E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAflar dürüst mükellefi cezalandırıyor---

Aflar dürüst mükellefi cezalandırıyor

Aflar dürüst mükellefi cezalandırıyor
10 Ekim 2014 - 05:52 borsagundem.com

TÜRMOB Başkanı Sanlı, 1.5 yılda bir çıkarılan afların vergi ve sigorta primi ödememeyi alışkanlık haline getirdiğini söyledi

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği(TÜRMOB) Başkanı Nail Sanlı, Ekonomi Muhabirleri Derneği üyeleriyle sohbet toplantısında bir araya geldi. Aysel Alp'in Hürriyet'teki haberine göre Sanlı, kayıtdışı ekonominin kayda alınması için Türkiye'nin mutlaka harcamalar üzerinden bir sorgulama sistemi kurması gerektiğine dikkat çekti. "Türkiye'de bugün vergi kaçakçılığı devam ediyor çünkü kazanç üzerinden vergi topluyoruz. Oysa 'nereden buldun' tarzı bir sistemin kurulması lazım. 1983 yılına kadar Türkiye'de 'servet beyanı' vardı. Oysa 1983'te bu sistem kaldırıldığı için artık servetin menşei sorgulanamıyor, nereden buldun, diye sorulamıyor. Bu sistem yeniden kurulmalı" dedi. 
 
Sanlı, 6552 sayılı Torba Yasayı eleştirdi. Aflara karşı olduklarını vurgulayan Sanlı, "54 yıl içinde toplam 35 tane af ve af niteliğinde düzenleme yapılmış. Yani ortalama 1.5 yılda af çıkmış. Bu da iyi niyetli olmayan kişilerde vergi ve sigorta primlerini ödememe alışkanlığı yaratmış. Dolayısıyla bu tür aflar, vergi mükellefiyetini yerine getirmemeyi teşvik ederken mali dengeleri de bozuyor. Düzgün çalışan, kayıtlı iş yapan şirket ve kişileri cezalandırırken, kayıtsız olanları ödüllendiriyor. Haksız rekabet yaratıyor" dedi. 
 
Sanlı, aftan yararlanmak için başvuran sayısı ile borcunun tamamını ödeyen sayısı arasında çok ciddi bir fark olduğuna dikkat çekerken, "Son torba yasanın çıkma nedeni de bu zaten. Bir önceki yasadan yararlanmak için başvurduğu halde, taksitlerini ödemeyenler" diye konuştu. 
 
"ÇÖZÜM: DÜRÜST MÜKELLEFE ÖDÜL "
 
Sanlı, dürüst mükellefi cezalandıran bu aflar yerine, onları ödüllendiren bir sistemin kurulması gerektiğine dikkat çekti.

DENETLENECEK ŞİRKET SAYISI 700 BİNDEN 3500'E İNDİ

Türkiye'nin on yıl boyunca hazırlıklarını yaptığı Türk Ticaret Kanunu'nun çok önemli yenilikler getirdiğini belirten Sanlı, ancak yasanın en temel ayaklarının kesildiğini söyledi. Bunlardan birinin de 'denetim' olduğunu vurgulayan Sanlı, "10,5 yıllık bir çalışma idi. Türkiye'nin dünya markası oluşturması için için çok ciddi bir reform niteliğindeydi. Ancak yayınlandıktan çok kısa süre sonra veryansınlar yükseldi. Türk Ticaret Kanunu temel taşıyıcıları yok edildi. Bağımsız denetim bunlardan birisi idi. 700 bin şirketin denetimi öngörülüyordu. Ama denetim şartları değiştirildi ve denetlenecek şirket sayısı 3 bin 500'e indi" dedi. 
 
Sanlı, "Eski TTK'da şirketlerin murakıbı vardı. Bu kapsamda 90 bin anonim şirket denetim altındaydı. Bu düzenleme yerine eski TTK'daki murakıplık sistemi revize edilseydi bugünkü denetimden daha yararlı olacaktı" dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)