E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAçığa satışçılara büyük darbe: 81 milyar dolar---

Açığa satışçılara büyük darbe: 81 milyar dolar

Açığa satışçılara büyük darbe: 81 milyar dolar
30 Ocak 2023 - 17:10 borsagundem.com

Ocak ayında küresel borsaların yükselmesiyle birlikte açığa satışçılar da 81 milyar dolar zarar etti. Yatırımcılar piyasalardaki toparlanmanın yatırımcıları açığa satış sıkıştırmasına zorladığını belirtiyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsaların 2023’teki geri dönüşü açığa satışçılar için oldukça kötü bir haberdi. Zira açığa satışın doğası gereği borsalardaki yükseliş söz konusu yatırımcıların tökezlemesi anlamına geliyordu. 2022 yılında elde ettikleri olağanüstü getirilerin ardından küresel borsaların kayıplarının bir kısmını telafi etmesiyle açığa satışçılar ocak ayını büyük kayıplarla bitirmeye hazırlanıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, borsa çevrelerinde ‘shortlamak’ olarak da bilinen açığa satış işlemleri, bir yatırımcının bir komisyoncudan hisse ödünç alması ve daha sonra hisse senedini daha düşük bir fiyata geri alma umuduyla satması anlamına geliyor. Bu stratejinin en başarılı performansı gösterdiği zamanlar genelde piyasalarda düşüş atmosferinin görüldüğü zamanlardır. Zira düşen Hisse senedi değerleri yatırımcının aradaki fiyat farkından kâr elde etmesi anlamına gelir.

Wall Street Journal’ın haberinde ABD borsalarında Russel 3000 Endeksi’nde en çok açığa satışı yapılan 50 hisse senedinin takip edildiği bir Goldman Sachs göstergesine dikkat çekiliyor. Endeksteki hisse senetleri bu yılın başından perşembe gününe kadar %15 ortalama yükseliş gösterdi. Açığa satışı en çok yapılan 50 Hisse senedinin performansı S&P 500 Endeksi’nin %6’lık performansını dahi geride bıraktı.

2022 yılında çöküşe geçen diğer hisse senetleri de son dönemde güçlü performanslarıyla dikkat çekiyor. Elektrikli otomotiv devi Tesla’nın hisseleri ocak ayında şirket tarihinin en kötü yılından %44’lük bir ralli gerçekleştirdi. Bu arada geçen yıl kan kaybeden kripto para borsası Coinbase Global’ın hisseleri ise %73 yükseldi.

WSJ haberine göre, S3 Partners’tan Ihor Dusaniwski ağır kayıplara maruz kalan açığa satışçılar aktif pozisyonlarının sayısını azalttığını belirtiyor. Dusaniwsky, hisse senetlerine karşıt yatırım yapan yatırımcıların, 2022'de 300 milyar dolarlık kazanç biriktirdikten sonra, bu ay perşembe gününe kadar açığa satış pozisyonlarında 81 milyar dolarlık zarar ettiklerini söyledi.

Yatırımcılar ve analistler, rallinin birkaç değişken tarafından yönlendirildiğini söylüyor. Enflasyonun yavaşladığına dair işaretler, yatırımcılar arasında ABD Merkez Bankası’nın (FED) yılın ikinci yarısında faiz oranlarını yükseltmekten düşürmeye geçeceği yönündeki beklentileri artırdı. Bu durum piyasa genelinde özellikle riskli varlıkların desteklenmesine oldu. Analistler söz konusu tablonun muhtemelen açığa satışçıları pozisyonlarını kapatmaya zorladığını söyledi. Borsalardaki yükseliş trendi nedeniyle yüksek miktarda kayıplara maruz kalan açığa satışçılar Wall Street çevrelerinde ‘açığa satış sıkıştırması’ denen bir durumla karşı karşıya kaldı.

UBS Küresel Servet Danışmanlığı Amerika Hisse Senetleri Başkanı David Lefkowitz, “Hisse senetleri piyasasındaki performansın tam aksini görüyoruz. Geçen yıl en kötü performans gösterenler bu yıl borsalarda liderliği üstlendi. Bazı risklerin azalıyor ve açığa işlemlerin bazıları örtülüyor gibi görünüyor” ifadelerine yer verdi.

Yatırımcılar ABD Merkez Bankası’nın (FED) çarşamba günü açıklayacağı faiz kararına odaklanmış durumda. FED’in faiz oranlarını çeyrek baz puan artıracağı öngörülüyor. FED faiz artışlarındaki hızın yavaşlaması da yatırımcıları umutlandıran faktörler arasında.

Yine de bazı yatırımcılar spekülatif varlıkların uzun süren rallisinden dolayı endişeli. Zira söz konusu varlıklardaki sıkılaşmanın kaybolması FED’in enflasyonla mücadelesini zorlaştırabilir. Bir kesim yatırımcı ise açığa satış sıkıştırmaları tarafından yönlendirilen bir rallinin gerçekleştiğini, FED’in para politikasında beklenenden daha agresif olduğunu kanıtlaması durumunda rallinin hızlı bir şekilde terse döneceğini ve bu hisselerin de söz konusu geri dönüş karşısında savunmasız kalacağını öngörüyor.

Lefkowitz konuyla ilgili açıklamasında, “İnsanlar artık yumuşak iniş ihtimalini fiyatlandırmak konusunda daha istekli. Benim anlamakta zorlandığım şey FED’in bu duruma nasıl tepki vereceği. Eğer ekonomik büyüme piyasaların birkaç hafta önce öngördüğünden daha sağlam kalırsa gerçekten de enflasyonu FED’in hedeflediği noktaya indirebilir miyiz?” ifadelerine yer verdi.

Piyasanın beklentileri hakkında daha iyimser olan yatırımcılarsa, en kötü senaryoların önerdiği derin ve uzun vadeli bir resesyonun geçmiştekine göre daha az olası göründüğünü söylüyor.

ABD ekonomisi şimdiye kadar çoklu faiz artışları karşısında dirençli olduğunu kanıtladı. ABD Ticaret Bakanlığı’nın perşembe günü yaptığı açıklamada, ülkedeki gayri safi yurtiçi hasılanın dördüncü çeyrekte yıllık %2,9 oranında sağlam bir şekilde büyüdüğünü söyledi. Söz konusu oran üçüncü çeyreğe göre bir miktar yavaşlamayı ancak ekonomistlerin beklentilerine göre daha hızlı bir büyümeyi işaret ediyor.

Yatırımcılar ayrıca güçlü bir ABD işgücü piyasasına ve Çin'in yeniden açılmasına da dikkat çekiyor. Sermayeyi 2022’de oldukça popüler olan portföy savunma odaklı hisse senetlerinden çıkarmak isteyen yatırımcılar hırpalanan teknoloji hisseleri başta olmak üzere geçen yılın sevilmeyen varlıklarını favori hisseleri olarak gösteriyor.

FactSet verilerine göre, Nasdaq Bileşik Endeksi son rallisinden sonra bile, pandemi rallisi sırasındaki değerlemesinden ucuz görünüyor. Endeks son 12 ayda yaklaşık 22 katlık fiyat kazanç oranıyla işlem görüyor. Endeks Şubat 2021’de yaklaşık 37 katlık fiyat kazanç oranıyla zirveye ulaşmıştı.

Wealth Enhancement Group’un Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Mali Danışmanı Nicole Webb, “Mega teknoloji şirketlerinden bazılarının 2022’de ne kadar hasar aldığı konusunda çok fazla göreceli değer olduğunu düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi.

Webb, teknoloji hisselerinin cazip göründüğünü, zira FED’in para politikasını gevşetmeye başlaması durumunda özellikle fayda sağlamalarının muhtemel olduğunu da sözlerine ekledi.

Powell daha fazla ralli istemiyor

 

Boğalar ve ayılar arenada

 

Küresel piyasalar kritik haftaya temkinli başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)