E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz Piyasaları​Alan da satan da ‘altın’da kararsız---

​Alan da satan da ‘altın’da kararsız

​Alan da satan da ‘altın’da kararsız
24 Şubat 2015 - 05:54 borsagundem.com

Altın fiyatlarının, dış piyasada düşüş yaşanmasına rağmen iç piyasada yükselmesi, gerek esnafı gerekse de vatandaşları kararsız bıraktı

Şubat ayı başlarında iç piyasada altının gram fiyatı uzun aradan sonra yeniden 100 lirayı gördüğünde, vatandaş soluğu kuyumcuda almıştı. Kapalıçarşı’da altın bozdurmak isteyenlerin oluşturduğu kuyruk uzayıp gitmişti. Ancak aradan geçen birkaç hafta, altına büyük “durgunluk” getirdi. Çünkü altının ons fiyatı düşerken, dolar/TL’nin yükselme trendini koruması, altının iç piyasadaki fiyatını yükseltiyor. Bu durumda da, bir kesim altınını bozdurmak için fiyatların yükselmesini, bir diğer kesim ise altın satın almak için fiyatın düşmesini bekliyor. Kapalıçarşı esnafı da bu gidiş karşısında, “Hep birlikte bekliyoruz” demekle yetiniyor.

Altın fiyatı, en son Kasım 2012’de 100 lirayı görmüştü. Ardından altına yoğun ilgi gösterilen o dönem uzun sürmemişti. Gram fiyatı, yurtdışında yaşanan ekonomik ve siyasal gelişmelerin etkisiyle Haziran 2013’te 75 liraya kadar gerilemişti. Bu da 100 lira seviyelerinden altın alanların bir anda yüzde 25 kayıp yaşamalarına yol açmış, bu nedenle ocak ayı sonunda yeniden 100 lirayı gören altında bozdurma telaşı başlamıştı.

'Piyasa iyi İzlenmeli'

İstanbul Kuyumcular Odası Baş Danışmanı Gökhan Aksu, Dolar/TL’nin yüksek olmasıyla birlikte iç piyasada altının fiyatının yükselmesinin beklendiğini söylüyor. Ancak Aksu, uluslararası piyasada gerileyen ons fiyatlarının, altına fiyat düşüşü olarak yansıdığını vurguluyor. “Bu durumda almak ve satmak arasında sıkışmak normal” diyen Aksu, şöyle devam ediyor:
“Dolar/TL yükseliyor. O zaman altın da yükselebilir ama ons fiyatları altını yurtdışı piyasada düşürüyor. Bunun Türkiye’ye de etkisi olabilir. Bu yüzden bir kesim insan almak için, bir kısım da satmak için bekliyor. Herkes kararsız. Piyasaların iyi izlenmesi gerekiyor. Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırması bekleniyor. Veriler olumlu gelmeye başladıkça, yine ons düşüyor, Dolar/TL yükseliyor. İnsanlar artık almalı mıyım, satmalı mıyım diye soruyor. ‘Orada düşüyor, burada niye çıkıyor?’ diyor. Bunu vatandaşa anlatmak zor. “

Kararsızlar ‘çarşı’ geziyor

Altının gram fiyatı dün itibariyle 95.20 lira civarındaydı. 94 liraya kadar düştü. Hem piyasaları yakından görmek hem de gidişatı izlemek isteyenler, Kapalıçarşı’da tur atıyor. Celkanlı Sarrafiye yetkilisi Uğur Celkanlı, “Gidip gelip fiyat soruluyor ama sadece belirsizlik var” diyor.
Menekşe Kuyumculuk yetkilisi Nazar Özsahakyan ise hem esnafın hem de vatandaşın ne yapacağını bilmediğini söylüyor. Sahakyan, “Hep birlikte bekliyoruz. Geçen ay size ‘Satıyorlar’ diye şikayet etmiştim. Nerede onlar diye arıyoruz. Altında kimi yükselmesini bekliyor, kimi düşmesini. Kararsızlıktan dolayı durgunluk ve bekleme süreci yaşanıyor. Müşteri ne yapacağını bilemiyor” diyor.
Aksu Kuyumculuk’tan İdris Toparsalan ise satış olmadığından yakınarak, “Ne alan var, ne satan. Ne olur, biz de merackla bekliyoruz” ifadesini kullanıyor. (Milliyet / Duygu Erdoğan)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)