlayacak." dedi.

Albayrak, şunları söyledi:

"Göreceksiniz, bu model ile eczacılık, medikal ürünler, makine imalat sanayi, bilgisayar ve bilişim teknolojileri, motorlu taşıt parçaları, elektrikli teçhizatlar gibi yıllık 50 milyar dolarlık ithalat yaptığımız stratejik alanlarda dünya ile rekabet edecek bir seviyeye geleceğiz. Bölgesel ve stratejik projelerle istihdama da büyük destek sağlayacağız. Sadece Kalkınma Bankası mı? Hayır. Diğer tarafta bu üretim ve kalkınma hamlesine, Varlık Fonumuz da büyük bir destek verecek. Madencilik, enerji ve petrokimya alanları öncelikli olarak, Varlık Fonumuz da Türkiye’nin cari açığının en önemli alanları olan bu stratejik alanlarda yatırımlarını kısa sürede hayata geçirecek. Doğrudan yatırımın yanında, ortaklıklarla da bu stratejik alanlarda Türkiye’yi küresel bir üretici, küresel bir oyuncu haline getireceğiz."

"Makro-ekonomik göstergelerdeki iyileşme toplumun tüm kesimlerine yansıyacak"

  Uygulanan her politikanın makro-ekonomik göstergelerdeki kazanımları koruma ve daha da ileri taşıma hassasiyeti taşıdığını bildiren Albayrak, şu ifadeleri kullandı:

"Göreceksiniz, bu yatırımların, bu adımların meyvelerini de çok kısa zamanda toplayacağız. Hamdolsun, her geçen gün daha iyiye gidiyoruz. Makro-ekonomik göstergelerdeki iyileşmenin, piyasalardaki rahatlamanın yakın zamanda tabana yayılacağından, toplumun tüm kesimlerine yansıyacağından kimsenin şüphesi olmasın. Biz bu istikamette, milletimiz için gece gündüz demeden çalışmaya devam edeceğiz. Nasıl ki 2019 yılında ortaya koyduğumuz performansla uluslararası finans kuruluşları başta olmak üzere tüm kesimlerin Türkiye ekonomisi ile ilgili beklentilerini pozitif olarak revize etmelerini sağladık, aynı şekilde 2020 yılında da beklentileri çok daha ileri taşıyacak. Bu konuda da gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (40)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ahmet Kar20 Şubat 2020 21:46

    Damad damad,atiyon vallah,hanı dolara para yatiranlar yanmıştı,6.10,TL.5 TL olacak dedin,yaptığın millete pembe gözlük dağıtmak,sizden olanlar her şeyi toz pembe görüyor,birgün o gözlükleri nasılsa çıkaracaklar,gerçekleri onlarda mutlak görecekler,seyret o zaman davul zurnayi.

  • gobel6620 Şubat 2020 17:28

    Allah devletimize milletimize zeval vermesin, Kitap attımı kriz çıkan ülkeden, Dünyada çıkarları için bütün ülkeler karşısına alabilen, dediğini yaptıran bir ülkeye. Emek harcayanlardan başta Reis olmak üzere Allah razı olsun. Ülkenin ayağına çelme takmak isteyenlerinde Ülkeyi ne duruma düşürmek istiyorlarsa Allah onları o durumdan kurtarmasın.  

  • Bika20 Şubat 2020 16:29

    Parasını dövize yatırmayanlar hüsrana uğradı.

  • Ramazan20 Şubat 2020 16:15

    Bunlar ın tuzu kuru vatandaşın intihar etmesi okadarda önemli değil yeterki bizi yönetenler mutlu olsun kınıyorum yokluktan intihar etmelerine sebep olanları

  • Ekonomist20 Şubat 2020 15:57

    Ülkemizde hemen hemen her sektörde oluşturulan Odalar, Dernekler ve Birlikler, aldıkları kararlar ile ARZ MİKTARI VE FİYAT BELİRLEMELERİ Serbest Piyasa (Pazara Ekonomisinde) olması gereken kuralı alıcı ve satıcı ile oluşan FİYATI DOLAYLI OLARAK İHLAL ederek, Satıcıların anlaşıp FİYATI belirlemesi KARTEL haline geldiğini kim artık söyleyecek., gündeme getirecek Borsa Gündem bu konuyu tartışmalara alsanız artık. Stk adı altında kartele imkan fiyat kararlarına yasak getirilmeli.

  • Ekonomist20 Şubat 2020 15:53

    Faizler ne kadar düşerse,borçla (kredi) tüketim tuzağı ve borçlar kıvama gelince ikinci kur riski ve faiz atağı:)))) asıl sorun nedir tüketiciler kendimize gelelim, fırsatçılık, kolay ticaret, öğretilen ekonomi... oda, dernek, birlik adı altında örgütlenen sivil toplumların mal ve hizmetlerde arz miktarlarını kontrol ve fiyat belirleme (tarife uygulamalarıdır) kararlarıdır. tam rekabet piyasasını dolaylı olarak kısmen kartel oluşumu... üreterek,büyümeliyiz, şirketlerde kolay değil rekabet ederek kazan kazan değil ülkeye vatandaşın refah seviyesine  fayda sağlayarak faaliyette bulunmalarını öğretmeliyiz...

  • Ahmet20 Şubat 2020 15:48

    Sayenizde borsada battım,şu sırıtışa bak. Halkın parası boğazınıza dizilsin.

  • murat sarıhan20 Şubat 2020 16:38

    aynı durumdayım allahından bulsunlar

  • aa20 Şubat 2020 15:17

    Ağa bizimle eyleniir

  • : )20 Şubat 2020 15:12

    görende, hiç tanımayan da, Fillandiya bakanı diyecek :D ahaah. ABD ye ilk gittiğimde et 4 usd aradan 25 tıl geçti. yine 4 usd. maaşlar o gunden bugune devamlı ensfyondan fazla artıyor. alım gücün hep  + yani. enflasyon yüzde 2 var yok bir  yıl + bir yıl eksi notr. Hangi ülkeyi anlatıyor, merak ediyorum. TC ise, sabah benzin fiyatına zam.. akşam yine zam.. bunun adı istikrar mı? kriz mi? Krizin gerçekliğini bilmeyen bir kişi, nasıl olursa, milletin ekonomik krizli sorunlarıan derman olabilir ? bence halkda kabahat. Kardemim kriz yok diyor. yani senin ekonomık sorununyok diyen bir bakan. Senin sorununu görmeyen, senın neyine derman olabilir? oy atarken iyi düşün kardeşim. sorununu gorene, sen git oy ver. görmeyenden fayda gelmez.

  • Pardus20 Şubat 2020 13:52

    Kriz yoksa işçiye memura niye enflasyon altında zam veriliyor, doğalgaz elektriğe hergün zam geliyor ?

  • Hoca20 Şubat 2020 13:51

    Münafıkların dediğine inanılmaz. Kriz yok diyip, krizden çıktık diye bayram yapan 3 ay önce kendisiydi

  • Psiko20 Şubat 2020 13:50

    Başka bir ülkeden bahsediliyor sanırim

  • TURAN20 Şubat 2020 13:28

    BİLMESEM SORACAĞIM HANGİ ÜLKEDE SORUYORUM HANGİ ÜLKEDE 

  • Günaydın 20 Şubat 2020 13:25

    O zaman doğru millet bahçesine çay kek, mis valla

  • AHMET ÖZBİR20 Şubat 2020 13:08

    KRİZ OLSUN ÜLKE KARIŞSIN diyen bazı kanı bozuklar acaip bir şekilde kudurdu. Ancak Türk Milleti coştu, vatana hizmet eden sizin gibi aslanlara gece gündüz düâ etti. Ekonomimiz istikrar üzere şahlana dursun, kaosçuçocukları ise ağlayıp tepinsin.

  • Osman 20 Şubat 2020 16:13

    AHMET OZBIR denen trol gelmiş çok zeki maaşallah her konuda mutlaka fikri olan bir YARATIK ne maaş alıyorsun AHMET onuda yaz

  • bu dünyadan biri20 Şubat 2020 15:43

    kriz olmasını ve ülke karışmasını neden isteyelim. Nasıl bir kafaya sahipsiniz? Asıl sizin sorgusuz sualsiz hükümetin her yaptığını desteklemeniz yanlış. Sonra kandırıldık diyorsunuz. Biz deyince ise hain oluyoruz. 

  • Nuri20 Şubat 2020 13:49

    Omuzunun üstündeki çıkıntının içi boş senin ahmed

  • Yine mi sen20 Şubat 2020 13:47

    Trol maaşı nasıl tatminkarmı. Tavsiye edermisin. Her yerdesin maşallah ve hakkını yememek lazım körleme destekcisin.

  • Pazarcı Huseyin20 Şubat 2020 13:06

    Asrın Bakanı, enflasyonun mucidi, Son Enflasyon Bukucu, Halkın sevdigi Adam Persembe Pazarına bekliyoruz tek gelin

  • KADİR20 Şubat 2020 13:32

    Asrın M.lı arkadaşım, hükumet üyelerinin devamlı halkın arasında olduğunun farkına değilsin sanırım.

  • Asrın Bakanı Imparator20 Şubat 2020 13:05

    Asrın ekonomi Bakanı, Imparatore.. McKinsey i ihya eden Asrın Bakanı. Dolar 2018 1.17 TL, 2018 6.70 TL. Sayın Bakanım sizi Persembe pazarına davet ediyoruz bir gelin orada anlatın enflasyonu halkın size sevgisini goreceksiniz. Yalnız yalnız gelin.

  • Aziz20 Şubat 2020 12:56

    Sen hayal dünyasında yüzüyorsun. Alım gücümüz rezil durumda. Sana kriz yok tabii. Ekmek elden su gölden.

  • Zeki doymaz 20 Şubat 2020 12:45

    Yılda 120 milyar dolar faiz ödemesi var. Kriz yok elhamdulillah. Doların altının freni patlamış gidiyor kriz yok. Zengine kriz yok tabi.

  • Türkoğlu 20 Şubat 2020 12:42

    Inasanlar geçim sıkıntısından intihar ediyor. Kendisini yakıyor. Tabi size göre kriz yok

  • BİR DOST20 Şubat 2020 12:40

    Allah bu  ülkede ekonomik kriz olsun diye çalışıp, kriz propagandası yapan p.leri ülkesiz bıraksın, başka ülkelerde yiyecek ekmek bulamayıp açlıktan ölüp telef olsunlar inşallah. 

  • BİR DOST20 Şubat 2020 17:11

    Buradakilerin %90 ı bana katılmadığına göre, şuanda burada %90 ekonomik kriz olsun diye çalışıyor, kriz propagandası yapıyor. Çok doğru yazmışım.

  • BİR DOST20 Şubat 2020 17:08

    Bir müslüman başkasına beddua etmez doğrudur lakin ben bu şeref yoksunlarının bütün millet için yapmak istediklerini kendileri için diliyorum.

  • Murat20 Şubat 2020 16:31

    Amin dostum amin. Bizim bir vatanımız var, onu yedirmeyiz. Gezi'de bayrak yakan, zulüm 1453'de başladı yazıları yazan kanı bozukların da Rabbim belalarını versin. Amin.

  • DOĞRU20 Şubat 2020 14:32

    bir müslüman asla karşısındakilere beddua etmez...

  • kerim20 Şubat 2020 13:50

    Aha diğer Trolumuzda gelmiş. Maşallah ağzından bal damlıyor. Başkası için ne istersen allahta sana 2 mislini versin

  • Psiko20 Şubat 2020 12:40

    Kredi ile ayakta duran halk

  • Sedrettin Özdemir20 Şubat 2020 12:39

    Altın 314 dolar 6100 damat rüyada

  • başkası20 Şubat 2020 12:35

    he he, işsizliği unutuyorsun. işsizlik yüzde 14. genç işsizlik çok daha yüksek. halkın alım gücü yüzde elli düştü. yıllarca uygulanan yanlış tüketim politikasından dönüş yapmak kolay değil. sayenizde tüketim toplumu olduk. boşuna beslediğiniz imamlar mı üretim yapacak? Tarlaların yüzde ellisi boş. ben siyasetçi değilim. yalan söylemem. siyasetçiye inanan ahmaktır.

  • AAA20 Şubat 2020 12:32

    Ağam bizimle eyleniiiir.😂😂😂

  • İzmir20 Şubat 2020 12:56

    😂 ağa ne derse doğridir

  • Suriyede kim kazandı20 Şubat 2020 12:28

    ABD petrol yataklarına çöktü fiili kürt bölgesi oluşturdu, Rusya o çok arzuladığı sıcak denizlere kesin iniş yaptı, İran Şii kuşağını oluşturdu. Ya Türkiye ne kadar mülteci varsa ülkesine doldurdu,, kimsenin umrunda olmayan bu devasa mültecilerle yıllarca uğraşmakta, yine bütün teröristleri ve mültceileri sınırımıza yığdılar yani ceraatlarini bize kakdırdılar. Üke külfet, terörist, mülteci doldu. İşte sonuç Kim ne kazandı. İktidar win win yaptı ülkeyi batırdı, savaşa sokmak üzere.  

  • ha ahahahaahaa20 Şubat 2020 12:25

    çk komik hahaha :))))

  • Itri20 Şubat 2020 12:22

    Iyiki kriz yok, dolar 6,09 işsizlik %14. Bir de kriz olsa ne olurdu acaba ilaçlara %12 zam mı gelirdi?