E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAK Parti'den Antalya'da tarihi zafer---

AK Parti'den Antalya'da tarihi zafer

AK Parti'den Antalya'da tarihi zafer
02 Kasım 2015 - 05:26 borsagundem.com

Antalya'da 7 Haziran'da yüzde 34.96'yla 5 milletvekili çıkaran AK Parti, 1 Kasım'da oylarını yüzde 41.47'ye, vekil sayısını da 7'ye yükseltti

Tek başına iktidarı yakalayan Ak Parti, Antalya’da da tarihi bir zafere imza attı. 7 Haziran seçimlerinde Antalya’da yüzde 34.96 oy alarak beş milletvekili yakalayan Ak Parti dünkü seçimlerde çıtayı yükselterek oylarını yüzde 41.47’ye taşıdı ve milletvekili sayısını da yediye yükseltti. CHP oylarını bir miktar artırmasına karşın beş milletvekilliğinde kalırken, MHP ve HDP adeta hüsrana uğradı. MHP dramatik biçimde oylarını kaybederken, daha önce üç olan milletvekili sayısını da ikiye düşürdü. Parti olarak ilk kez 7 Haziran’da Antalya’dan milletvekili çıkartmayı başaran HDP ise dünkü seçimlerde aynı başarıyı gösteremedi ve parlamentoda temsil hakkını yitirdi.

Kesin olmayan sonuçlara göre, Ak Parti oylarında yüzde 7 oranında bir artış kaydedildi. Ak Parti Antalya’nın 19 ilçesinden 16’sından 1. parti olarak çıkmayı başardı. Geçerli oyların 565 binini alan Ak Parti oylarında 94 binlik bir artış gözlenirken, bu oyların büyük kayıplara uğrayan MHP ve HDP’den gittiği tahmin ediliyor. MHP kent genelinde 50 bin oy kaybederken, HDP’deki kayıp yaklaşık 20 bin oldu.

İlçelerdeki durum

CHP’nin yerinde saydığı Antalya seçimlerinde kentin en büyük altı ilçesinde de Ak Parti 1. parti olmayı başardı. Kentin varlıklı kesimlerinin oturduğu ve CHP’nin kalesi olarak bilinen Muratpaşa’da CHP oylarında bir puanlık artış kaydedilirken, Ak Parti yüzde 4 oranında artış gösterdi. MHP ise üç puan kaybederek yaklaşık 7 bin dolayında oy kaybetti. Yine kentin en büyük ilçesi olan ve HDP oylarının diğer ilçelere göre fazlaca olan Kepez’de ise neredeyse Ak Parti patlaması yaşandı. Sekiz puanlık bir artışla 24 bin yeni oy kazanan Ak Parti, bu başarıyı MHP ve HDP’den aldığı oylarla elde etti. MHP Kepez ilçesinde yüzde 4, HDP ise yüzde 2 oranında oy yitirdi.
Halen MHP’nin belediye başkanlığını elinde bulundurduğu Antalya’nın turistik ilçesi Alanya’da da Ak Parti yüzde 9 oranında oylarını artırarak büyük sürpriz yaptı. MHP bu ilçede yaklaşık 11 bin oy kaybına uğradı, HDP’de iki bin dolayında oy yitirdi. Antalya’nın emekli ve orta sınıfın yoğun yaşadığı konyaaltı ilçesinde ise CHP’nin oylarında yüzde 2’lik bir artış olurken, Ak Parti ilk kez buradaki oylarını yüzde 23’ten yüzde 27’ye taşımayı başardı.

Manavgat’ta sürpriz

Manavgat ilçesinde ise hiç beklenmedik bir sonuç ortaya çıktı. Belediye başkanlığını CHP’nin elinde bulundurduğu Manavgat’ta Ak Parti oylarını yüzde 44’e yükseltirken, en büyük darbeyi MHP yedi. 1 Haziran’da üçüncü sıradan MHP milletvekili olarak parlamentoya giren Tarkan Akıllı seçimi kaybetti. 
Özet itibariyle, CHP ve MHP’nin yerel iktidarlarının olduğu ilçelerde Ak Parti’nin oy patlaması yapması büyük dikkat çekti. 
Örneğin iki yıl önce CHP’nin 1. parti olarak belediye başkanlığını kazandığı Döşemealtı ilçesinde Ak Parti 47.84 oy alarak birinci parti olurken, CHP yüzde 29’la yerinde saydı, MHP ise dört puan kaybetti. Benzer bir durum da Kemer ilçesinde yaşandı. MHP’nin belediye başkanlığını elinde tuttuğu Kemer’de Ak Parti 7 Haziran seçimlerine göre oyunu yüzde altı artırdı, MHP burada yüzde 5 oy kaybederek üçüncü parti konumuna düştü.

Seçmeni neler etkiledi?

Antalya’da Ak Parti’nin tarihi bir zafere imza atması, seçim döneminde Ak Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ön planda çıkmasında yattığı söylenebilir. Propaganda döneminde hem genel başkan yardımcılığı hem de eski Dışişleri Bakanı sıfatlarını kullanan Çavuşoğlu, maliyetleri milyar dolarlarla ölçülen büyük proje vaatlerinde bulundu. 

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in Çavuşoğlu ile birlikte hareket etmesi seçmen üzerinde “devlet sözü” etkisi yarattı. Diğer partilerinin adaylarının söylem ve vaatleri hem cılız kaldı hem de geniş kitlelere ulaşamadı. Çavuşoğlu, yüksek hızlı tren, üçüncü havalimanı ve yeni otoyollar konusunda halkı inandırıcı bir propaganda yürüttü. 

Batı Akdeniz’de Ak Parti

Batı Akdeniz’in üç diğer kenti afyonkarahisar, Burdur ve Isparta’da da kazanan yine Ak Parti oldu. CHP’nin belediye başkanlığı seçimini kazandığı Burdur’da Ak Parti, dünkü seçimlerde CHP’nin neredeyse iki katından fazla oy alarak büyük sürpriz yaptı. 
7 Haziran seçimlerine göre Ak Parti Burdur’da oylarını yüzde 43’den yüzde 50’ye taşıdı. Bu sonuçla, Ak Parti üç milletvekilliğinden ikisini kazanırken, bir milletvekilliğini de CHP aldı. MHP ise bir milletvekilliğinden oldu. 

Isparta’da oylarını artırdı

Isparta’da ise yine Ak Parti oyunu yüzde 44’lerden yüzde 53’e çıkartırken, iki milletvekilliği kazandı. Diğer iki milletvekilliği ise MHP ve CHP arasında paylaşıldı. MHP Isparta’da yüzde 6 oranında oy kaybetti.

Afyon’da büyük fark

Afyonkarahisar’daki seçimlerin galibi de büyük oy farkıyla Ak Parti oldu. 7 Haziran’da yüzde 52’lik bir oy alan Ak Parti dünkü seçimlerde bu oranı yüzde 63’e çıkarttı ve üç milletvekilliği elde etti. Diğer milletvekilliğini CHP alırken, MHP yüzde 9 oranında oy kaybederek büyük düşüş gösterdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)