E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAkbank ve Adel sorusu---

Akbank ve Adel sorusu

Akbank ve Adel sorusu
05 Temmuz 2016 - 10:26 borsagundem.com

Yatırımcı sordu, Yatırımcı Masası iki şirketi ve hisseleri mercek altına aldı, yanıtladı.

YABANCI ALIMLARIYLA YÜKSELİYOR     

SORU (1) - Merhaba 1000 TL paramı nasıl değerlendirebilirim? Akbank’ı önerir misiniz?

Veli Sağdıç

CEVAP - Akbank, uzun vadede dalgalı bir seyirle yükseliyor. Yükselen dalganın ardından gelen düzeltmelerde dip seviyeler daha yukarıda oluşuyor. Aynı şekilde tavan seviyelerinin de daha alçaklarda oluşması hissenin sıkışma yaşama olasılığını gündeme getirebilir. Öte yandan dolar bazlı verilerle bakıldığında hissenin 2010 yılından bu yana yukarı ataklarına rağmen gerilediği dikkat çekmekte. Hisse dolar bazlı verilere göre 2016’nın ocak ayında en düşük seviyesini görürken sonrasında yükseldi. Şimdilerde de çıkış trendi devam ediyor. Bankalar, özellikle yabancı yatırımcının ilgi gösterdiği sektörlerden birisi. Bu itibarla yabancı işlemlerinin hissenin yönü üzerinde ciddi etkisi oluyor. Yabancıların zaman zaman satışları ağırlık kazanabiliyor. Böylesi durumlarda hisselerde düşüş tersi durumlarda da çıkış yaşanması gündeme gelebilmekte.

Hissenin takas verileri incelendiğinde geçtiğimiz yıl yabancı yatırımcının ağırlıklı olarak satış yönlü işlemlerde bulunduğunu görülmekte. Buna bağlı olarak da hissede düşüş yaşandı. Bu yılın ilk yarısında ise alım ağırlıklı işlemleri dikkat çekiyor. Gerçekleşen alımlar halka açık kısım içindeki yabancı payını yüzde 55,34’ten 17 Haziran 2016 itibariyle yüzde 58,66’ya çıkardı. Bu işlemlerin neticesinde hissenin fiyatında  da çıkış yaşanması sürpriz olmadı. Son açıklanan 2016 yılı üç aylık bilançosundaysa dönem kârı yüzde 37,63 arttı. Kârdaki artış alımları destekleyecek nitelikte. Alımların devamı da hissedeki yükselişin sürmesine imkan tanıyacaktır.

DESTEK SEVİYELERİNDE BULUNUYOR

SORU (2) - Adel’i 31 Mayıs 2016 tarihinde 18,768 seviyesinden alım yaptım ve senet düşme trendine girdi. Bugünlerde grafiğe baktığımda dibe geldiğini hissediyorum. RSI ve Scoth günlük değerleri de bunu doğruluyor. Sizce bu senet tekrar 22-23 seviyelerine gelir mi? Ne kadar sürede gelir?

Onur Kunt

CEVAP - Borsada hisselerin analizinde yatırımcıların temel olarak iki yöntemden istifade ettikleri gözleniyor. Teknik analiz ve mali analiz olarak ifade edebileceğimiz bu yöntemlerden kimi yatırımcı, teknik analizi tercih ederken kimi de mali analizi önemseyebilmekte. Bu noktada tel bir analiz yöntemi yerine her iki yöntemi birlikte kullananların da var olduğunu görmekteyiz. Biz de temel olarak mali analize önem atfederken yeri geldiğinde teknik analizin de kullanılması gereken bir yöntem olduğunu düşünmekteyiz.

Adel, teknik olarak uzun vadede yükselen bir trend içinde hareket ediyor. Hisse, geçtiğimiz Mayıs ayında en yüksek 24 TL’yi test ederken Ocak ayından bu yana yatay bir seyri söz konusu. Şimdilerde ise güçlü destek seviyesi 16,95 TL’nin üstünde tutunuyor. Hissenin yükselen kanal içinde hareket etmesinde büyüyen bir kârlılık yapısına sahip olmasının etkisi bulunduğunu hatırlatmak isteriz. Halihazırda hissenin destek seviyesinin üzerinde tutunması uzun vadeli çıkış kanalını da korumasına imkan sağlıyor. Sürekli kârını artırmakla birlikte  Adel’in son açıkladığı 2016 yılı ilk çeyrek bilançosunda zayıflama görülüyor. Gerilemede finansal giderler kaleminde yaşanan artışın etkisi bulunuyor. Bununla birlikte hissenin fiyat kazanç oranı 5,63 gibi oldukça makul bir seviyede. BIST 100 Endeksine dahil hisselerin ortalamasının 11,64 olduğu göz önüne alındığında hissedeki çıkış potansiyelinin de sürdüğünü söylemek yanlış olmayacaktır.  

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)