E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAkdeniz’deki kriz masada çözülecek---

Akdeniz’deki kriz masada çözülecek

Akdeniz’deki kriz masada çözülecek
26 Ağustos 2020 - 09:08 borsagundem.com

Türkiye ve Yunanistan Akdeniz'deki enerji sorunu hakkında diyaloğa hazır

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, dün Türkiye ile Yunanistan arasında Akdeniz'de yaşanan enerji kaynakları anlaşmazlığını çözmek için yaptığı ziyaretlerin ardından iki ülkenin de diyaloga hazır olduğunu söyledi.

Türkiye ile Yunanistan'ın yeni doğal kaynakların keşfedildiği Akdeniz'de birbiriyle çelişen egemenlik iddiaları bulunuyor. Anlaşmazlık esnasında iki ülkenin attığı adımlar bu ay içinde iki savaş gemisinin hafif de olsa çarpışmasına yol açarken, Akdeniz'in doğusuna kıyısı olan ülkeleri ve AB ülkelerini de anlaşmazlığın içine çekiyor. Maas'ın dün Atina ve Ankara'ya yaptığı ziyaretlerde iki ülkenin de dışişleri bakanları sorunu diyalogla çözmek istediklerini, ancak haklarını da savunmaya devam edeceklerini söylediler.

Maas Ankara'daki Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ortak basın toplantısında, "Hem Atina hem de Ankara'da bir uzlaşıya varmanın tek yolunun tarafların farklı bakış açılarının masaya yatırıldığı bir diyalogun başlatılması olduğunu duydum... Kimse bu sorunu askeri şekilde çözmek istemiyor. Bu çılgınlık olur" dedi.

Çavuşoğlu, Yunanistan ile görüşmelerin önkoşulsuz olarak gerçekleşebileceğini ifade etmesine karşılık Atina'nın denizlerdeki egemenlik konusuna "maksimalist" talepler ortaya koymaması gerektiğini ve Türkiye'nin kendi taleplerinden yaptırım tehdidiyle vazgeçmesinin beklenemeyeceğini söyledi. Çavuşoğlu, "Ama bir taraf ön koşul ortaya koymaya başlayınca, benim de ön koşul olarak koyacağım çok şey var... 'Yok haklarımızı savunacağız, yok burada tatbikat yapacağız' gibi açıklamalarda bulunursanız ya da yanlış adımlar atarsanız, bu sefer elimizden bir kaza çıkmaz, gereği neyse onu tereddütsüz bir şekilde yaparız" dedi.

Almanya geçen ay Türkiye ve Yunanistan arasında artan gerilimi hafifletmek için gelişmelere müdahil olmuş ve Türkiye'nin Girit ile Kıbrıs arasında Yunanistan'ın da hak iddia ettiği bölgede yürüttüğü sismik çalışmaya ara vermesini sağlamıştı. Ancak Yunanistan ile Mısır arasında yapılan deniz alanları sınırlama anlaşmanın ardından Türkiye çalışmalara tekrar başladı.

AB dışişleri bakanları 27-28 Ağustos'ta Berlin'de bir araya gelerek Akdeniz'deki gerilimi ele alacak. Üst düzey bir AB yetkilisi birliğin dış politika sorumlusu Josep Borrell'in ekonomik yaptırımlar ve Türkiye'nin AB adaylığının resmen sona erdirilmesi dahil olmak üzere tüm seçeneklerin masaya yatırılacağını ifade etmişti.

Maas Türkiye-AB ilişkileri hakkındaki soruya ilişkilerin "yol ayrımında" olduğunu ve AB-Türkiye ilişkileri hakkında yıl sonuna kadar "bir sonuca" ulaşılmış olacağını ifade etti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • A.yilmaz26 Ağustos 2020 12:10

    Yunan bir piyon oldugunu herkes biliyor kafir avrupa hacli oyunu ile turkiye koseye sikistirma yapiyorlar bunlar hepsi cakal surusu aslanlar sahaya inerse ne avrupa kalir nede atina o kadar

  • Mucise Reis ;)26 Ağustos 2020 09:44

    Yunan daima, her konuyu haklı/haksız olsada masaya koymaya çalışır. Yunan geçmişi böyledir. Zaten bildiğiniz taaa eskilere gidin, kökeni felsefeci, konulması, diploması vb dir. yunan ben ortaya konuyu atayım. Hakkım olsada olmasada a masaına geçerim , Türkiye b masasına geçer... var olan diploması konumunu yardım/hakim masasında almanya vb avrupa devletleri yönetir. Böylece hakkım olmayan konuda bile burada kurulan heyette elde ederim mantığı vardır. yunanlıların  geçmişi böyledir. Azerbaycan - ermenistan gelimi bile bu yüzden açtırılmıştır. türkiye heryere yetişemez, fırsat bu fırsat mantıgı vardır. Ama aslolan şu, türkiye kendi topraklarında, kendi denizlerinde en güçlü olduğu alandır. Türkiye rest çekmelidir. Var olan sınırlar tartışılmaya açılırsa, var olan haklarını kayebdeceği ortadadır. asıl amaçda

  • Toaso26 Ağustos 2020 09:33

    Aq borsanın pecete yaptılar

  • AHMET ÖZBİR26 Ağustos 2020 09:30

    BARBAROS HAYRETTİN Paşa'nın torunları iktidarda, YA MASADA YA DA DENİZ ÜZERİNDE ÇÜZÜLECEK. Türkiye'nin şakasının olmadığını iğrenç Batı medeniyetinin çocukları çok iyi bilecek, yanlış sularda gezmeyecek.

  • AHMET ÖZBİR26 Ağustos 2020 14:11

    ALİ HAYDAR TANRIKULU yürü Türk'ün yiğit evladı. Vatana sevdalı kardeşim UZUN ADAM bir kükrerse YERYÜZÜ ÇAKALLARI KAÇACAK DELİK ARAYACAK. Güzel yorumlarından dolayı seni tebrik ediyorum.

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU26 Ağustos 2020 11:33

    Sen var ya adamın dibisin.helal olsun kardeş.

  • Metallica 26 Ağustos 2020 09:27

    Haksiz ve hukuksuz bir sekilde Turkiyenin sahasinda tatbikat yapma curetini gosterenlere karsi tum ordumuz hazir kit'a vaziyetinde olmalidir. tcg muavenet gemimize 1992 de yaptiklarini tekrarlamayi hayal edenler misli ile karsiligini gorecegini bilmelidir.

  • Okie Dokie26 Ağustos 2020 09:20

    Neden masada çözülüyor? Neden sahada çözülmüyor? Masa, sandalye filan bunlar sevmediğim şeyler.

  • Atilla26 Ağustos 2020 11:51

    Bunu ciddiye alıp cevap yazmayın. Ne olduğu belli değil.

  • EKRİST26 Ağustos 2020 11:34

    Biz israil gibi vahşet ve her gün kaltiamlar yapmak.bıcak kemiğe dayandiğı zaman savaşırız.