E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAk Parti'den fezlekeler için 'gizlilik' atağı ---

Ak Parti'den fezlekeler için 'gizlilik' atağı

Ak Parti'den fezlekeler için 'gizlilik' atağı
12 Mart 2014 - 13:43 borsagundem.com

CHP'nin olağanüstü toplantı çağrısına, AK Parti'den bir karşı atak geldi. Taktik savaşları kızışıyor...

AK Parti , CHP'nin eski 4 bakan hakkında hazırlanan fezlekeleri Meclis'te okunması yönünde başlattığı girişimlere karşılık CMK'nin 'soruşturmanın gizliliği' gerekçesiyle dosyaları incelettirmeme yolunu seçecek.

TBMM Başkanlığı ve iktidar kulislerinden gelen bilgiler, seçimden önce fezlekelerin incelemeye açılmaması yönünde. Yani, Meclis olağanüstü toplanacak. Genel Kurul’da dört eski bakanın yolsuzluk ve rüşvet dosyasının üst yazısı okunacak. Ancak, dosyalar incelemeye açılmayacak. Dört eski bakanla ilgili Meclis soruşturma önergesi verilene kadar  dosyaların incelemeye açılması istenmiyor. Soruşturma önergesi sonrasında da bazı sınırlamalar getirilmek isteniyor. Buna göre, soruşturma komisyonu üyesi dışındakiler dosyaları incelemeyecek.
 
‘Soruşturmanın gizliliği’


Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun, ‘soruşturmanın gizliliğini’ düzenleyen 157. Maddesi TBMM Başkanlığı ve iktidar kanadının zırhı gibi görünüyor. Bu gerekçeye dayanılarak fezlekelerin incelenmesinin önüne geçilecek. Ancak, CHP Anayasa’nın ‘milletvekili dokunulmazlığını’ düzenleyen 83. Maddenin birinci fıkrası ile iç tüzük hükümleriyle kaşı hamleye hazırlanıyor.


CHP’li Kart: Meclis’in müktesebatıdır

Anayasa ve Adalet karma Komisyonu Üyesi, Konya Milletvekili Atilla Kart, T24’e dosyaların incelenmesinin engellenmesi için masaya getirilecek olan CMK’nin157’nin yerinde bir gerekçe olmadığını söyledi. “Dosyalar Meclis’e geldikten sonra Meclis müktesebatına girer. Her milletvekilinin incelemesine açılır” diyen Kart, aksi bir durumun milletvekilinin yasama yetkisinin gaspı olacağına  dikkat çekti.

184 milletvekili hazır

CHP, AKP iktidarının dört eski bakanı Egemen Bağış, Erdoğan Bayraktar, Zafer Çağlayan ve Muammer Güler’le ilgili yolsuzluk ve rüşvet dosyaları için TBMM’yi olağanüstü toplantıya çağıran 110 imzayı buldu. CHP’ye MHP, BDP ve Bağımsızlar da destek veriyor.
CHP’nin imzaları TBMM Başkanlığı’na vermesinin ardından olağanüstü toplantı için takvim başlayacak.

Tek gündem maddesi fezlekeler. Dört bakanla ilgili fezlekelerin TBMM Genel Kurulu’nda okunması için toplantı yeter sayısı 184’ü bulmak gerekiyor. Meclis’in ne zaman toplanacağı ise iç tüzük hükmüne bağlı. CHP, olağanüstü toplantı için 18 Mart’ı belirledi. Ancak, toplantının aynı gün olup olmaması TBMM Başkanı Çiçek’in kararıyla olacak. Meclis Başkanı Çiçek, iç tüzük gereğince, önergedeki çağrı talebini en geç yedi gün içinde yerine getirmekle yükümlü kılınıyor. Buna göre, toplantı CHP’nin belirlediği gün de yapılabilir. Ya da başvurusundan itibaren 7 gün içinde  hatta yedinci günde olabilir.

Başkanlık divanı yerine oturacak

Olağanüstü toplantılarda Başkanlık Divanı yerine oturuyor. Yani, toplantı yeter sayısı bulunursa Meclis Genel Kurulu, CHP’nin fezleke talepli gündemiyle toplanacak.

 Yakut mu?  Mumcu mu?

TBMM’nin nöbet çizelgesine göre, 18-19-20 mart tarihlerinde TBMM Genel Kurulu’nu Sadık yakut, 25-26 ve 27 Mart’ta Güldal mumcu yönetiyor.
Meclis’te olağanüstü toplantı çağrıları Meclis’in Anayasası olarak bilinen iç tüzük 7. Maddesiyle düzenleniyor. Madde  şöyle:


Tatilde veya ara vermede toplantı

MADDE 7– Türkiye Büyük Millet Meclisi, tatil veya araverme sırasında Cumhurbaşkanı veya Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı tarafından toplantıya çağrılması halinde, belirtilen gün ve saatte toplanır.
Cumhurbaşkanı, toplantı çağrısını doğrudan doğruya veya Bakanlar Kurulunun istemi üzerine yapar. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı doğrudan gerek görürse toplantı çağrısına karar verebilir. Üyelerin beşte birinin imzasını taşıyan gerekçeli önergedeki çağrı istemini ise en geç yedi gün içinde yerine getirir. Bu çağrılarda, toplantı gün ve saatinin ve bu toplantıyı gerektiren konunun belirtilmiş olması şarttır.

Birleşim yeterli çoğunlukla açılabildiği takdirde, Başkan, ilk önce çağrı yazısını okutur ve bu toplantıyı gerektiren konu görüşülür. Konu üzerinde gerekli işlemler tamamlanınca, Türkiye Büyük Millet Meclisi çalışmalarına devama karar vermediği takdirde, tatile veya aravermeye devam olunur. Yeterli çoğunluk sağlanamazsa çağrı düşer.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (18)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • olanlar görme mek18 Mart 2014 18:49

    Aaaaaaaaa .....canım ne fezlekesi bunlar ciddi iş hemen ortamı sulandıralım...taralelli maralelli ..safsatalarına başlayalım...

  • aaa14 Mart 2014 12:05

    Meclise gelemez bunlar , ya usul yönünden geri gönderirler gene son dakika yada meclisi birbirine katarlar oturumun tatil olması için genede okutmazlar onları bu soyguncular , çünkü çok korkuyorlar . haa mecliste okunmasa bile şu an fezlekeler internette zaten merak eden okuyabilir ... yüce divan da hepiniz hapsi boylarsınız inşallah ...

  • Nail13 Mart 2014 22:50

    Hepsini aslında teslimedebilseydi oy oranı yüzde 50 yi geçerdi

  • CAMİ DUVARI12 Mart 2014 15:20

    GÜNAHLARI OLSADA MİLLETİN GÖNLÜNDE ÇOKTAN DÖRDÜNCÜ ATATÜRK OLMAYI HAKETTİ AK PARTİNİN BAŞI. AMA NE YAZIK Kİ HER FANİ GİBİ SONU YAKLAŞIYOR. HEMDE KENDİ ELLERİYLE HATLI HAMLELERLE. EĞER SUÇLULARI KORURSA, CAMİ DUVARINA İŞERSE, SONU GELMİŞ DEMEKTİR.

  • NASİHAT12 Mart 2014 15:12

    Cahil, gittiği yoldan geri dönmez; nasihatlerden faydalanmaz.

  • NEFİ'S12 Mart 2014 15:12

    Cahil, rabbine karşı günah işlemekte nefsi isteğine boyun eğendir.

  • HATA12 Mart 2014 15:11

    Cahil hatasını tanımaz ve ona nasihat edenin sözünü kabul etmez.

  • CAHİL12 Mart 2014 15:11

    Cahil, suyu akmayan bir kaya, dalı yeşermeyen bir ağaç ve üzerinde ot bitmeyen çorak bir topraktır.

  • GÜNAH12 Mart 2014 15:11

    İnsanların en cahili (günaha) kaldığı yerden devam eden günahkardır.

  • AKİL12 Mart 2014 15:11

    Allah katında insanların en kötüsü cahildir. Zira cahil, Allah’ın, kullarına bağışladığı şeyden mahrum kalmıştır. O da akıldır.

  • VATANDAŞ12 Mart 2014 14:59

    herşey ayan beyan ortadayken, neyi kimden gizliyorsunuz? öyle anlaşılıyor ki kendinizle yüzleşmek istemiyorsunuz, başınızı kuma gömün dosyalardan gizlenmiş olursunuz...

  • cehalet12 Mart 2014 14:58

    Kişinin kendi ayıplarını bilmemesi ve geri almaya gücü yetmediği şeylerle dil yarası vurması, onun cahilliğine yeter.

  • KADINLAR12 Mart 2014 14:37

    Dün ekranlarda polisin kadınları yerlerde sürüklediğini ve kadınların ağlayarak bağırdıklarını görünce bunları düşündüm...Nasıl ki dinci istila işe kadının başıyla başladı...Cumhuriyeti geri almak da kadının o gözyaşıyla olacak...Göreceksin...Çünkü kadın erkeğe benzemez...Anneliği ona; acı çekmeyi de öğretti, korumayı da..Ve asla vazgeçmemeyi... BEKİR COŞKUN

  • ahmet şerif12 Mart 2014 14:31

    BENCE AKLANIP PAKLANMASI İÇİN BİR FIRSAT BU. SANIRIM AK PARTİNİN AKİL ADAMLARI HATALI HAMLE YAPMAZ. KANGREN PARMAĞI KESMEK ZORUNDASIN. EĞER KESMESSEN KOL VE SON OLARAK VÜCUT GİDER

  • BÜYÜK İSKENDER12 Mart 2014 14:29

    bÜYÜK iSKENDER HASTA YATAĞINADA YATARKEN YANINDAKİLERE ''Ellerim tabutun dışında kalsın ki, herkes bilsin: Bizim için en değerli şey olan zamanımız tükenince, boş ellerle doğduğumuz gibi, boş ellerle de gideriz. --------------------------------------------------------''' DEMİŞTİR.

  • SU12 Mart 2014 14:29

    SU AKAR KERVAN YÜRÜR MİSALİ

  • salman12 Mart 2014 14:21

    yaptık ama neden yaptık bir sorun bakalım

  • anonymous12 Mart 2014 14:14

    yahu neden korkuyorsunuz ? hani siz sütten çıkmış ak kaşıktınız.. Madem birşey yapmadınız bırakın fezlekeleri bi görelim.. Hakikaten birşey yapmadıysanız işte millette görür oyunuzda artar..Daha ne sizin için bir fırsat bu işte.. Haaaa fezlekelerde bütün pisliğiniz ortaya dökülecekse tabi engellemek lazım seçim öncesi iyi olmaz.. Gerçi korkmayın ya sizin seçmeniniz anlamaz zaten fezleke mezleke..Ona bunlarda yalan montaj diyin nasıl olsa inanırlar size..