E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAktif fonlar borsalarda sınıfta kaldı---

Aktif fonlar borsalarda sınıfta kaldı

Aktif fonlar borsalarda sınıfta kaldı
23 Eylül 2022 - 15:30 borsagundem.com

Yüksek giriş ücretleri ve dev sermaye birikimlerine rağmen Morningstar’ın araştırmasına göre aktif fonlar daha düşük maliyetli pasif fonlardan zayıf performans gösteriyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Aktif fon yönetimi savunucuları, tecrübeli fon yöneticilerinin kriz dönemlerinde endeks fonlarından daha iyi performans göstermesi gerektiğini söylüyor. Ancak son göstergeler bunun pek doğru olmadığını işaret etti.

Morningstar tarafından yapılan araştırma, yaklaşık 3.000 aktif fonun sadece %40’ının, Haziran ayına kadar olan 12 ay boyunca pasif fonlardan daha iyi performans gösterdiğini buldu. Bu başarı oranı, piyasaların çok daha az değişken olduğu 2021'in tamamında kaydedilen %47'den daha kötü bir oran.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD Merkez Bankası’nın (FED) yüksek enflasyon sebebiyle bu yılın başından itibaren sıkı para politikasına geçmesi borsalarda sert düşüşlere sebep oldu. Ancak Barron’s’un haberine göre söz konusu durum aktif fon yöneticileri için bir bahane değil.

Aktif fon yönetimi şirketleri çalkantılı dönemlerde hisse alıp satma veya uygun zaman gelene dek nakit tutma yeteneğine sahip yöneticileri olduğu gerekçesiyle kriz dönemlerinde daha iyi performans göstereceklerini savunuyor. Morningstar verileri ise bu üstün performansın her zaman gerçekleşmediğini gösterdi.

Eleştirilerin merkezinde ise ABD’deki büyük sermayeli fonlar yer alıyor. Araştırmaya göre büyük sermayeli fonların sadece %39'u pasif fonları geride bırakabiliyor. Orta büyüklükte ve düşük büyüklükte aktif fonların başarı oranları ise sırasıyla %48 ve %50.

Morningstar'ın Pasif Stratejiler Araştırma Direktörü Bryan Armour, “Aktif fonların likit olmayan bir piyasa olduğunda en iyisini yaptığını görüyoruz. Küçük ve orta ölçekli piyasalardaki sözde bilgi asimetrisi (herkesin aynı anda neler olup bittiğini öğrenmediği gerçeği) bilgileri ve sezgisi yüksek yöneticiler için başka türlü var olmayacak bir fırsat yaratır” dedi.

Apple, Microsoft, Alphabet gibi daha likit ve büyüme odaklı teknoloji şirketleri büyük sermayeli fonlarda daha fazla ağırlık bulunuyor. Ancak söz konusu şirketlere ilişkin bilgilere de yaygın bir şekilde ulaşılabiliyor. Analistlerin büyük çoğunluğu bu şirketlerin finansal durumu ve geleceği hakkında fikir bildiriyor.

Büyük sermayeli aktif fonların yanı sıra, ABD dışı hisse senedi aktif fonları da geçen yıl zayıf bir performans gösterdi ve ortalama pasif emsallerinden sadece %23 daha iyi performans gösterdi. Bu başarı oranı, 2021 yılında bildirilen %37'nin oldukça altında.

Bir yıllık bir zaman ufku, kapsamlı sonuçlar çıkarmak için adil olmasa da aktif fonlar Haziran ayında sona eren on yıllık süre boyunca da daha iyi sonuç vermedi. Morningstar'ın yılda iki kez gerçekleştirdiği analiz, on yıllık zaman diliminde aktif fonların sadece% 25'inin pasif rakiplerinin ortalamasını geçtiği sonucuna ulaştı. Genel olarak piyasayı veya piyasaların bir bölümünü izleyen pasif fonlarsa aynı dönemde daha iyi bir getiri sağladı.

Armour, "Aktif fonların, özellikle ABD'deki büyük sermayeli şirketlerde, daha yüksek ücretleri telafi edebilecek alfayı bulması zor" dedi. Alfa veya üstün performans potansiyeli, aktif olarak yönetilen fonları satın almanın ana nedeni olarak gösterilir.

 

BofA: Nakit demek güven demek

 

Dünyada 'süper' perşembe: Küresel merkez bankaları faiz artırdı

 

Fed haftasında hangi gelişen ülke para biriminin değeri düştü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HAKUKUTİKUKU24 Eylül 2022 00:05

    FONLARDA ANLIK FİYAT  VE ALSAT BİSTTEKİ GİBİ GÖSÜKMEMESİ SATEN HAKKANİYETLİ DEĞİL  AYRICA 1 YILLIK ÜCRETİN  1 YIL DOLMADAN  YAPILAN SATIŞLARDA KEİSLMESİDE DOĞRU DEĞİL AYRICA  ANLIKTEKNİK GRAİFKLERİ YOK  AYRICA İSTEİDĞİNA N GÜN SATILAMIYOR  KISACA FONLAR YATIRIMCIYA BU TRİPİ İLE HİÇ GÜVEN VERMİYOR SANIRIM. 

  • ferdi23 Eylül 2022 19:09

    biz banka hisseleri dönecek diye aldıkça düşüyor. alacak olanlar azar azar alsınlar. 3. çeyrek bilanço beklentisiyle ekimde tekrardan ralli yapacaklar. işbankası gene 15 milyar kar açıklayacak. faiz düşürdüler  bankaların karları artacak.

  • Selim23 Eylül 2022 17:37

    Ne olursa olsun, banka hissedarlarını en az %55 zarar ile borsaya çivilemek olmadı. Bu çok ağır ve vahim bir durum.