E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAçığa satışçıların hedefi olan yatırımcıdan hodri meydan---

Açığa satışçıların hedefi olan yatırımcıdan hodri meydan

Açığa satışçıların hedefi olan yatırımcıdan hodri meydan
18 Ağustos 2021 - 14:12 borsagundem.com

Ünlü teknoloji yatırımcısı Cathie Wood ARK Innovation’a yönelik açığa satış hamlesinde bulunan yatırımcılara meydan okudu. Wood ünlü yatırımcı Michael Burry gibi isimlerin piyasayı yanlış değerlendirdiği belirtti.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalarda teknoloji fonlarına ilişkin baskı artarken dünyanın en popüler teknoloji fonlarından olan ARK Innovation’ın Kurucusu Cathie Wood’dan önemli bir açıklama geldi.

Geçtiğimiz gün dünya basınında yayılan haberlerde ünlü borsa uzmanı Michael Burry’nin ARK Innovation’a karşı açığa satış hamlesi gerçekleştirdiği belirtilmişti. Burry’nin yatırım şirketi Scion Asset Management’ın finansal raporlamalarında popüler teknoloji fonundan 2.355 hisse için opsiyonlu kontrat yapıldığı görülüyordu. Bu pozisyonun değerininse 31 milyon dolara yaklaştığı görülüyordu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Wood, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Burry’nin açığa satış hamlesine ilişkin eleştirilerde bulundu.

Ünlü fon yöneticisi, “Michael Burry’nin temellere dayalı başarılı hamleler yaptığını ve emlak/mortgage piyasasında yaklaşmakta olan felaketi önceden sezdiği konusunda hakkını vermem gerek. İnovasyon alanındaysa patlayıcı biçimde gerçekleşen büyümeyi ve yatırım fırsatları yaratan temelleri anladığına inanmıyorum” dedi.

Michael Burry’nin 2008 Küresel Finans Krizi sırasında mortgage destekli varlıklara yaptığı açığa satış hamlelerini ile dünya çapında ün kazandı. Burry’nin hisse senedi yatırımlarını konu alan Hollywood yapımı ‘The Big Short’(Büyük Açık) filminde başarılı yatırımcıyı Hollywood yıldızı Christian Bale canlandırmıştı.

Yıldız yatırımcıdan teknoloji devine açığa satış hamlesi

Wood’un ünlü teknoloji fonu ARK Innovation ise 2020’de yaklaşık %150’lik geri dönüşüyle adından söz ettirmişti. Fonun, salgın sırasında gelişen Zoom ve Teladoc gibi hisselerde büyük yatırımları mevcuttu. Borsa yatırım fonu, Wood'un popüler YouTube kanalında üzerinden bireysel yatırımcılara da ulaştı. Perakende yatırımcılar hisse senetleri piyasasındaki devrim niteliğinde değişimden kendilerine düşen parçayı almayı umut ediyordu. FactSet verilerine göre fonun yönetim altındaki varlıkları şu anda 22,5 milyar dolar civarında.

ARK Innovation fonu her ne kadar Reddit yatırımcıları gibi perakende yatırımcılar tarafından oldukça ilgi görse de bazı yatırımları yüksek değerlemeler gerekçesiyle tartışma konusu haline geldi. Fonun bazı hisse senedi yatırımları çok sınırlı miktarda kâr oluşturuyor ya da hiç kâr getirmiyor.

Yatırımcıların 2021'in ilk yarısında değerinin altındaki hisselere yönelmesiyle ve teknoloji hisselerinden çıkmasıyla Wood'un amiral gemisi fonu, Mayıs ayında dibe vurdu. ARK Innovation ikinci çeyreği %9'luk bir artışla tamamlasa da bugüne kadar %6'lık düşüş gösterdi.

Wood Twitter üzerinden yaptığı açıklamalarda, “Bizim görüşümüze göre, ARKInvest'in araştırmaya odaklandığı inovasyon patlamasının tohumları 20 yıl önce teknoloji ve telekom patlamasıyla birlikte ekildi. 20 yıldan fazla bir süredir ortaya çıkan bu teknolojiler, önümüzdeki 10 yıl boyunca dünyayı dönüştürecektir. Eğer haklıysak, yeni teknolojilerin oluşturduğu fırsatlara yönelik makro ölçekte kayda değer bir hamle yapılmadığı müddetçe gayrisafi yurtiçi hasıla ve gelir büyümeleri azalmayı sürdürecektir. Bu ortamda inovasyona dayalı stratejiler ayırt edici hale gelecektir” ifadelerine yer verdi.

Yıldız yatırımcı açıklamasının devamında şu ifadelerde bulundu:

“Emtia fiyatlarındaki deflasyon döngüsel ekonomiyle bağlantılıdır. Ancak bu deflasyon teknoloji tarafından uzun vadeli bir şekilde başlatılan yıkıcı inovasyon ("iyi deflasyon") ve yaratıcı yıkım ("kötü deflasyon") baskılarına katkıda bulunuyor.

“Mayıs ortasından bu yana bir dizi emtianın fiyatında kırılmalar görülüyor: Kereste’de 65-70%, bakır fiyatlarında %10-15 ve petrol fiyatlarında %10’luk düşüş gibi. Dolardaki beklenmedik artış da emtia fiyatları için de negatif bir etken. Şimdiyse yeni otomobil satışları için önde gelen bir endeks olan ikinci el otomobil endeksi Mannheim’de kayma gözlemleniyor.

“Çoğu ayı piyasası destekçisi enflasyonun hızlanmaya devam edeceğine, yatırım vadesi tercihlerinin kısalacağına ve hisse değerlemelerinin yok olacağına inanıyor gibi görünüyor. Enflasyondaki yükselişin tedarik zinciri nedeniyle kısa vadeli bir patlama olduğuna inanmamıza karşın, hem hisse senetleri hem de tahviller Mart ayından bu yana takdir görmeyi sürdürdü.”

Wood yüksek enflasyon beklentilerine karşı çıkan birkaç yatırımcıdan birisi. Birçok piyasa katılımcısı fiyatların artmasından endişe ederken, ARK Invest'in Kurucusu emtia fiyatlarında bir kırılma, Washington'daki vergi politikasında bir kilitlenme ve inovasyon eğilimlerinin yükselmesi nedeniyle deflasyon beklentilerini öne çıkarıyor.

ESG yatırımcıları teknoloji balonundan ders almalı

 

Tencent'in karı beklentileri aştı

 

Döviz piyasalarının önündeki yeni risk

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)