E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAK Parti'den kritik seçim açıklaması! Tarih öne çekilecek mi?---

AK Parti'den kritik seçim açıklaması! Tarih öne çekilecek mi?

AK Parti'den kritik seçim açıklaması! Tarih öne çekilecek mi?
08 Ocak 2023 - 14:30 borsagundem.com

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, "Seçim tarihi öne çekilecek mi" sorusuna yanıt verdi.

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, seçimleri, Cumhurbaşkanı kararıyla yapmak istediklerini söyleyerek, "Cumhurbaşkanı seçim kararı aldıktan sonra bu resmi gazetede yayınlanacaktır. O yayınladıktan sonra da 60 gün sonraki ilk pazar günü seçim var demektir" dedi.

Katıldığı canlı yayın programında gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Turan, seçimleri normal zamanı olan 18 Haziran'da yapmak istediklerini; ama sınavlar, bayramlar, okulların kapanması, hac dönemi, mevsim şartları gibi faktörleri de göz önüne alarak değerlendirdiklerini söyledi. Turan, şunları ifade etti:

"Biz 5 yıldan 5 yıla seçim olsun dedik; ama muhalefet '5 senedir her yıl erken seçim olacak' dedi, ama gördüler ki, 18 Haziran'a birkaç ay kaldı. Bu tarihten sonra hangi ayda olursa olsun adını koymak lazım. Bundan sonra yapılacak hiçbir seçim erken seçim değildir, normal seçimdir. Seçim dönemi artık başlamıştır. Biz hala 18 Haziran'ı istiyoruz. Ancak 6'lı masanın sözcüleri '6 Nisan'dan önce yapılacak seçimlere açığız, sonrası için bize gelmeyin' dediler. 'Bize gelmeyin' demek, 'Meclisten seçim kararını çıkartmayacağız' demektir, biz de diyoruz ki 'bakalım uygun olan tarih hangisiyse, hac mevsimi var, okulların kapanması var, Ramazan ve Kurban bayramları var, hangi tarih uygunsa Cumhurbaşkanımız Anayasanın kendisine verdiği yetkiyle (madd2 116) kararı verir. Biz de seçim takvimini başlatalım' diyoruz.

Cumhurbaşkanımız seçim kararı aldıktan sonra bu karar Resmi Gazetede yayımlanacaktır. O yayınladıktan sonra da 60 gün sonraki ilk pazar günü seçim var demektir. Hiç olmadığı kadar güçlü liderliğe ihtiyacımız var. Tüm dünyada yaşanan süreç ortada. Cumhurbaşkanımız da Cumhur İttifakı da büyük bir farkla seçimi alacaktır. İddia ediyorum, Cumhurbaşkanımız tarihin en yüksek oyunu alacaktır. Meclis'te de şu ankinden daha fazla sandalye alacağız."

Seçim tarihi ne zaman ilan edilecek? 60 gün mü, 90 gün mü?Seçim tarihi ne zaman ilan edilecek? 60 gün mü, 90 gün mü?

'3 DÖNEM KURALI UYGULANMALI'

AK Parti'nin 3 dönem kuralının uygulanıp uygulanmayacağına ilişkin soru üzerine Turan, AK Parti'nin 3 dönem kuralının geçen dönemlerde uygulanmadığını; fakat bu dönem için kararı Merkez Karar ve Yönetim Kurulu'nun (MKYK) Merkez Yürütme Kurulu'na (MYK) devrettiği söyledi. Turan, "Cumhurbaşkanımızın eli rahatlasın diye, 3 dönem vekillik yapan kim varsa başta şahsımı söylüyorum, bunun uygulanması gerektiğini ifade ediyorum. Bırakın değişelim, dünyanın sonu değil, kimse de vazgeçilmez değil. Ben Çanakkale'de hakkıyla vekillik yaptığımı düşünüyorum. Ama Cumhurbaşkanımız diyorsa ki 3 dönem benim için daha kıymetli bir değerdir, baş göz üstüne. Siyasetten başka hizmet imkanı yok mu? Vekil olmadan hizmet edilemez mi? Partimizin kurullarına çağrıda bulunuyorum, ihtiyaç varsa değişelim, bunu uygulayalım. Yerimize yeni arkadaşlar gelsin" şeklinde konuştu.

Altılı Masa'nın parlamenter sistemi getireceğiz vaadine ilişkin açıklamalarda bulunan Turan, "Bununla birlikte dünyada hiçbir millet demokratik bir kazanımını, aldığı yetkiyi geri vermemiştir. Hiçbir parlamenter sistem krallığa geri dönmedi. Hiçbir başkanlık sistemi parlamenter sisteme geri dönmedi. Bunun hepsi bir kazanımdır. Olmaz ama diyelim ki oldu. Parlamenter sisteme geri geçmek istediler; bu teknik olarak mümkün mü? Şu anda Türkiye'nin en büyük partisi AK Parti değil mi? AK Parti'nin en kötü günü %40. Bunların tüm çalışmaları aslında, Erdoğan'ı bir daha başbakan yapmak için atılan bir adımdır. Yine diyorum, olmaz ama bunların tüm çalışması Cumhurbaşkanımızın kazanamaması ihtimalinden sonra Sayın Erdoğan'ın Başbakan yapılma isteğidir. Sağ olsunlar, bizim için çalışıyorlar demektir bu. Bu yanlış bir metot, yanlış bir tarz. Bu sistemi geliştirelim, bu sistemin eksiklikleri, uygulama hataları varsa bunları hızlandıralım. Meclise ilişkin, siyasete ve bürokrasiye ilişkin tartışalım. Bu başka bir şey. Ama parlamenter sisteme geri dönme ihtimali teknik olarak yok, matematik olarak yok. Yani 400 vekil alacaklar, biz AK Parti, MHP ve BBP olarak, Cumhur İttifakı olarak hepimiz yok olacağız, sistemi değiştirecekler! Böyle bir dünya yok." dedi.

'EYT OCAK AYI SONUNDA MECLİS'TE OLUR DİYE DÜŞÜNÜYORUM'

Turan, önümüzdeki hafta Meclis'te memur ve emekliye verilen zamların görüşüleceğini, daha sonra sözleşmeli personelin kadroya alınması konusunun Meclise geleceğinin planlandığını ifade etti. Turan, EYT düzenlemesine ilişkin "EYT'ye ilişkin çalışmalar devam ediyor. En geç ocak ayı sonunda Meclis'te olur diye düşünüyorum. Şubat ayının ortalarına kadar yasalaşır diye bekliyoruz. En geç Mart'ta ilk maaşlar alınabilir. Şu anki Meclis takvimine göre bunu söyleyebiliriz" dedi.

Erdoğan'dan seçim mesajı: Önümüzde 5 ay var

 

AK Parti-HÜDAPAR zirvesi: Seçim konuşuldu

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan seçim tarihi açıklaması

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • borsacı09 Ocak 2023 08:33

    seçim oy hesabı ile ülke ekenomisini felç etme politikasından vaz geçilmeli.bu ülkede tüyü bitmedik yetim hakkını çar çur edilmemli artık bu

  • mali08 Ocak 2023 17:09

    Açıklama piyasa kapalı iken gelmeli. Güniçi haberi alan robotlar küçük yatırımcıları duman ediyor.