E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAçığa satışçılar kriz beklemiyor---

Açığa satışçılar kriz beklemiyor

Açığa satışçılar kriz beklemiyor
08 Eylül 2022 - 12:16 borsagundem.com

ABD borsalarında olası bir çöküşe yönelik satış opsiyonu işlemleri pandemi başından bu yana en düşük seviyelere yaklaştı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel opsiyon yatırımcılar borsalardaki olası çöküşler konusunda endişelenmekten vazgeçiyor. Wall Street Journal’ın haberine göre aşağı yönlü piyasa dalgalanmalarına karşı yatırımcıların korunma talebini izleyen endeks, Nations SkewDex Salı günü 57,82’ye kadar geriledi. Söz konusu rakam Kovid-19 pandemisindeki volatilite artışından bu yana endeksteki en düşük seviyelere yaklaşıldığını ifade ediyor.

Öte yandan S&P 500, 16 Ağustos'tan bu yana son 14 işlem seansının 10'unda gerileyerek %9,1 düşüş gerçekleştirdi. Bu düşüşler büyük oranda ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz oranlarını yükseltmek için hızlı hareket edeceğine yönelik endişelerden kaynaklanıyordu.

SkewDex Endeksi SPDR S&P 500 borsa yatırım fonundaki koruma amaçlı satış opsiyonlarının maliyetlerini izleyen bir gösterge. Söz konusu opsiyonlar borsalardaki büyük düşüşler sırasında yatırımcılara ödeme sağlıyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, açığa satış olarak da bilinen satış opsiyonları belirli bir süre boyunca belirli bir fiyattan hisse satın alma hakkı tanır. Bu hak yatırımcılar tarafından portföy korumak veya fiyatların düşeceği yönünde spekülasyon yapmak için kullanılabilir.

S&P 500 Endeksi’nde yılın ilk yarısında görülen %21’lik düşüşün ardında hedge fonları ve kurumsal yatırımcılar büyük oranda endeksteki hisse senedi yatırımlarından uzaklaşmıştı. Stratejistler endeksteki son duruma rağmen yatırımcıların portföy koruma yatırımlarına mesafe koymasının sebebini araştırıyor.

Interactive Brokers Group Baş Yatırım Sorumlusu Steve Sosnick konuyla ilgili açıklamasında, “Korunma yatırımları için daha az talep gördük zira koruyucu opsiyon yatırımları kullanan büyük kurumların çoğu portföylerini önemli ölçüde riskten arındırdı" ifadelerine yer verdi.

Yatırımcılar, takip riski veya siyah kuğu olayı olarak bilinen aşırı bir piyasa hareketine de yatırım yapmıyorlar. Borsalarda bir çöküşe bağlı yüksek ödeme opsiyonlarına olan talebi ölçen Nations TailDex Endeksi de sakinlik sinyali veriyor. Geçen yıl günlük bazda yaklaşık 21 olan ve Kovid-19 piyasa şoku sırasında Mart 2020'de 56'ya kadar yükselen endeks, haziran ortasından bu yana henüz 15'in üzerinde kapanmadı.

Veri sağlayıcısı OptionMetrics’in Kantitatif Araştırmalar Başkanı Garrett DeSimone, “Yatırımcılar net bir şekilde felaketle karşılaşma ihtimaline yüksek bir olasılık vermiyor” dedi.

ABD Merkez Bankası’nın (FED) para politikasını sıkılaştırmasıyla ekonomi bir resesyona girse bile, çok az sayıda yatırımcı uzun süreli bir ekonomik gerileme öngörüyor. Zira ABD ekonomisinde tüketici harcamaları nispeten esnek kalmayı ve özellikle de işgücü piyasası sağlamlığını korumayı sürdürüyor. ABD’de işsizlik oranı son 50 yılın en düşük seviyesine yaklaştı.

Portföy koruma opsiyonlarına talep olmasa da Wall Street’in korku göstergesi olarak bilinen Cboe Volatilite Endeksi (VIX) son haftalarda yükselişe geçti. Analistler, bunun çoğunlukla mevcut piyasa seviyelerine yakın opsiyon faaliyetlerinden kaynaklandığını söylüyor.

SkewDex ve TailDex gibi volatilite ve opsiyon stratejileri için endeksler üreten Nation Indexes’in Onursal Başkanı Scott Nations, “İnsanlar hemen korunma sağlamak istiyor. Sigortanın sadece S&P 500 yüzde 10 veya yüzde 15 daha düşerse devreye girmesini istemiyorlar” ifadelerine yer verdi.

Nations, piyasanın istikrarlı bir şekilde düşmesi sırasında stratejilerin getiri sağlamaması nedeniyle yatırımcıların aşağı yönlü koruma iştahlarını kaybetmiş olabileceklerini de sözlerine ekledi.

Koruma opsiyonlarına olan talebin göreceli eksikliği, opsiyon ticaretinden uzaklaşıldığı yönünde daha geniş bir eğilimin göstergesi değil. WSJ haberinde yer alan Options Clearing verilerine göre, opsiyon hacimleri bu yıl rekor kırmaya hazırlanıyor ve günlük 40 milyondan fazla sözleşme işlem görüyor. Ağustos ayında yaklaşık 913 milyon sözleşme el değiştirdi. Bu rakam bir yıl öncesine göre %13’lük bir artışı ve tarihin en fazla opsiyon sözleşmesi yapılan üçüncü ayını ifade ediyor.

Spekülatörler son zamanlarda S&P 500 vadeli işlemlerine karşı bahislerini Mart 2020'den bu yana en yüksek seviyelere ulaştırdı. Bu tablo nihayet opsiyon piyasasına etki ediyor olabilir: Deutsche Bank araştırmasına göre, satış opsiyonlarının geçtiğimiz hafta el değiştiren alım çağrısı opsiyonlarına oranı tarihi zirvelere yakın.

Interactive Brokers’tan Sosnick opsiyon piyasalarına ilişkin açıklamasında, “Şu anda rahatlamadan ziyade bir kayıtsızlık yaşıyoruz. Kredi koşulları kötüleşirse, bu çok fazla endişeye neden olabilir” ifadelerine yer verdi.

Küresel risk iştahında toparlanma çabası

 

Fırtına öncesi enflasyon

 

Fed Başkan Yardımcısı'ndan kripto para için çağrı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Karamelek08 Eylül 2022 14:33

    Borsada ufak bir yükseliş yapan herhangi bir kağıda 1 ay kredili işlem ve açığa satış yasağı gelirken kısa zamanda neredeyse %200 artan bankalara niye yasak gelmiyor.vurgunun kralı yapılıyor spk ve borsa nerede? insanlar soyulduktan sonramı yasak gelecek? Evet insanlar soyulduktan sonra yasak gelecek. Tam bir şeytan çadırı.