E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAfganistan yönetimi Taliban'a geçiyor---

Afganistan yönetimi Taliban'a geçiyor

Afganistan yönetimi Taliban'a geçiyor
15 Ağustos 2021 - 13:24 borsagundem.com

Afganistan İçişleri Bakanlığı, Taliban'ın başkent Kabil'e saldırılar düzenlediğini duyurdu

Ülkede Kabil hariç tüm büyük vilayet merkezleri ve sınır noktalarını ele geçiren Taliban'ın, Kabil'e yönelik saldırılar düzenlemeye başladığı bildirildi.

İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Taliban'ın, başkent Kabil'in kenar mahallelerine girmeye başladığı belirtildi.

Taliban'dan yapılan açıklamada ise başkent Kabil'in merkezinin güç kullanılarak ele geçirilmeyeceği duyuruldu. Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, Kabil'in yoğun nüfusu nedeniyle çatışmalara girmeyeceklerini, başkent merkezini müzakereler yoluyla almak istediklerini ve Taliban mensuplarına kent merkezinin giriş noktalarında beklemeleri emri verdiklerini açıkladı.

Mücahid, "İslam Emirliği, bütün savaşçılarına Kabil'in kapıları önünde durma ve şehre girme teşebbüsünde bulunmama emri veriyor. Hiç kimseden intikam alınmayacak. Askeri ve sivil alanda Kabil hükümetine hizmet etmiş olan herkes affedildi" dedi. Gerilim tırmanırken ABD ordusu, Afganistan'ın başkenti Kabil'deki büyükelçiliğini tahliye etmeye başladı.

Yönetimin devri için müzakereler başlıyor
Afganistan'da Taliban'ın başkente girmesinin ardından yönetimin devri için müzakerelere başlanıyor.
Afganistan İçişleri Bakanı Vekili General Abdul Settar Mirzakval, Twitter hesabında paylaştığı videoda, Taliban'ın başkente girmesinin ardından Kabil'e saldırılmayacağını ve yönetimin devri konusunda müzakerelere başlanacağını açıkladı.

Mirzakval, Kabil halkına seslendiği konuşmasında, "Afganistan İçişleri Bakanı Vekili sıfatıyla tüm emniyet güçlerinin, özel kuvvetlerin ve diğer personelin şehrin güvenliğini sağlamak için farklı yerlerde görevlerini sürdürmelerini emrettim. Halkımız hiç endişe etmesin. Şehirde şu an güvenlik sorunu yok" ifadesini kullandı.

Afganistan İçişleri Bakanı Vekili ayrıca başkentin kenar mahallelerine giren Taliban'ın Kabil'e saldırmayacağını belirterek, "Yönetim, barışçıl şekilde geçici idareye teslim edilecek. İktidar geçişi barışçıl şekilde gerçekleşecek" değerlendirmesinde bulundu.

Afganistan Savunma Bakanı Vekili Bismillah Muhammedi de yayınladığı video mesajında, Kabil'in güvenliğine dair teminat vererek, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin siyasi seçkinlere Taliban ile anlaşmaya varma yetkisi verdiğini ve bir anlaşmaya varılana kadar Kabil'e saldırı olmayacağını dile getirdi.

Afganistan İçişleri Bakanlığının mesajı, Gani'nin istifa edeceği yorumlarına neden olurken, Gani henüz resmi açıklama yapmadı.

Kabil düşüyor!

Taliban Kabil'e girdi

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali15 Ağustos 2021 23:19

    Ramboooo nirdesiiiin Allahbelanı virsin Ulen biroketle birorduyu yeniyordun niye gaçıyon leeen şerefsüüz Yanındaki adamlar çoluğu çocuğu bırakmış gaçıyor len benim Mehmedimi koruyacak sizin gibi hırboları Korede yediğimiz kazığı ordadamı yiyelim leeen

  • Ali15 Ağustos 2021 19:03

    Reis şimdi kapımız açık, bütün afkan kardeşlerimizi bekliyoruz der. 40 milyar dolar da onlara harcar. İban numarasını hazırlayın.

  • Hakkı15 Ağustos 2021 15:28

    Gani denilen coni işbirlikçisi zaten korkuluktu, yakın çevresinde bile hanımından başka kimsenin olmadığı bir korkuluk. Coni tabanları yağlayınca sap gibi ortada kaldı, muhtemelen efendisi coni abd.ye götürür, ölmeyecek kadar kemikle besler,,, İşbirlikçi hain Afganistan da kalamaz/yaşatmazlar.

  • vatandaş15 Ağustos 2021 14:29

    adamlar rusayyı perişan etti abd yi perişan etti sıra çinde ,ya bizim askerler ne olacak bu katil sürüsünün bu müslümanlıkla alakası olmayan canilerle bizim askermi karşılaşacak 

  • hım15 Ağustos 2021 15:10

    talibanı kuran zaten abd ruslarla savaşsın diye abd çıkınca ruslar yine döner kabile

  • tekin değil15 Ağustos 2021 14:15

    Afganistanda neler oluyor? Abd çin'in nüfuz alanına müdahil olup o bölgede güçlü bir müttefik istediği için hindistanı destekliyor ancak hindistan ile pakistan düşman devletler pakistanda buna cevaben abd'nin müttefiği olan afganistan yönetimini zor durumda bırakmak için talibana destek veriyordu ve taliban en sonunda yönetimi ele geçirdi . Bundan sonra ne olur iki senaryo var birincisi ya abd tekrar afganistana girecek tabii pakistan ile ilişkileri dahada ilerlettikten sonra ya da afganlılar ve pakistanlılar büyük bedeller ödeyecek afganistana açik açık pakistana da üstü kapalı yaptırımlar uygulanacak .ben ikinci senaryonun olma olasılığının daha kuvvetli olduğunu sanıyorum bundan sonra sokaklarda bolca afgan ve pakistanlı göreceğiz sanirım.

  • Mucise Reis ;)15 Ağustos 2021 13:34

    Afgan milleti gün bugun. Bugun 15 Temmuz değıl ama ağustos. Ey afganlılar. Darbe girişimine seyiricimi kalacaksınız ? 17 ağustos ruhu ile kefenleri giyip Talibana karşı devletinizi koruyunuz. Nerede 15 ağustos ruhunuz ? ha bire kaşıyorsunuz : ))  . Afganistan cumhurbaşkanı GANİ yi eniştesi arar umarım.  Ey GANİ başken gidiyor, haberin var mı? 

  • Baytar15 Ağustos 2021 15:21

    Bu Ağustos gününde üşüttün galiba. Mazharosman sana şifa arar, bulur mu???