E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAçığa satışsız borsa olmaz---

Açığa satışsız borsa olmaz

Açığa satışsız borsa olmaz
26 Haziran 2020 - 08:44 borsagundem.com

Ekonomist Ali Ağaoğlu ile gazeteci Hakan Güldağ, son haftaya damgasını vuran MSCI raporunu değerlendirdi. Raporun piyasadaki harekete dikkat çektiğine ve güven uyarısı yaptığı belirtildi.

Ekonomist Ali Ağaoğlu ile gazeteci Hakan Güldağ, MSCI raporunu ele aldı.

Güldağ: MSCI’dan bir rapor geldi.Hafif şok etkisi yarattı. Belki zamanlamadan...

Ağaoğlu: Zamanlama manidar denir ya… Ama diyemeyeceğim. MSCI’ın özelliği birçok yatırım fonunun takip ettiği endeksler olması ve yatırım fonlarının bu endekslere göre yatırım yapması… Fonlar, MSCI’daki ağırlığınıza göre yatırım yapıyor. MSCI Türkiye endeksi var, MSCI Gelişmekte Olan Ülkeler endeksi var. Herkes için bilgi veriyor...

Güldağ: 'Rating'ci değil ama...

Ağaoğlu: Değil ama ülkelerdeki piyasalara ulaşım imkanları, o piyasaların yatırımcılara ne kadar kolaylık sağladığı veya zorluk çıkardığı ile ilgili endeksler yaratıyor. Yatırım notu vermiyor ama finansal piyasalara ilgili yatırımcılara bilgiler veriyor.

Güldağ: Ne diyor bizim için?

Ağaoğlu: Türkiye finansal piyasalarına ulaşılabilir ülkeler sınıfındaydı. Hem TL’nin konvertibl olması hem de borsamızın takas saklama mekanizmaları sayesinde. Yine, son zamanlardaki en güzel haberlerden biri TL bonolarının Euroclear’da takasının yapılması olmuştu. O nedenle bu haberin üzerine, MSCI raporu gelince, biraz şaşırttı.

Güldağ: Ani mi oldu?

Ağaoğlu: Borsada şubatta aldığımız kararlardan sonra ani değil aslında, bu gelecekti. Rapor biraz borsayı ilgilendiriyor, çünkü borsa endeksleri üzerine konuşuyoruz. Borsada açığa satış yasaklandı. Arkasından TL takası ile ilgili bir takım problemler çıktı. MSCI, SPK’nın ve BDDK’nın almış olduğu önlemler, Türk finans piyasalarında ulaşılabilirlikle ilgili sorunlar çıktığını söylüyor. Yabancı yatırımcıların buraya kolaylıkla gelip alım satım yapmalarıyla ilgili endişelerinin arttığı söylüyor.

Güldağ: Arttı mı peki?

Ağaoğlu: Aslına bakarsan arttı. Bütün dünyada açığa satış bazı ülkelerde önlem için yasaklanıyor. Ama açığa satışın kendisinin, uzun süre yasaklanması hatalı bir iştir. Bunun bir strateji haline gelmemesi lazım. Daha evvel konuştuğumuz swap köprüsünün yıkılması da aynı konu. Swap hem likiditeyi etkileyen bir konu hem de piyasalara ulaşım açısından o köprünün kurulması lazım ki biz kolaylıkla finansmanlara ulaşalım. Şimdi burada hisse senetleri için böyle bir takım sorunlar olunca MSCI, böyle bir uyarıda bulunuyor. Haklılar. Çünkü şu anda borsada sürekli yukarı çıkan, yeni yatırımcıları cezbeden ama bence tehlikeli bir artışa doğru gidiyor olabileceğimiz endişesini uyandıran bir hareket var. Tüyoyu alan borsada işlem yapmaya başladı. Hatta Finansal Okuryazarlık Derneği (FODER) bu konuda ‘burası bir kumarhane ya da oyun yeri değildir. Burada yatırımlar farklı şekilde yapılmalı’ diye güzel bir açıklama yaptı. Buna ihtiyaç duyulan bir hareket var. Yeni yatırımcıları uyarılması gerekti.

Güldağ: Borsaya ilişki, manipülasyon ve diğer uyarılar çok yerinde. Ama yabancı yatırımcının Türkiye piyasalarına ulaşamaması gibi ortada bir sorun göremiyorum...

Ağaoğlu: Aksine, değişen çok temel bir şey var. Televizyonda ekonomi programları ‘bugün borsalar yükseliyor, iyi haberle başladık güne’ diye açılıyor. Burada büyük bir yanlış var. Yatırım tercihi burada çok önemli. Sen borsanın yükseleceğini düşündüğün bir yerde, ben tersine borsanın düşeceğine inanabilirim. Sen parayı verip yükselişe pozisyon alırsın. Ben tersini düşünüp açığa satabilirim. Veya kontratlarda sen uzun pozisyon alırsın ben kısa pozisyon alırım. Bu fiyatın dengelenmesine yardımcı olur. Tek yönlü hareketi engeller. Aşağı doğru da tek yönlü hareketi engeller. Açığa satıp, sonra zarar ettiğini anlayan birisi ‘burası olmaz’ deyip almaya başladığında kapatmaya karar verir. Bu sefer yükselişi daha da hızlandırır. Açığa satış borsaların olmazsa olmazıdır. Benim algıladığım, uyarıda şu var: "Siz bu tip yasakları uzun süre devam ettirirseniz. a) Suni fiyat oluşuna yol açıyorsunuz. b) Kötü bir mesaj veriyorsunuz piyasaya, kendinize güvenmiyorsunuz demektir. Aslında MSCI’nın uyarısının arkasındaki şey, ‘siz kendinize güvenmiyorsunuz, siz güvenmiyorsanız biz size hiç güvenmeyiz’ mealinde basit bir şey söylüyor bu yorum.

Güldağ: Peki ne bekliyorsun?

Ağaoğlu: Bu sohbet yayınlandığında belki bu açığa satış yasağı kalkmış bile olabilir.

Güldağ: Bakalım, görelim derim.Zira şu sıralar yabancının gelmesini isteyen bir halimiz yok. MSCI raporunun ekonomi yönetimini çok da rahatsız ettiğini düşünmüyorum...

Ağaoğlu: Fakat o zaman gittikçe içine kapanan bir ekonomi, girişi kolay çıkışı zor bir piyasa haline geliyoruz. Açığa satış çok kıymetli bir şeymiş gibi söylemiyorum. Yarattığı algıyla ilgili sorun var. Bu kadar uzun süre kendine güvensiz tavır sergilemeye hiç gerek yok.

Güldağ: 'Biz bize yeteriz' yaklaşımı açısından söylüyorsan, katılırım. Dik durmak, moral vermek açısından bu tür söylemler önemli. Ancak, ekonomimizin yapısına, üretim desenimize, kaynaklarımıza baktığımızda, Türkiye'nin içine kapanarak gelişemeyeceği ortada. Kendimizi korumaktan çok büzüşürüz.

Ağaoğlu: İçine kapanan bir ekonomi yaratırsak, bir süre sonra dünyadan talep ettiğimiz mal ve hizmetleri satın almakta zorluk yaşayabiliriz. Bankalarımıza gelen uyarı, 'evet biz içerde BDDK düzenlemeleri ile bu işi bir süreliğine halledebiliriz ama yarın bunların sendikasyonları var. Uzatılma ya da yenilenme dönemlerinde oranlar düşer. Böylelikle net döviz ödeyecisi olursunuz. Özellikle dış ticarette akreditif başta olmak üzere uzun vadeli satın almaları destekleyen yurtdışından gelen bankacılık desteği azalır. Süresi kısalır, pahalanır. Bu uyarıları hiç kaale almamak, bize kısa vadede faydası varmış gibi görünse de, bir süre sonra vadeli mal alamadığınızda peşin vermek zorunda kalırsınız.

TCMB faizi değiştirmedi, bir merkez bankası refleksi verdi

Güldağ: Kredi hacmi müthiş artıyor. Elimizdeki son 13 haftalık verilere bakınca, kamu bankalarının kredi hacmi yüzde 123 büyümüş. Müthiş bir hız. Özel bankalarınki ise yüzde 35. Ama enflasyonun yüzde 11 civarında olduğunu dikkate alırsak, özel bankaların kredileri de gayet hızlı büyüyor. Kredilerin yaygınlığı da iyi görünüyor. İller bazında da, birkaçı hariç sektörler bazında da. İşte Türkiye İş Bankası, Türkiye İhracatçılar Meclisi ile protokol yaptı. 500 milyon liralık kredi için. Kadın ihracatçılara özel faiz indirimi de yapılacak. Otomobil satışlarına, konut satışlarına bakarsan, her tarafımız kredi oldu. Rahatladık bir nevi. Ama bir bakıyorsun, birinci elde kimi markaları listeye girip alabilenler, yüzde 20-30 fazla fiyata ikinci elde satabiliyor. Konut fiyatları da adeta 'uçtu'. Bir ay bile olmadan yüzde 20 civarında ortalama artış var fiyatlarda. Kredi hacmindeki artışı, hem geri ödeme sıkıntıları yaratacak boyuta gelmeden, hem de enflasyonu yukarı zorlamadan makul seviyeye çekmek doğru olacak.

Ağaoğlu: S&P'nin bankalarla ilgili son açıklamasına bakarsan, 5 birim kredinin 1’inin dönmemesinden bahsediyor. Bu bankacılık sistemini sermayelerini çok ciddi zorlar.

Güldağ: Bu çerçevede Merkez Bankası'nın politika faizini değiştirmeyerek, 8.25'te tutmasına ne diyorsun?

Ağaoğlu: Doğrusu ben indirmesini bekliyordum. 'İş gören' faize, piyasa faizine bakınca indirmesi makuldü de. Merkez Bankası, enflasyonun inişe geçtiğini görmeden harekete geçmeyeceği mesajını verdi seviyeyi koruyarak. Bir Merkez Bankası refleksi gösterdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (29)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kına yaksınlar26 Haziran 2020 22:22

    Düşsün de kına yaksınlar

  • Halil 26 Haziran 2020 15:06

    Adam yurt dışından geliyor,dövizini bozdurup dövizi düşürüyor, yavaş yavaş içeride hisse alıyor Sonra birden bire açığa satış yapıyor sonra düşük fiyattan döviz alıyor. hem hisse senedinden hem dövizden kazanıp yurt dışına çıkıyor. Oh ne ala. Tekrar tekrar yapılan bu işlem hem küçük yatırımcıya zarar hem dövizde oynaklık. Piyasaya güven sıfır. Açığa satış yok! Küçük yatırımcı borsada mı. Borsada. Doğru olan açığa satışın OLMAMASIDIR.

  • HASAN TOSUN26 Haziran 2020 14:36

    AÇIĞA SATIŞ TAMAMEN YASAKLANMALI,ÇÜNKÜ BORSA KUMARCILARIN SPEKÇİLERİN ELİNDE OYUNCAK OLUYOR,SAYIN AĞAOĞLU İŞİNE GELMİYOR,DEMEKKİ SENDE AÇIĞA SATIŞ ALIŞ YAPMIŞSIN TADINI UNUTAMAMIŞSIN

  • Kaçan Grup26 Haziran 2020 13:10

    açığa satış olmasın diyen embesiller , sonsuza kadar yükselecek mi sanıyorsunuz. 

  • Numan26 Haziran 2020 22:05

    Hakaret kötü söz sahibine gider bu kadar yatırımcıyı embesil görmek aynada kendini görmektir kıyakçılar taşaronluk yapan kendini ekenomist diye lanse eden ler artık istediğiniz gibi at oynatamayacak milleti kandıramıyacaksınız.

  • The broker 26 Haziran 2020 17:39

    Embesil, açığa satışın olmamadı, borsaların sürekli çıkışı yapar demek olduğunu söyleyen yok! Borsa açığa satış olmadan da dengeli düşer veya çıkar. Açıpa satış Büyük financıların küçükleri ezmemesi demek. Ve en ufak ekonomik sosyal siyasal olumsuzlukta iyi niyetli olmayan büyük piyasa oyıncularının hisseleri kolaylıkla aşırı aşağı basmalarına olanak sağlamadı demek. Ekonomik sosyal siyasal olumsuzluklarda borsa düşer ama finans gücğ yükwek bu adamlar fiyata hemen en dip çekip en ucuza toplama hesabı yapar.

  • !!??26 Haziran 2020 15:10

    Hakarete gerek yok. Terbiyenin düzeyini burada ifşa etme

  • abdi26 Haziran 2020 15:01

    EMBESİL SENİN SOYADINDIR VEYA SOYUNDUR PİSLİK

  • ..26 Haziran 2020 12:49

    açığa satış eninde sonunda açılacak. boşuna ağlamayın. yararlı birşey piyasa için

  • Emrah26 Haziran 2020 12:38

    Açığa satış olmamalı olsun diyeninde art niyetlidir hiç bir şeyden anlamıyordur cahildiir yada hırsız ne derseniz diiyen herşey mubahtır adeletli olan yerde bol bereket vardır kazanç vardır hırsızlıkla iş yürümez böyle kazanmayın öğrenin artık

  • kenan26 Haziran 2020 11:48

    Açığa satış olsaydı, simdi bu kadar yükselişten sonra, en az 4 taban yapardı. açığa satarken de bunlar para kazanıyorlar robotik işlemler ile ,altlara alış yazarak kademe kademe açığa satış yapılırsa, her kademeden üstüne verilen lotlarda bunların cebine kar olarak geliyor tabiii bunu robotik işlemle hızlı bir şekilde yapabilirsiniz peki ya küçük yatırım cı bunu yapabilir mi?

  • Halil 26 Haziran 2020 15:08

    Sen doğruyu söylüyorsun. Açığa satış olduğu an ben borsadan ayrılırız.

  • selim26 Haziran 2020 11:36

    aciga satis siz olmazmis , neden olmasin adamin elinde mal yok mal satiyor ,  ya boyle birsey olabilirmi , elinde olmayan birseyi satip para kazanmak kaybetmek , boyle adamlarin borsada isi ne , ruletin yanina  git rulet cevir

  • salim26 Haziran 2020 11:35

    Ali boşuna okumuşsun,,o diplomayı kim verdi sana.

  • erdi26 Haziran 2020 11:34

    AÇIĞA SATIŞ,HIRSIZLIKTAN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİL.OLMAYAN HİSSENİ SATIYORSUN,,PİYASALARI MANİPİLE EDİYORSUN,,ELDE OLAN HİSSENLE SATSAN DAHA İYİ DEĞİL Mİ?SPK EN DOĞRUSUNU YAPIYOR ŞU ANDA.YABANCILAR DA GELMESİN,DEFOLSUN GİTSİN.

  • Yorum26 Haziran 2020 11:13

    Mscı raporuna sokayım ali sana bişey olmasın

  • Keriz Sever26 Haziran 2020 10:56

    Yani demiş ki babalara para kazanma yollarını tıkarsanız size gelmezler,bunu hafif tabir ile söyledim siz anlayın hani varya bir söz eşeğin önüne ot atmaz heh aynısı işde,aç yüzde yirmi marjı aç açığa satışı o 1-2 liradan 40/50 liraya gitmiş hisselerde bir başlasınlar açığa satmaya bütün yerli dökülsün alsınlar mallarını bedavaya anlayın işde.

  • Omer26 Haziran 2020 09:59

    Finasal piyasalarda açığa satış, kredili işlemler, kaldıraçlı işlemler patronların ve büyük para babası finans oyuncuların küçük yatırımcıları ablama aygıtlarıdır. Ağa çok miktar küçük balığı toplayıp, birden ağı çekip hepsini palazlanacak kadar çok sayıda balığı avlama düzeneğidir! Küçük yatırımcılatın aleyhine durumdur. Piyasaya hskim büyük oyuncuların ise avını daha verimli kulma duzeneğidir.

  • Hakan26 Haziran 2020 10:33

    Doğru söze ne denir....

  • The broker26 Haziran 2020 09:52

    Açığa satış ve kredili işlem borsayı kumar akanına dönüştüren işlemlerdir. Yada büyük balığın çok sayısa küçük balığı bir anda yutmasına olanak veren durumfır. Borsa bir yatırım aracı ise bu tür işlemlerden men edilmeli.

  • Ibo26 Haziran 2020 09:47

    Hani borsa yatirim yeriydi aciga satis yerimimilletin hakkini yemeyin ah almayin

  • mali26 Haziran 2020 09:33

    Olmayan malı alıp satmak =hırsızlık, kumar.

  • Okie Dokie26 Haziran 2020 09:31

    Açığa satış derhal geri gelmeli. Benim gibi yabancı para babaları sırf bu yüzden BİST'e gelmiyor. Aselsan olmuş 32TL. Ne güzel de ekmek çıkardı bize buradan. Ilık ılık yumuşak yumuşak acıtmadan incitmeden akardık. E açığa satış olmayınca şişir babam şişir tabi. Tanrı bizleri kutsasın kardeşlerim. Amen.

  • ergn26 Haziran 2020 11:01

    Okie bir psikopattır kaale almayın...Borsada düzüle düzüle kafayı yemiş zavallı.

  • Çakma okie26 Haziran 2020 10:34

    Bravooooo😀😀😀😀

  • Kaçan Grup26 Haziran 2020 09:29

    açığa satış olmalı. açığa satışı olmayan borsa freni olmayan kamyon gibidir, düz yolda sorun yaşamazsınız belki ama eninde sonunda şarampole yuvarlanırsınız.

  • ALİ DAYI26 Haziran 2020 14:53

    TAM TERSİNE AÇIĞA SATIŞ FRENİ PATLAMIŞ TIRDIR.BAŞKASININ MALINI İZNİOLMADAN NASIL SATIYORSUNUZ,ÜSTELİK PARANIZDA YOK,BEŞ PARASIZ  BAŞKASININ MALINI SAT PARA KAZAN DEYYUSLER ŞEREFSİZLER

  • thore26 Haziran 2020 09:16

    olur olur bal gibi olur.22 yıllık borsacıyım daha açığa satışı denemedim bile.Millete olmayan hiseni yükle.Haram haram.Açığa alışta olmamalı.Parası vrsa alsın yoksa otursun oturduğu yerde.Kumarhane mi burası.

  • Hakan uz26 Haziran 2020 09:01

    Açığa satışla spekilatörlerin ekmeğine yağ sürüyorlar.parası olan alıp satsın milleti batırmaktan başka bi işe yaramıyor açığa satış