E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriAlarko Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı yatırımcısının isyanı!---

Alarko Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı yatırımcısının isyanı!

Alarko Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı yatırımcısının isyanı!
01 Nisan 2019 - 06:40 borsagundem.com

Borsa İstanbul üyesi ünlü şirketin genel kurulunda ‘yönetim-yatırımcı’ karşı karşıya geldi. Hisse fiyatından temettüye hesap soruldu, “Yüzde 800 bedelsiz hisse dağıtımı” talep edildi.

BORSAGUNDEM.COM / ÖZEL

Borsa İstanbul’un halka arz edilen (1996) ilk Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı sıfatını taşıyan Alarko Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, geçtiğimiz hafta salı günü hararetli bir Genel Kurul yaşadı. Yatırımcıların hazırlıklı olarak katıldığı ve şüphe duydukları her konuda hesap sorup açıklama istedikleri toplantıda, ‘hisse değer kaybı’ iddiası ile ‘nakit temettü’ye itiraz ve “Yüzde 800 bedelsiz hisse dağıtımı” talebi gündeme damgasını vurdu.

Yönetim Kurulu tarafından Genel Kurula sunulmak üzere hazırlanan kar payı dağıtımı teklifine karşı ellerinde kendi önerileri Ortaköy’deki şirket merkezine akın eden yatırımcılar ilklere de imza attı.

“Piyasa değerinin şirket itibarının önemli bir göstergesi olduğu, 1996’da 3,93 PD/DD (piyasa değeri/defter değeri oranı) ile halka arz edilen hisselerin mevcut 0,40’lı seviyelere gerileyen PD/DD oranının hem önemli bir itibar kaybı hem de şirket zenginleşirken borsadan hisse alıp sabırla tutan ortakların yoksullaşması” anlamına geldiğini savunan yatırımcılar, maddeler görüşülürken taleplerini dile getirdi. Tüm tepkiler Genel Kurul tutanaklarına geçti.

“GERİ ALIM İLE İSTENİLEN HEDEFE NEDEN ULAŞILAMADI?”

Büyük tartışmanın temettü üzerinde çıktığı toplantıda, kayıtlara göre hissedarlar tarafından, altın hisselerin kaldırılması, değerleme firmasının tekrar gözden geçirilmesi, hisseler üzerindeki yapay fiyat oluşumunu araştırılması için Yönetim Kurulu tarafından SPK’ya başvuru yapılması, markanın layık olduğu noktaya taşınması da istendi.

Hangi fiyat seviyesinin şirket performansını yansıttığı, geri alım ile istenilen hedefe neden ulaşılamadığı soruldu. Moskova’daki bina konusu da gündeme getirildi. Yönetim Kurulu üyelerinin ibrasıyla ilgili 6. maddeye ise muhalefet şerhi konuldu.

“YÜZDE 800 BEDELSİZ HİSSE DAĞITILSIN” ÖNERİSİ

982.052,182 oyla %10’a yakın bir destek yakalayan Alarko Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın (ALGYO) küçük ortakları,  hakim ortağa “bizim gücümüze kayıtsız kalma” diye mesaj gönderirken, Yönetim Kurulunun hazırladığı temettü dağıtım teklifine karşı kendi planlarını da ortak imzayla sundu. “Ülke ekonomik koşulları” ve “borsadaki sığ işlem hacmi nedeni ile şirket hisselerinin şirket faaliyetlerinin gerçek performansını yansıtmakta zorlandığı” gerekçeleri taşıyan alternatif teklifle, nakit temettü yerine, “şirket hisselerine derinlik kazandıracağı” düşüncesiyle “%800 bedelsiz hisse dağıtımı” önerildi.

İŞTE ORTAK İMZA İLE SUNULAN TEKLİF

Temsil ettikleri hissedarlar adına Alpaslan Aydın, Volkan Yüksel, E. Gökhan Kökoğuz, Selim Sason, Mehmet Murat Kulaksızoğlu, Tuncay Özdemir, Adnan Altuntaş, Taylan Akyürük, Gökhan Demirci, Hakan Acar, Özgür Soyer tarafından Alarko Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. Genel Kurul Divan Başkanlığı’na sunulan “2018 Faaliyet Dönemi Kar Dağıtımı” başlıklı teklif içeriğinde şu ifadeler yer aldı:

* Şirketimiz 2018 yılına ait net dönem karı 269.599.472 TL olup önceki yıllarda ayrılan birinci tertip genel kanuni yedek akçe tutarı yasal tavana ulaştığından, birinci tertip genel kanuni yedek akçe ayrılmamasını,

 * Ülke ekonomik koşulları, gelecek yatırım projeleri ve Yönetim Kurulunun 2018 Faaliyet Raporunda dile getirmiş olduğu risk uyarısı dikkate alınarak nakit temettü dağıtılmamasını, 269.599.472 TL net dağıtılabilir dönem karının olduğu gibi olağanüstü yedek akçelere eklenerek şirket özsermayesinin güçlendirilmesini,

* Buna karşılık, borsadaki sığ işlem hacmi nedeni ile şirket hisselerinin şirket faaliyetlerinin gerçek performansını yansıtmakta zorlandığı da dikkate alınarak, şirket hisselerine derinlik kazandıracağından hareketle, çıkarılmış sermayesinin yüzde 800 oranına tekabül eden 85.206.532 TL’nin 54.712.578 TL’lik kısmı Sermaye Düzeltmesi Olumlu Farkları hesabından, kalan 30.493.774 TL’lik kısmı Geçmiş Yıllar Kar/Zararları hesabından karşılanarak bedelsiz pay olarak pay sahiplerine dağıtılmasını,

* Bedelsiz payların yasal sürecin tamamlanmasını takiben dağıtılmasını teklif ediyoruz.

GENEL KURUL “NAKİT TEMETTÜ” DEDİ, TARİHİ BELİRLEDİ

Genel Kurul’da sıra 7’nci maddeye geldiğinde, Kâr dağıtımı ile ilgili Yönetim Kurulunun teklifi dışında hissedarlar tarafından verilen bu teklif önergesi de oylamaya sunuldu. Ancak 982.052,182 TL'lik kabul oyuna karşılık, 5.459.382,463 TL'lik ret oyu çıktı. Ardından yapılan oylamayla Yönetim Kurulunun ‘nakit temettü dağıtımı’ önerisi kabul edildi.

Karar tutanaklara şu şekilde geçti:

* Şirketimizin, 2018 yılına ait finansal tablolarda yer alan dönem kârı 269.599.472,-TL olup önceki yıllarda ayrılan birinci tertip genel kanuni yedek akçe tutarı yasal tavana ulaştığından, birinci tertip genel kanuni yedek akçe ayrılmamasına,

* 269.599.472,- TL net dağıtılabilir dönem kârından, 27.053.017,-TL' lik kısmının ortaklara kâr payı olarak nakden dağıtılmasına,

* Dağıtılacak kâr payı üzerinden 2.652.048,-TL tutarında ikinci tertip genel kanuni yedek akçe ayrılmasına,

* Kalan tutarın olağanüstü yedek akçelere eklenmesine,

Kâr payı dağıtımına 27 Mayıs 2019 tarihinde başlanmasına,

205.654,182 TL'lik ret oyuna karşılık, 6.290.383,463 TL'lik kabul oyu ile oyçokluğu ile karar verildi.

HİSSEDARLAR NELER SÖYLEDİ, NELER İSTEDİ?

Küçük yatırımcıların şirket, yönetim ve hisse üzerine yaptıkları eleştiriler, gösterdikleri tepkiler ve önerileri tutanaklara özetle şöyle yansıdı:

* Alpaslan Aydın söz alarak hisselerin piyasa değeri ile ilgili görüş ve önerilerini iletti ve görüşleri ile ilgili yazılı açıklamalarını Toplantı Başkanlığına verdi

* Selim Sason Değerleme Raporları ile ilgili sorularını yazılı ve sözlü olarak iletti.

* Volkan Yüksel sorularını sözlü ve yazılı olarak iletti , enflasyon farkının şirket sermayesine eklenebileceğini belirtti, hangi fiyat seviyesinin şirket performansını yansıttığını sordu.

* Ali Erdal Erdik temettü oranının yükseltilmesi, altın hisselerinin kaldırılması konusunda önerilerini iletti, Moskova'daki bina konusunda soru sordu.

* Ahmet İlkbal Arslan Gayrimenkullerin Değerleme yöntemi, geri alım, personellerin giderlerin artması, kambiyo zararları konularında sorular sordu.

* Mehmet Murat Kulaksızoğlu hisse değerinin performansı konusunda önerilerini iletti ve SPK'ya suç oluşturabilecek fiilleri iletmemizi belirtti.

* Alpaslan Aydın TMS 8 ve değerleme raporu ile ilgili soru sordu.

* Volkan Yüksel söz alarak Bağış yetkisinin tanınması hususunda Fethiye Hillside ile ilgisinin olup olmadığını sordu. Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Filiz ilgisinin bulunmadığını açıkladı.

* Göksu Arslan Esas sözleşme değişikliğinin neden yapıldığını sordu.

* Alparslan Aydın söz alarak değerleme şirketi ile ilgili açıklama istedi. .

*  27.047 TL idari para cezasının uygulanmasını gerektiren fiillerde sorumluluğu bulunan Yönetim Kurulu üyelerine rücu edilip edilmeyeceği hususu müzakere edilerken söz alan Alpaslan Aydın rücu edilmemesi görüşünü bildirdi.

* Ali Erdal Erdik Değerleme şirketinin tekrar gözden geçirilmesini talep etti.  Erdik yurt ve soğuk hava deposunun yapılabileceğini önerdi.

* Alpaslan Aydın söz alarak şirket hisseleri üzerinde yapay fiyat oluşumu araştırması için SPK'ya Yönetim Kurulu tarafından başvuru yapılması yönündeki ilgili hissedarların teklifini sözlü ve yazılı olarak iletti. Aydın kar dağıtımı politikasında değişiklik yapılmasını talep etti.

* Cemil Günçer söz alarak geri alım kararının Yönetim Kurulu tarafından özgür irade ile mi alındığını sordu. Yatırımcıların görüşlerinin Hakim ortaklara iletilmesini talep etti.

* Alpaslan Aydın geri alım ile istenilen hedefe neden ulaşılamadığı soruldu.

* Mehmet Murat Kulaksızoğlu geri alımla ilgili olarak görüş ve önerilerini iletti.

* Ali Erdal Erdik temettü oranının yükseltilmesini ve altın hissenin kaldırılmasını talep etti.

* Sayat Temelci Büyükçekmece ve Maslak arsası ile ilgili sorular sordu. Mosalarko kapsamında düşünülen bir proje olup olmadığını sordu.

* Volkan Yüksel Markanın layık olduğu noktaya taşınmasını istedi.

* Göksu Arslan Kıbrıstada şirketin ortak olabileceğini, yatırım planlaması hakkında birşey sunulmasını önerdi.

Yatırımcıların soruları, Genel Kurul salonunda hazır bulunan şirket yetkilileri tarafından yanıtlandı.

ALARKO GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI GENEL KURUL KARARLARININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 42,96
En Yüksek: 43,28
En Düşük: 42,38
Değişim -0,37 %
FK: 2,15
PD / DD: 0,26
İşlem Hacmi 20.674.510
Toplam Adet: 483.543
Ağırlıklı Ort.: 42,69
YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Zaferr05 Nisan 2019 21:00

    Şirketimizin kesin izin taahhüdü ile 49 yıllığına üst hakkına sahip olduğu; Muğla İli, Fethiye İlçesi, Kaya Mahallesi, Kalemler Koyu Mevkii, 022-D-12-C-1 pafta, 260 ada, 1 parselde bulunan Hillside Beach Club Tatil Köyü isimli gayrimenkulünün kalan üst hakkı süresinin 49 yıla tamamlanması için T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü'ne başvuru yaptığımız daha önce kamuoyuna duyurulmuştu yiyin yiyin catlayıp patlayanakadar yiyin

  • Zaferr02 Nisan 2019 17:17

    İnsanları sömür devleti sömür başarılı iş insanı ol icat buluş hiç bunlarla uğraşma ne güzel memleket

  • Ferit02 Nisan 2019 11:02

    Şirket yatırımcının kurumsal olarak SPK'ye şikayet teklifini gerçekleştirmeden, hiç bir şekilde söylemlerinde inandırıcı olamaz.

  • Çebi02 Nisan 2019 10:10

    Aileler eminimki bu fiyatlardan özellikle ortaklarına verdiği zarardan rahatsız.Gerekli önlemleri alacaklarını düşünüyorum.

  • Ufuk01 Nisan 2019 18:16

    SPK bu şirketi incelemeli. Fiyat sürekli baskılanarak elinde tutan yatırımcı bezdiriliyor. Moskova'da bina almak da neyin nesi, bir sürü ucuz AVM, Otel, İş yeri Türkiye'de satılık.

  • Çebi01 Nisan 2019 13:07

    Bu şirkette Sermaye arttırım isteğinin en büyük amacı hissenin derinlik kazanarak saglıklı fiyat oluşumuna katkı saglaması.Şirkete mali bir yükü yok peki şirket geri alım kararını saglıklı fiyat oluşumu ve paydaşların haklarını korumak gibi nedenlere dayandırıyorsa hiç bir mali yükü olmayan bedelsiz ile buna neden katkı yapmıyor. %10 talep dikkate alınmalı çıkarlar çatışması yok amaç ortak.

  • Magdur01 Nisan 2019 12:23

    Alcardada isyan vardi.... Direnmeye devam

  • UĞUR01 Nisan 2019 11:27

    Borsa gittikçe sığlaşıyor,,temettü çözüm değil,,enflasyon karşısında sermayeler eridi,,şirketlere kalsa 100 yıl sermaye artırmazlar,,,hükümet yeni kanunla bunu mecbur hale getirmeli.

  • Çebi01 Nisan 2019 11:09

    Kasadaki nakit 105 milyon dolar piyasa degeri 78 milyon dolar.hani borcu olsa riski olsa projesi olsa anlarım. sıfır borc ve yukumluluk ile bu nasıl olur.alaton ve garih ailelerinin haberi yokmu ?

  • Ismail01 Nisan 2019 09:12

    Arkadaslarin ellerine saglik.ky nin temettu verilmesin bedelsizler dagitilsin teklifine %10 destek saglanmis.hakim ortak istekleri beklentileri dikkate almali.