E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriAksa Enerji hisse satışı için 3 fonla görüşüyor---

Aksa Enerji hisse satışı için 3 fonla görüşüyor

Aksa Enerji hisse satışı için 3 fonla görüşüyor
06 Temmuz 2017 - 15:42 borsagundem.com

Aksa Enerji CEO'su Cüneyt Uygun, hisse satışı için 3 fonla görüştüklerini belirtti

Türkiye’nin en büyük ikinci bağımsız enerji üreticisi Aksa Enerji Üretim AŞ düşük büyüme ve dalgalanan kurun yurtiçi enerji piyasasını olumsuz etkilemesinin ve şirketin Afrika’dan genişleme hamlesiyle nakit sağlamasının ardından gözünü Asya pazarına çevirdi.

Aksa Enerji CEO’su Cüneyt Uygun Endonezya, Vietnam, Laos, Filipinler ve Kamboçya’daki planları için için ekipler oluşturduklarını söyledi. Endonezya’nın 5 yılda 35,000 megavat dogal gaz ve kömüre dayalı güç yaratmak istiediğini aktaran Uygun, “Biz orada minimum 500 megavat bir yatırım hedefliyoruz, ancak bu Afrika’daki gibi demonte bir santral değil, sıfırdan bir yatırım olabilir. Diğer Asya ülkelerinde 100-150 megavat yatırımlar olabilir. Endonezya yatırım için ve kredibilite açısından doğru ülke” dedi.

Çoğunluk hissesinin Kazancı ailesinde ve Goldman Sachs Group Inc’in de yüzde 16,6 hisse sahibi olduğu Aksa, TL’nin dolara karşı son 12 ayda yüzde 19 düştüğü Türkiye’de finansal borçlarını kapatmak için rüzgar ve hidroelektrik enerji santrallerini sattı. Aksa’nın borcu birinci çeyreğin sonunda 3 milyar liraya (380 milyon dolar) çıktı. Bu rakam şirketin 2016 sonunda faiz, amortisman, vergi öncesi karının 6,3 katıyken bu yıl birinci çeyrek sonunda 7,8 katına çıktı.

Uygun “Amacımız iş modelimizi global bir şirket olma yönünde geliştirmek ve burada işlevini yitiren ekipmanımızı ekonomiye tekrar kazandırarak operasyonlarımızı karlı ve verimli bir şekilde sürdürmek” diye konuştu.

Uygun son 1 yılda yapılan 409 milyon dolar değerindeki 340 megavatlık enerji santrallerinin Güriş, Fernas ve Borusan’a satışı ile borç/Favök oranının bu yıl sonunda 3,2’ye gerileyeceğini aktardı.

Uygun, Aksa Enerji’nin 250 milyon dolar yatırımla, bu yıl Gana, Madagaskar ve Mali’de 426 megavatlık, faaliyete başlamaya hazır santral sözleşmesine sahip olduğunu kaydetti. Uygun’a göre Gana’da 6 buçuk yıl, Madagaskar’da 20 yıl ve Mali’de 3 yıllık sözleşme sürelerine sahip bu projeler şirketin Favök’ünü 144 milyon dolardan 187 milyon dolara çıkaracak. Şirketin internet sitesinde yer alan sunuma göre Afrika bu yıl şirketin Favök’ünün yüzde 75’ini, satışlarının da yüzde 29’unu oluşturacak.

"HİSSELERİN YÜZDE 49'U İÇİN 3 FONLA GÖRÜŞÜYORUZ"

Uygun şirketin yüzde 49’a kadar hisse satışı için biri ABD’den ikisi Körfez’den olmak üzere 3 uluslararası fon ile görüşme halinde olduğunu belirtti. 

Uygun “Afrika operasyonlarındaki kontrat sürelerinin değerlememize yansıması açısından henüz mutabakatta değiliz. Bu konuda anlaştığımızı söyleyemiyoruz henüz. Böyle bir hisse satışını Afrika operasyonlarımızı yöneten ve Hollandada kurduğumuz Aksa Global Investments SPV şirketi üzerinden veya onun her ülkedeki operasyonlarını yöneten alt şirketler üzerinden yapabiliriz. Zaten ileride olası bir teklifi değerlendirebilmek amacıyla bu şirketlerin yapısal organizasyonunu bu şekilde kurmuştuk.” dedi.

Şirket Afrika’da daha da büyüyebilir. Aksa Enerji doğalgaz kaynaklarına sahip ancak yatırımları sınırları olan Kamerun, Tanzanya, Gabon, Ekvatoryal Gine gibi Afrika ülkelerinde santral kurmak için görüşmeler yürütüyor.

Uygun 2012’de yapılan anlaşmaya göre şirketin çoğunluk hissedarı Kazancı ailesinin Goldman’da bulunan yüzde 16,6 hisseyi 2018 Nisan’da geri alarak şirketteki paylarını yüzde 78’e çıkaracağını belirtti. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 36,90
En Yüksek: 37,88
En Düşük: 36,84
Değişim -1,65 %
FK: 10,68
PD / DD: 1,94
İşlem Hacmi 138.601.068
Toplam Adet: 3.713.138
Ağırlıklı Ort.: 37,39
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)