E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAlbayrak: Kimseye el açmadık, ekonomiyi krizden kurtardık---

Albayrak: Kimseye el açmadık, ekonomiyi krizden kurtardık

Albayrak: Kimseye el açmadık, ekonomiyi krizden kurtardık
10 Mart 2020 - 08:43 borsagundem.com

Bakan Albayrak 'Uşak İş Dünyası Buluşması' programında gündeme ve ekonomik gidişata dair açıklamalarda bulundu. Bakan Albayrak tüm dünyanın küresel bir krizi konuştuğu dönemde Türk ekonomisinin olumlu göstergelerini vurguladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Uşak Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen "Uşak İş Dünyası Buluşması" programında yaptığı konuşmada, Bahar Kalkanı Harekâtı kapsamında şehit olan askerlere Allah'tan rahmet diledi. Bakan Albayrak konuşmasında ekonominin gidişatına dair değerlendirmelerde bulundu. Albayrak açıklamasında, “Gelen her veri, açıklanan her rakam, her makroekonomik gösterge, Türkiye'nin, Türkiye ekonomisinin yaşadığı süreçlerden daha da güçlenerek çıktığını gösteriyor” ifadelerine yer verdi.

Bakan Albayrak, "Tüm dünyada kıyamet koparken ocak ve şubat rakamları çok iyi sinyaller veriyor. Ocak ve şubatta gerek yatırım kapasite kullanımları gerek üretim anlamında, sanayi ve tüketim anlamında, reel sektör açısından ortaya konulan datalara baktığımızda, inşallah son çeyreğin üzerinde bir büyümeyi 2020'nin ilk çeyreğinde göreceğiz." dedi.

Konuşmasında Suriye krizine de değinen Albayrak, Türk milletinin tarihte olduğu gibi yeniden bir destan yazdığını ifade ederek, "Sınırımızın hemen dibinde 8 yılı aşan bir süreç... Devam eden zulme karşı ülke olarak hep doğru tarafta olduk. Hep hakkı ve adaleti savunduk. Masum çocuklara kimyasal silahlar, bombalar atılırken, nefessiz bırakıldığında tüm dünya susarken sesini yükselten sadece Türkiye oldu. Ailelerinden, yavrularından tüm bu manada koparılan babalar işkencelerle insanlık dışı yöntemlerle katledilirken yine ses çıkaran tek biz olduk." diye konuştu.

Bakan Albayrak, şanlı bir milletin ferdi olmaktan gurur duyduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Ancak dışarıyı bir tarafa koyuyoruz. Peki 'içimizden birilerine ne oluyor' diye sormak lazım. Muhalefetin PYD-PKK terör örgütü söylemciliğine ve savunuculuğuna soyunduklarına şahit olduk. 34 Mehmetçiğimizin şehit olduğu akşam adam çıkıyor televizyona 'Esed Türk askerini koruyor' diyor. Bunu diyecek kadar bir insan alçalabilir mi?"

Türkiye'nin cephe, siyaset ve diplomasinin yanında son 2 yıldır ekonomide de çok yoğun bir mücadele ortaya koyduğunu hatırlatan Albayrak, birilerinin ülkeyi zayıflatıp güçsüz bırakmayı amaçladığını ancak bunda başarılı olamadıklarını aktardı.

'Kimseye el açmadık'

Bundan yaklaşık 1,5 yıl önce Türkiye'nin battığına, IMF ile anlaştığına dair söylemlerin olduğunu hatırlatan Albayrak, şöyle devam etti:

"Biz kimseye el açmadık. Özellikle ekonomimizin doğrudan hedef alındığı, spekülatif kur ataklarının neden olduğu tüm bu tahribatı elhamdülillah giderdik, gideriyoruz, daha güçlü adımlarla ilerliyoruz. Gelen her veri, açıklanan her rakam, her makroekonomik gösterge, Türkiye'nin, Türkiye ekonomisinin yaşadığı süreçlerden daha da güçlenerek çıktığını gösteriyor. Enflasyon, kur, faiz... Türkiye 2019 yılında bu üçünün de aynı anda tarihte belki ilk defa dizginlendiği bir yılı geride bıraktı."

Albayrak, büyüme rakamlarının sevindirici olduğunu dile getirerek, bir taraftan enflasyonu düşürürken diğer taraftan da kurdaki dalgalanmanın önüne geçtiklerini belirtti.

Üretiminin devamlılığını sağlamak için destek paketlerini devreye aldıklarını diğer taraftan da cari açıkla mücadele ettiklerini ifade eden Albayrak, bunu yaparken finansal sistemin kırılganlıklarından kurtulduklarının ve 2020'ye çok güçlü girdiklerinin altını çizdi.

İlk çeyrek beklentisine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Albayrak, "Tüm dünyada kıyamet koparken ocak ve şubat rakamları çok iyi sinyaller veriyor. Ocak ve şubatta gerek yatırım kapasite kullanımları gerek üretim anlamında, sanayi ve tüketim anlamında, reel sektör açısından ortaya konulan datalara baktığımızda, inşallah son çeyreğin üzerinde bir büyümeyi 2020'nin ilk çeyreğinde göreceğiz." dedi.

"İhracatçımızı desteklemeye devam edeceğiz"

Türkiye ekonomisinin olumlu değiştiğini vurgulayan Albayrak, bu sürecin aktif olarak devam ettiğini kaydetti.

Türkiye'nin büyüme modelinin katma değerli ihracata ve istihdama dayalı olduğunu vurgulayan Albayrak, şöyle konuştu:

"Bu süreç başladı. Bunu sürdürebilir cari bir dengeyle ortaya koyacağız. Bu hedef doğrultusunda ihracatçımızı desteklemeye devam edeceğiz. Ülkemize karşı başlatılan finansal saldırılarla birlikte içeride insanımızı korkutmak, piyasalar üzerinde bir endişe oluşturmak, baskı oluşturmak için çeşitli algı operasyonlarına maruz kalmıştık. Her gün 'dolar 10 lira olacak, 12 lira olacak' diyen felaket tellallarına şahit oluyorduk. Hamdolsun Türkiye Cumhuriyeti devleti güçlü altyapısıyla, attığı adımlar, güçlü koordinasyon, aldığı önlemler ve uyguladığı politikalarla birlikte bu kriz sevdalılarının hayallerini boşa çıkardı."

'Her türlü mikro sektör bazlı destekleri çalışıyoruz'

Türkiye olarak hiçbir zaman rehavet içinde olmayacaklarına dikkati çeken Albayrak, bunun tam tersine eskisinden daha ciddi ve kararlı bir duruşla bu süreci fırsata dönüştürecek adımlar atacaklarını ifade etti.

Tekstilin yanında özellikle, demir-çelik, mobilya, ayakkabı, beyaz eşya sektörünün yeni pazarlara açılma imkanlarını değerlendireceklerinin altını çizen Albayrak, "Her türlü mikro sektör bazlı destekleri çalışıyoruz, çalışmaya devam edeceğiz. Tarımsal üretimde değişim ve dönüşümü başlatmak amacıyla farklı alanlarda çalışmalar yürütüyoruz. Bu kapsamda, tarımsal üreticilerin ürünlerini herhangi bir aracıya ihtiyaç duymadan doğrudan pazara satabilmesine imkan tanıyacak yeni bir model altyapısı üzerinde çalışıyoruz." açıklamasında bulundu.

Fiyat istikrarı ve üretimde verimliliği sağlamak ayrıca istihdamı desteklemek amacıyla tarımsal üretimin finansman modellerinin, politikalarının en üst sırasında yer alacağına işaret eden Albayrak, Uşak'ın geri dönüşüm potansiyeli üzerine de çalışacaklarını sözlerine ekledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (19)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Pençe 10 Mart 2020 23:10

    Bu adam luxenburgun hazine bakani mi oldugunu saniyor ayip ya suscaniz zamanlari bilin baari bir ise yaramiyorsunuz

  • Ayse10 Mart 2020 22:45

    Herkes kan ağlıyor.borsa diye birşey kalmadı.ylkede

  • Hadi bakalım 10 Mart 2020 13:50

    Kriz yok diyordun. Şimdi krizden çıktık diyorsun. Olmayan(size göre)Bir durumdan nasıl çıktınız???

  • ve10 Mart 2020 12:33

    kredi veriyoruz. krizlerden ekonomimizi kurtarıyoruz :D bakanlık mı ? banka mı ?  )) krizden çıkış sistemi. ucuz maliyetli kredi.  :D yahu koca devlet bakanı bunu derse, biz neremizle gülelim ? kredi ver. ucuz kredi ver, eee ekonomimiz saldırılardan kurtuldu .. :D ahaha

  • Türkoğlutürk 10 Mart 2020 11:45

    Dokunulmazlığın var istediğini söylersin.

  • ahaha10 Mart 2020 11:36

    kriz yok.... zam... krizden çıktık...zam... motorin ucuzlar... zam... betrol varl fiyatı artar zam.... ekonomik saldırı var zam.... ekonomik saldırıdan kurtulduk zam.... dış güçlerin oyununu bozduk zam... dış güçler 7 düvel geldi zam... 7 düvel diz çöktü zam...  ne olursa olsun ZAM : ))  bakana sorsan bişeler oluyor, kurtuluyoruz, oyunları bozuyoruz felan filan, kendince bişeler alatıyor... sonuç = ZAM  : )) zam bakanlığı diye adı ve ismi değişmeli...

  • vatandaş10 Mart 2020 11:28

    bence dünyada bu kadar kriz varken gerçekten iyi idare ediyor türkiyeyi kimse vırın gırın yapmasın.siz bir evinizi idare edemiyorsunuz laf diye konusuyorsunuz.bekara karı boşamak kolay.

  • Kkyç11 Mart 2020 20:57

    Katılıyorum

  • Aydın Eroğlu10 Mart 2020 10:55

    Neyi kurtardınız, kimden kurtardınız.   insan böyle bir cümle kurmaya utanır yahu. ayıp, ayıp...

  • acı10 Mart 2020 10:34

    Türkiye bütün kurumları ile tam kapasite yüzde 100 artışla üretse, çalışsada, var olan dış borçlarını ödeyemiyor. yani kar marjı yüksek üretim tesisleri kurulmadan, eğitm sistemi ile yeni sektor, bilişim, yazılım, donanım, gibi farklı sektorlerde eğitimli insan, ve sektorler oluşturmadan. kar marjını yüzde 100 lere 200 lere 300 lere çeken sektorler kurmadanekonomi düzelmez. domates biber, salatlık, hayvancılık, çay, şeker, fındık, vb. bunlarla üretimi dengeleyip, iç piyasa doymalı. sağlıklı beslenme, ilaç sektorunu anında tuketımı düşürür... yeni kar marjı urunlerle anca dış borç ödenir. yolda, kopruda, şehır hastanelerde  24 yıllık taksıtlerı duruyor. 1 yılı odedık anca. kasa boş. işbank  hisselerine kadar düşmüş devlet. nasıl ekonomı nasıl model ?

  • Mete10 Mart 2020 10:32

    Nerden bakarsan bak insanların aklıyla dalga gecilip duruluyor. Bir dedikleri ile kendileri çelişor. Başa geldiğinden beri ekonomide hiç bir sorun yok kriz yok diyorlardı sürekli, şimdi ekonomiyi krizden kurtarmış muş

  • Ozan 10 Mart 2020 10:29

    Nasıl krizden çıkmışız? Bir çok sektör kan ağlıyor. Vatandaşın hali yaman. Ücretli çalışanların alım gücü düştükçe düşüyor

  • Türkoğlutürk 10 Mart 2020 10:21

    Evet borç almadık hazine sürekli ihale açıyor, el açmadık toprak sattık.

  • Ramazan 10 Mart 2020 10:20

    Ağa eğlenmeye devam dedi

  • fafa10 Mart 2020 10:07

    İki,üç,dört maaş verdiğiniz,boşta bırakmadığınız iltifatı eksik etmeyen AKP'lilerde krız yok.

  • : )10 Mart 2020 10:04

    kriz yok. kriz tellallari var.... yıl - mart ayı... EKONOMİYİ KRİZDEN KURTARDIK :D yahu yok diyen sensin.. şimdi krizden kurtardık diyen sen... 

  • turan10 Mart 2020 10:02

    sayın bakan hangi ülkeden bahsediyor yada kimin ekonomisinden bahsediyor vatandaş inim inim inliyor bakan söylüyordu ya dolar olanın ve alanın eli yanacaktı hani söylediği zaman dolar 5 30 civarındayda şimdi bakın nezaman unutultu bu sözler ah aziz nesin ah 

  • ibrahim caner10 Mart 2020 12:51

    Dolar alanin eli yandi zaten. UlkeSi ekonomik saldir altinda iken iki sene once 730dan dolar alan gozu ac buyuk bas siGirlAr yuzde 50zarar etti.

  • fatih10 Mart 2020 09:33

    utanmaz adam benzin fiyatarını düşürün bırakın yalanı gerçeklere dönün...