E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriAksa Enerji'nin hedefi bölgesel oyunculuk---

Aksa Enerji'nin hedefi bölgesel oyunculuk

Aksa Enerji'nin hedefi bölgesel oyunculuk
11 Nisan 2017 - 04:49 borsagundem.com

Elektrikteki arz fazlası, en büyük özel sektör oyuncularından Aksa Enerji’yi bölgesel aktör olmaya doğru yönlendirdi. Aksa, Şırnak santralini söküp Gana’ya taşıdı ve üretime geçirdi, sırada Mali ve Madagaskar var

Elektrik piyasasındaki fiyat oluşumunun bazı santrallerini rekabet edemez hale getirip üretim dışı bırakması, Aksa Enerji’yi bölgesel bir oyuncu olma vizyonuyla ülke dışı yatırımlara yöneltti. Şırnak’taki santralini Gana’ya taşıyarak üretime geçiren Aksa Enerji, Madagaskar ve Mali’de de aynı yöntemle santral kurma çalışmalarına devam ediyor. Aksa Enerji Grup Başkanı ve CEO’su Cüneyt Uygun, bir grup gazeteciyle bir araya gelerek, şirketin faaliyetleri ve geleceğe yönelik hedefl eri konusunda açıklamalarda bulundu. Uygun’un verdiği bilgiye göre şirketin Afrika’daki ilk yatırımı olan Gana Cumhuriyeti’ndeki akaryakıt santralinin 140 MW kurulu güçteki ilk bölümü aralıksız üretime başladı. Toplam 370 MW’lık santralin geriye kalan bölümlerinin de peyderpey devreye alınması planlanıyor. Ancak anlaşmaya göre Aksa Enerji, bu kapasitenin 120 MW’lik kısmını, daha iyi fırsatlar çıkması halinde başka projelerde değerlendirebilecek.

DOLAR CİNSİNDEN ELEKTRİK FİYATI

Aksa Enerji, Gana hükümetinden konusu santralde üreteceği elektriği 6.5 yıl boyunca ABD Doları bazında bir fiyattan şebekeye satma garantisi aldı. Ancak anlaşma şartları gereği tarafl ar alım fiyatını açıklamıyor. Aksa Enerji Gana Santrali, 370 MW ile tam kapasiteyle faaliyet göstermeye başlaması halinde, ülkenin toplam elektrik talebinin yüzde 15’ini karşılayacak.

FUEL OIL TEDARİKİ VITOL'DEN 

Aksa CEO’su Cüneyt Uygun’un verdiği bilgiye göre Aksa Enerji Gana Santrali’nin fuel oil ihtiyacı 6.5 yıl boyunca Hollanda merkezli Vitol tarafından tedarik edilecek. Anlaşma sağlanan Vitol, geçtiğimiz haftalarda Türkiye’nin en geniş istasyon ağına sahip akaryakıt oyuncusu Petrol Ofisi’nin hisselerini Avusturyalı OMV’den satın almıştı. Aksa Enerji Grup Başkanı, CEO ve Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Uygun “Gana Cumhuriyeti, Madagaskar Cumhuriyeti ve Mali Cumhuriyeti ile yaptığımız garantili enerji satışı ve santral kurulumu anlaşmaları ile Afrika’da varlığımızı pekiştirdik. Hızlı kurulum becerimiz ve işletme tecrübemizle Afrika’da güven yarattık” dedi.

"SALT TİCARİ DEĞİL, İNSANİ BİR PROJE"

Sahra Altı Afrika ülkelerinde nüfusun yüzde 79’unun elektriğe erişiminin sıfır düzeyinde olduğunu belirten Cüneyt Uygun şu bilgileri verdi:

“Yurtdışına açılırken acil enerji ihtiyacı olan ülkeleri hedefl edik. Enerji üretimini sadece ticari bir faaliyet değil bir insanlık projesi olarak belirledik. Elektriğin kısıtlı olması gelişmenin önündeki en büyük engel. Biz bu sebeple ürettiğimiz enerji ile onların hayatına ve yaşam kalitesine dokunmak istiyoruz. Amacımız farklı coğrafyalarda, farklı ülkelerde acil enerji ihtiyacı olan her yere elektrik götürmek.”

20 YIL SATIŞ GARANTİSİ

Madagaskar Santrali’nin 20 yıl boyunca elektrik satış garantisi var. Aksa Enerji’nin Mali’deki 40 MW kurulu güce sahip santralinin ise haziran ayı sonunda devreye alınması bekleniyor.

Fitili Bangladeşli bir işadamı ateşledi

Aksa Enerji Grup Başkanı ve CEO Cüneyt Uygun’un verdiği bilgiye göre şirketin, arz fazlasının da etkisiyle rekabet gücü düştüğü için atıl kalan Türkiye’deki elektrik santrallerini yurtdışı yatırımına dönüştürme çalışmalarının geçmişi 4 yıl geriye gidiyor. 2013 yılında Bangladeşli bir yatırımcı, Aksa Enerji’ye gelerek atıl durumdaki Şırnak Fuel Oil Santrali’ni satın almak istedi. Bangladeşli, santrali söküp, acil elektrik ihtiyacı içindeki bir ülkeye kurarak işletmek istediğini aktardı. Bunun üzerine Aksa Enerji konuyu çok daha geniş çerçevede ele almaya karar verdi. Ve elindeki bu tip santralleri uygun pazarlara taşıyarak elektrik üretim ve satışı yapmaya karar verdi. Bu çerçevede yapılan pazar araştırmaları sonucunda ilk anlaşma, Gana Hükümeti ile yapıldı. Gana Santrali kısmen devrede, Madagaskar ve Mali santralleri ise gün sayıyor. (Dünya / Mehmet Kara)

Aksa Enerji'nin üretim portföyü

Akaryakıt santralleri

• Kuzey Kıbrıs Kalecik AES 153 MW

• Gana AES – 370 MW (140 MW’ı devrede)

Doğalgaz santralleri

• Ali Metin Kazancı Antalya Doğalgaz Santrali – 1.150 MW

• Manisa Doğalgaz Santrali 115 MW

• Şanlıurfa Doğalgaz Santrali 147 MW

Rüzgar santralleri

• Balıkesir Şamlı RES – 114 MW

• Hatay Sebenoba RES – 60 MW - Manisa Karakurt RES – 11 MW

• Balıkesir Kapıdağ RES – 24 MW • Kırklareli, Kıyıköy RES – 27 MW
Hidroelektirik

• Çorum, İncesu HES – 15 MW

Linyit santrali

• Bolu Göynük Termik Santrali 270 MW

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)